Τηλεφωνική συνομιλία Μπορέλ - Λαβρόφ για Λευκορωσία, Ναβάλνι και JCPOA

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ ανακοίνωσε ότι μίλησε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σχετικά με την κατάσταση στη Λευκορωσία μετά τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου.

Υπό την ιδιότητά του ως συντονιστή της Μικτής Επιτροπής της JCPOA, ο Ύπατος Εκπρόσωπος μίλησε επίσης με τον Υπουργό Λαβρόφ για τις πρόσφατες προτάσεις των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Όσον αφορά τη Λευκορωσία, ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε εκ νέου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι οι πρόσφατες εκλογές στη Λευκορωσία δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες και ότι η ΕΕ δεν αναγνωρίζει συνεπώς τα αποτελέσματα.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορέλ τόνισε ότι η κατάσταση στη Λευκορωσία έχει τη μέγιστη προσοχή της ΕΕ, όπως αντικατοπτρίζεται στις πρόσφατες συναντήσεις των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 14 Αυγούστου και των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στις 19 Αυγούστου.

Μετά τις δύο τηλεφωνικές κλήσεις μεταξύ του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μισέλ και του Ρώσου Προέδρου Πούτιν την Τρίτη 18 Αυγούστου και Πέμπτη 20 Αυγούστου, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορέλ επανέλαβε την ανάγκη για έναν εθνικό διάλογο χωρίς αποκλεισμούς στη Λευκορωσία που θα οδηγήσει σε μια εποικοδομητική και ειρηνική λύση όσον αφορά τη Λευκορωσία θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων και εξήγησε πως πρέπει να αποφεύγονται τυχόν "αρνητικές εξωτερικές παρεμβολές".

"Εναπόκειται στον λαό της Λευκορωσίας να καθορίσει το μέλλον της χώρας του", σημείωσε.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος υπογράμμισε το σαφές μήνυμα της ΕΕ για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και τη δημοκρατική επιλογή του λαού της Λευκορωσίας, καθώς και τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες τους.

Σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συμβάλει στις προσπάθειες διευκόλυνσης μιας ειρηνικής και εποικοδομητικής διέλευσης από την κρίση. Εν προκειμένω, η ΕΕ υποστηρίζει πλήρως τις προτάσεις του ΟΑΣΕ για διάλογο στη Λευκορωσία και είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια για να τις προωθήσει, εάν απαιτείται. Ως κράτος μέλος του ΟΑΣΕ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος ζήτησε από τη Ρωσία να έχει θετική επιρροή στη στήριξη τέτοιων προτάσεων.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος ανέφερε επίσης στον Υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται για κυρώσεις που στοχεύουν εκείνους που είναι υπεύθυνοι για βία, την καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων και την παραποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων στη Λευκορωσία. Υπογράμμισε επίσης την πρόθεση της ΕΕ να στηρίξει τον πληθυσμό της Λευκορωσίας ενόψει της βίας, της καταστολής και της διάβρωσης των θεμελιωδών ελευθεριών.

Σχετικά με τη JCPOA, ο Ύπατος Εκπρόσωπος επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει να συνεργάζεται με τη Ρωσία, τους υπόλοιπους συμμετέχοντες της JCPOA και τη διεθνή κοινότητα για τη διατήρηση της συμφωνίας.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξέφρασε τέλος την ελπίδα για την ταχεία ανάρρωση του Ρώσου πολιτικού αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει μια ταχεία, ανεξάρτητη και διεξοδική έρευνα σχετικά με την υποψία δηλητηρίασης και, εάν επιβεβαιωθεί, να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι. "Αναμένουμε ακόμη από τις ρωσικές αρχές να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους να επιτρέψουν στον Ναβάλνι να μεταφερθεί με ασφάλεια και ταχύτητα στο εξωτερικό προκειμένου να λάβει ιατρική περίθαλψη, σύμφωνα με τις επιθυμίες της οικογένειάς του", τόνισε ο Ζ. Μπορέλ.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:16

Τελευταιες Ειδησεις

20 Σεπτεμβρίου
ΓΓ ΟΗΕ: Να βάλουμε τέλος στον πόλεμο εναντίον του πλανήτη μας
21:48
Συνάντηση Ερντογάν - Γκουτέρες στην Νέα Υόρκη
21:34
Χωριστές συναντήσεις Χριστοδουλίδη με ΥΠΕΞ Κουβέιτ και Αιγύπτου στη Νέα Υόρκη
21:32
ΗΠΑ: Δύο μαθητές τραυματίστηκαν ελαφρά από πυροβολισμούς σε λύκειο στη Βιρτζίνια
21:07
Μπορέλ: Ανησυχία για αντιδημοκρατικές πρακτικές στις ρωσικές εκλογές, η ΕΕ δεν αναγνωρίζει τις εκλογές στην Κριμαία
20:51
Νέο σκάφος με μετανάστες εντόπισε η Λιμενική ανοιχτά του Κάβο Γκρέκο
20:38
Ένας θάνατος και 156 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Δευτέρα
19:54
Πρόεδρος Αναστασιάδης στη Νέα Υόρκη: Δεν είμαι όσο αισιόδοξος θα ήθελα να είμαι
19:51
Ρωσία: Πολεμικά πλοία άρχισαν μεγάλης έκτασης γυμνάσια με πραγματικά πυρά στη Μαύρη Θάλασσα
19:45
Ρωσία-εκλογές: Ο Ραμζάν Καντίροφ κέρδισε το 99% των ψήφων στην Τσετσενία
19:14
Πολυμέρεια, κλιματική αλλαγή και εισήγηση για τακτική σύνοδο ΕΕ - ΟΗΕ στην ατζέντα Μισέλ στη Γενική Συνέλευση
18:56
Εκνευρισμένος» με την υστέρηση των προσπαθειών κατά της κλιματικής αλλαγής δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον
18:37
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand