Μπορέλ: H ΕΕ χαιρετίζει θερμά τις ανακοινώσεις για άμεση παύση στρατιωτικών δραστηριοτήτων στη Λιβύη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρετίζει θερμά τις ανακοινώσεις που εκδόθηκαν στις 21 Αυγούστου 2020 από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Προεδρίας Fayez Al-Serraj και τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Aguila Saleh, ως "εποικοδομητικό πρώτο βήμα προς τα εμπρός, το οποίο δείχνει την αποφασιστικότητα των ηγετών της Λιβύης να ξεπεράσουν το τρέχον αδιέξοδο και δημιουργεί μια νέα ελπίδα για ένα κοινό έδαφος για μια ειρηνική πολιτική λύση για τη μακροχρόνια κρίση της Λιβύης και τον τερματισμό κάθε ξένης παρέμβασης σε ολόκληρη τη χώρα", αναφέρει σήμερα σε γραπτή του δήλωση εξ ονόματος των κρατών μελών της ΕΕ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορρέλ.

"Υποστηρίζουμε πλήρως τη συμφωνία σχετικά με τις αρχές για άμεση παύση όλων των στρατιωτικών δραστηριοτήτων σε ολόκληρη τη Λιβύη, που απαιτούν την αποχώρηση όλων των ξένων μαχητών και μισθοφόρων που είναι παρόντες στη Λιβύη και επαναλαμβάνουμε τη διαπραγματευτική διαδικασία στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου υπό την ηγεσία του ΟΗΕ", σημειώνει.

"Προτρέπουμε τώρα όλα τα μέρη στη Λιβύης, και όλους όσους τα υποστηρίζουν σε οποιαδήποτε μορφή, να μεταφράσουν αυτές τις αρχές σε συγκεκριμένες δράσεις επί τόπου ώστε να οδηγούν σε μόνιμη εκεχειρία, στο πλαίσιο των συζητήσεων στο πλαίσιο της κοινής στρατιωτικής επιτροπής 5 + 5 και να ξεκινήσουν εκ νέου πολιτική διαδικασία", τονίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

"Σημειώσαμε τις ανακοινώσεις σχετικά με την άρση του αποκλεισμού στις υποδομές πετρελαίου. Ζητούμε τώρα όπως αυτές οι ανακοινώσεις ακολουθούν συγκεκριμένες εξελίξεις όσον αφορά την πλήρη επανέναρξη με πλήρη ικανότητα σε ολόκληρη τη χώρα προς το συμφέρον όλου του λαού της Λιβύης, καθώς και την εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων με σκοπό τη συμφωνία σε δίκαιo και διαφανή μηχανισμό διανομής εσόδων από πετρέλαιο και ενίσχυση της διακυβέρνησης των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Λιβύης", αναφέρει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξή της στον ΟΗΕ και τους Λίβυους στην εφαρμογή αυτών των αρχών. "Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας προς τον Λιβυκό λαό στις προσπάθειές του να δημιουργήσει μια κυρίαρχη, ενωμένη, σταθερή και ευημερούσα χώρα", καταλήγει ο Μπορέλ.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:16

Τελευταιες Ειδησεις

29 Σεπτεμβρίου
Ν. Δένδιας: Να εγκαταλείψει η Τουρκία την απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας
14:36
ΠτΔ: Ύψιστη προτεραιότητα παραμένει η εξεύρεση λύσης που διασφαλίζει την ειρηνική συνύπαρξη Ε/κ και Τ/κ
14:19
ΝΑΤΟ για τις ζημιές σε αγωγούς: Θα απαντήσουμε ενωμένα και αποφασιστικά σε οποιαδήποτε εσκεμμένη επίθεση
14:12
Νέες απειλές Τσαβούσογλου: Η Τουρκία θα κάνει τα απαραίτητα βήματα τόσο κατά της Ελλάδας όσο και κατά της Κύπρου
14:00
Γύρω από τα €200 τη Μεγαβατώρα κινείται η τιμή του φυσικού αερίου μετά τη διαρροή από τους αγωγούς Nord Stream
13:57
Στη Μόσχα για την οριστικοποίηση της προσάρτησης οι αυτονομιστές ηγέτες των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών
13:42
Καρούσος: Το σχέδιο κινήτρων για τα κυπριακά αεροδρόμια είχε λήξει και χρειαζόταν επικαιροποίηση
13:34
Μνημόνιο συνεργασίας
13:26
'Αγγελα Μέρκελ: "Πρέπει να πάρετε στα σοβαρά τα λόγια του Πούτιν!"
13:13
Παράνομη απόπειρα αρπαγής γης δια της βίας αποκάλεσε τα δημοψηφίσματα της Ρωσίας η πρόεδρος της Κομισιόν
12:32
Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας στο ΡΙΚ
12:20
Συναγερμός από τον εντοπισμό κουνουπιών "Aedes aegypti" στην περιοχή της Δρομολαξιάς
12:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand