Μπορέλ: H ΕΕ χαιρετίζει θερμά τις ανακοινώσεις για άμεση παύση στρατιωτικών δραστηριοτήτων στη Λιβύη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρετίζει θερμά τις ανακοινώσεις που εκδόθηκαν στις 21 Αυγούστου 2020 από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Προεδρίας Fayez Al-Serraj και τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Aguila Saleh, ως "εποικοδομητικό πρώτο βήμα προς τα εμπρός, το οποίο δείχνει την αποφασιστικότητα των ηγετών της Λιβύης να ξεπεράσουν το τρέχον αδιέξοδο και δημιουργεί μια νέα ελπίδα για ένα κοινό έδαφος για μια ειρηνική πολιτική λύση για τη μακροχρόνια κρίση της Λιβύης και τον τερματισμό κάθε ξένης παρέμβασης σε ολόκληρη τη χώρα", αναφέρει σήμερα σε γραπτή του δήλωση εξ ονόματος των κρατών μελών της ΕΕ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορρέλ.

"Υποστηρίζουμε πλήρως τη συμφωνία σχετικά με τις αρχές για άμεση παύση όλων των στρατιωτικών δραστηριοτήτων σε ολόκληρη τη Λιβύη, που απαιτούν την αποχώρηση όλων των ξένων μαχητών και μισθοφόρων που είναι παρόντες στη Λιβύη και επαναλαμβάνουμε τη διαπραγματευτική διαδικασία στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου υπό την ηγεσία του ΟΗΕ", σημειώνει.

"Προτρέπουμε τώρα όλα τα μέρη στη Λιβύης, και όλους όσους τα υποστηρίζουν σε οποιαδήποτε μορφή, να μεταφράσουν αυτές τις αρχές σε συγκεκριμένες δράσεις επί τόπου ώστε να οδηγούν σε μόνιμη εκεχειρία, στο πλαίσιο των συζητήσεων στο πλαίσιο της κοινής στρατιωτικής επιτροπής 5 + 5 και να ξεκινήσουν εκ νέου πολιτική διαδικασία", τονίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

"Σημειώσαμε τις ανακοινώσεις σχετικά με την άρση του αποκλεισμού στις υποδομές πετρελαίου. Ζητούμε τώρα όπως αυτές οι ανακοινώσεις ακολουθούν συγκεκριμένες εξελίξεις όσον αφορά την πλήρη επανέναρξη με πλήρη ικανότητα σε ολόκληρη τη χώρα προς το συμφέρον όλου του λαού της Λιβύης, καθώς και την εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων με σκοπό τη συμφωνία σε δίκαιo και διαφανή μηχανισμό διανομής εσόδων από πετρέλαιο και ενίσχυση της διακυβέρνησης των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Λιβύης", αναφέρει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξή της στον ΟΗΕ και τους Λίβυους στην εφαρμογή αυτών των αρχών. "Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας προς τον Λιβυκό λαό στις προσπάθειές του να δημιουργήσει μια κυρίαρχη, ενωμένη, σταθερή και ευημερούσα χώρα", καταλήγει ο Μπορέλ.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:16

Τελευταιες Ειδησεις

28 Σεπτεμβρίου
Νέα προειδοποίηση Μενέντεζ στην Τουρκία για την αγορά των S400
11:21
Ιστορική ημέρα για Ελλάδα – Γαλλία: Ανακοινώθηκε η συμφωνία για την απόκτηση τριών φρεγατών
11:15
Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ αναμένει ότι οι τιμές στον τομέα της ενέργειας θα παραμείνουν αυξημένες «για μερικούς μήνες ακόμα»
11:00
Πώς σχολιάζουν κόμματα την άτυπη συνάντηση Γκουτέρες-Αναστασιάδη-Τατάρ
10:40
Ερντογάν και Πούτιν συναντώνται την Τετάρτη στο Σότσι
10:36
Παγιδευμένοι 39 εργαζόμενοι σε μεταλλείο νικελίου στον Καναδά
10:30
Εκρηξη σε κτήριο στο Γκέτεμποργκ Σουηδίας, 25 άνθρωποι στο νοσοκομείο
10:07
Σε 22 καταγγελίες για παραβίαση των μέτρων κατά της Covid προχώρησε η Αστυνομία
10:03
Υπό κράτηση 18χρονος για οκτώ υποθέσεις διαρρήξεων και κλοπών
09:47
Πετρέλαιο: Πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι η τιμή του μπρεντ
09:22
Ελλάδα: Ανοίγει τις πύλες της αύριο η έκθεση "ΚΑΛΛΟΣ. Η Υπέρτατη Ομορφιά"
09:12
Γερμανία: Σχεδόν 4.200 κρούσματα, 101 θάνατοι εξαιτίας της Covid-19 σε 24 ώρες
09:03
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand