Υπ. Παιδείας: Επιστρέφουν στα σχολεία οι μαθητές, αλλά με μάσκα

Η έναρξη της σχολικής χρονιά θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία των μαθητών και των μαθητριών στις σχολικές μονάδες, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά και με υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομου Προδρόμου.


Σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Τρόοδος, ο κ. Προδρόμου είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα έχει αποφασίσει στη βάση του προγραμματισμού του Υπουργείου Παιδείας, ότι για την επόμενη σχολική χρονιά, όπως είναι εξάλλου και οι συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την αντιμετώπιση και τον Έλεγχο Ασθενειών, του ECDC, θα γίνει η φοίτηση στα δημόσια σχολεία και κατ΄ επέκταση η σύσταση είναι και για τα ιδιωτικά σχολεία, με φυσική παρουσία των μαθητών και των μαθητριών, σύμφωνα βέβαια με τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

«Προτεραιότητα μας μαζί με την παροχή εκπαίδευσης είναι η τήρηση των υγειονομικών προφυλάξεων. Ήδη το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας έχει αναθεωρήσει και επικαιροποιήσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα και για τον σκοπό αυτό γίνεται η αναγκαία διαρρύθμιση των χώρων στις σχολικές αίθουσες, ούτως ώστε τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων να μπορέσουν τα παιδιά -που πρέπει να πούμε ότι σύμφωνα με την τελευταία σύσταση θα πρέπει να χρησιμοποιούν προστατευτικές μάσκες σε όλα τα σχολεία,» να επιστρέψουν. «Και βεβαίως, να διευκρινίσουμε ότι πλέον μπορούν να χρησιμοποιούνται μάσκες επαναλαμβανόμενης χρήσης, πολλαπλών χρήσεων, ρούχινες μάσκες, οι οποίες αφού απολυμανθούν μπορεί να χρησιμοποιούνται ξανά», πρόσθεσε.

Άρα, λοιπόν, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, όπως το εκπαιδευτικό προσωπικό, έτσι και τα παιδιά, θα φοιτήσουν στα σχολεία με τη χρήση μάσκας.

«Όλα τα σχολεία, -από την προδημοτική, τα νηπιαγωγεία, τη δημοτική εκπαίδευση, τα ειδικά σχολεία, την Μέση και τη Μέση Τεχνική Εκπαίδευση, -θα λειτουργήσουν κανονικά με φοίτηση όλων των παιδιών», συμπλήρωσε.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι νοουμένου για να τηρηθεί το υγειονομικό πρωτόκολλο γίνονται ήδη διευθετήσεις για την ειδική διαρρύθμιση των χώρων, των αιθουσών διδασκαλίας, και βεβαίως με την τήρηση εφ΄ όλης της ύλης του υγειονομικού πρωτοκόλλου.

Όπως είπε, τα υγειονομικά πρωτόκολλα έγκαιρα θα κοινοποιηθούν και στις διευθύνσεις και στα σχολεία και στους γονείς.

Ανέφερε, επίσης, ότι θα υπάρξει ενημέρωση με ειδικό ενημερωτικό έντυπο για το ευρύτερο κοινό και για τους γονείς και φυσικά στα μέτρα της υγειονομικής προστασίας, συμπεριλαμβάνεται και η διενέργεια ενός μεγάλου αριθμού διαγνωστικών ελέγχων τεστ τόσο στο εκπαιδευτικό προσωπικό όσο και σε μαθητές και μαθήτριες, σε ένα επιλεγμένο δείγμα.

«Ταυτόχρονα, είμαστε έτοιμοι για τυχόν μεταβολή των υγειονομικών συνθηκών και τυχόν αλλαγή στα υγειονομικά πρωτόκολλα που μπορεί να επιφέρουν διαφορετικές ρυθμίσεις. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, αναπτύσσει ένα συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό για την επαρκή διασύνδεση όλων των σχολείων στο διαδίκτυο, με ταυτόχρονη ύπαρξη ικανοποιητικού εσωτερικού ασύρματου δικτύου. Μιλώ για επαρκή διασύνδεση στο διαδίκτυο, διότι ήδη υπάρχει διασύνδεση όλων των σχολείων στο διαδίκτυο. Πρέπει όμως σε ορισμένες περιπτώσεις να αναβαθμιστεί κατά τρόπο που να μπορούν να λειτουργούν ανά πάσα στιγμή τόσο ψηφιακές τάξεις σε κάθε σχολείο όσες είναι αναγκαίες για να γίνει το ωρολόγιο πρόγραμμα και να εξασφαλίζεται η τυχόν ανάγκη για εξ αποστάσεως διδασκαλίας», σημείωσε.

Ταυτόχρονα, είπε ο κ. Προδρόμου, εξελίσσεται και ένας προγραμματισμός για τη συμπλήρωση και αναβάθμιση του αναγκαίου εξοπλισμού στα σχολεία.

«Εξοπλισμός ήδη υπάρχει και βεβαίως το Υπουργείο Παιδείας αναπτύσσει ταυτόχρονα τόσο την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για θέματα ψηφιακής τεχνολογίας. Την αναβάθμιση των παιδαγωγικών μεθόδων στο ψηφιακό πεδίο, όπως επίσης και τη δημιουργία αρκετού υλικού για την ασύγχρονη εκπαίδευση. Επαναλαμβάνω ότι αυτό αφορά την περίπτωση που θα αλλάξουν οι υγειονομικές συνθήκες και είτε τοπικά είτε παγκύπρια θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε την ψηφιακή τεχνολογία», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε, παράλληλα, ότι σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει και την πρόταση για τροποποίηση των κανονισμών της Δημοτικής και της Μέσης Εκπαίδευσης, η οποία έχει τύχει νομοτεχνικής επεξεργασίας από τη Νομική Υπηρεσία, ούτως ώστε να κατοχυρωθεί και νομικά η εναλλακτική διδασκαλία με τη χρήση ψηφιακών μέσων, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ούτως ώστε να θεωρείται κανονική διαδικασία μάθησης με όσα αυτό επιφέρει, δηλαδή την υποχρεωτική φοίτηση.

«Όμως, με την απαραίτητη προετοιμασία όλων των σχολείων σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, κάτι το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει, την εξασφάλιση και παροχή όλων των αναλώσιμων υλικών, η σχολική χρονιά θα διεξαχθεί με την κανονική φοίτηση όλων των μαθητών και μαθητριών», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον μέγιστο αριθμό μαθητών στις τάξεις, ο κ. Προδρόμου είπε ότι όπως και σε πολλές άλλες χώρες, όπως είναι και η σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού, του ECDC, είναι 25, «αλλά όπως το επιτρέπει η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αυτό είναι το βασικό μας κριτήριο, τηρώντας τις αποστάσεις που μας έχει γίνει σύσταση μπορούν με την ειδική διαρρύθμιση των χώρων να φοιτήσουν όλα τα παιδιά».

«Και δεν είναι η συντριπτική πλειοψηφία των τμημάτων με 25 παιδιά. Ήδη ένας μεγάλος αριθμός σχολικών τάξεως λειτουργούν με αρκετά μικρότερους αριθμούς. Η χρήση της προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική όπως ήδη είναι οι οδηγίες από την ηλικία των 6 ετών και άνω», κατέληξε.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:16

Τελευταιες Ειδησεις

03 Δεκεμβρίου
Ανακοίνωση Ανόρθωσης για τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν μετά τον αγώνα με την ΑΕΚ στο χώρο που στεγάζεται το κυλικείο της ομάδας
13:00
Νεκρός από μαχαίρωμα οπαδός της Ναντ πριν τον αγώνα με τη Νις
12:58
Πρώτο triple-double στη σεζόν για τον Γιάννη
12:57
Τρείς αγώνες σήμερα για το πρωτάθλημα
12:54
Στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή στο Ντουμπάι η Υπουργός Υγείας
12:34
Ουκρανία: Επίθεση της Ρωσίας με 12 drones και πύραυλο κρουζ
12:21
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 03/12/2023
11:50
"Δεν θα υπάρξει νίκη κατά Χαμάς αν το Ισραήλ δεν προστατεύει αμάχους" λέει ο αμερικανός Υπουργός Άμυνας
11:05
Σύλληψη 24χρονης για υπόθεση μεταφοράς ναρκωτικών σε κρατούμενο
11:00
Φιλιππίνες: Οι κάτοικοι επιστρέφουν στα σπίτια τους μετά τον ισχυρό σεισμό
09:41
Αύριο η τελική θέση της Κυβέρνησης για τους χαμηλόμισθους στο δημόσιο
09:22
O ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας
08:05
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand