Τηλεφωνική συνομιλία Μπορέλ - Λαβρόφ για Λευκορωσία, Ναβάλνι και JCPOA

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ ανακοίνωσε ότι μίλησε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σχετικά με την κατάσταση στη Λευκορωσία μετά τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου.

Υπό την ιδιότητά του ως συντονιστή της Μικτής Επιτροπής της JCPOA, ο Ύπατος Εκπρόσωπος μίλησε επίσης με τον Υπουργό Λαβρόφ για τις πρόσφατες προτάσεις των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Όσον αφορά τη Λευκορωσία, ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε εκ νέου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι οι πρόσφατες εκλογές στη Λευκορωσία δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες και ότι η ΕΕ δεν αναγνωρίζει συνεπώς τα αποτελέσματα.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορέλ τόνισε ότι η κατάσταση στη Λευκορωσία έχει τη μέγιστη προσοχή της ΕΕ, όπως αντικατοπτρίζεται στις πρόσφατες συναντήσεις των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 14 Αυγούστου και των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στις 19 Αυγούστου.

Μετά τις δύο τηλεφωνικές κλήσεις μεταξύ του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μισέλ και του Ρώσου Προέδρου Πούτιν την Τρίτη 18 Αυγούστου και Πέμπτη 20 Αυγούστου, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορέλ επανέλαβε την ανάγκη για έναν εθνικό διάλογο χωρίς αποκλεισμούς στη Λευκορωσία που θα οδηγήσει σε μια εποικοδομητική και ειρηνική λύση όσον αφορά τη Λευκορωσία θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων και εξήγησε πως πρέπει να αποφεύγονται τυχόν "αρνητικές εξωτερικές παρεμβολές".

"Εναπόκειται στον λαό της Λευκορωσίας να καθορίσει το μέλλον της χώρας του", σημείωσε.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος υπογράμμισε το σαφές μήνυμα της ΕΕ για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και τη δημοκρατική επιλογή του λαού της Λευκορωσίας, καθώς και τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες τους.

Σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συμβάλει στις προσπάθειες διευκόλυνσης μιας ειρηνικής και εποικοδομητικής διέλευσης από την κρίση. Εν προκειμένω, η ΕΕ υποστηρίζει πλήρως τις προτάσεις του ΟΑΣΕ για διάλογο στη Λευκορωσία και είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια για να τις προωθήσει, εάν απαιτείται. Ως κράτος μέλος του ΟΑΣΕ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος ζήτησε από τη Ρωσία να έχει θετική επιρροή στη στήριξη τέτοιων προτάσεων.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος ανέφερε επίσης στον Υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται για κυρώσεις που στοχεύουν εκείνους που είναι υπεύθυνοι για βία, την καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων και την παραποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων στη Λευκορωσία. Υπογράμμισε επίσης την πρόθεση της ΕΕ να στηρίξει τον πληθυσμό της Λευκορωσίας ενόψει της βίας, της καταστολής και της διάβρωσης των θεμελιωδών ελευθεριών.

Σχετικά με τη JCPOA, ο Ύπατος Εκπρόσωπος επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει να συνεργάζεται με τη Ρωσία, τους υπόλοιπους συμμετέχοντες της JCPOA και τη διεθνή κοινότητα για τη διατήρηση της συμφωνίας.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξέφρασε τέλος την ελπίδα για την ταχεία ανάρρωση του Ρώσου πολιτικού αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει μια ταχεία, ανεξάρτητη και διεξοδική έρευνα σχετικά με την υποψία δηλητηρίασης και, εάν επιβεβαιωθεί, να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι. "Αναμένουμε ακόμη από τις ρωσικές αρχές να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους να επιτρέψουν στον Ναβάλνι να μεταφερθεί με ασφάλεια και ταχύτητα στο εξωτερικό προκειμένου να λάβει ιατρική περίθαλψη, σύμφωνα με τις επιθυμίες της οικογένειάς του", τόνισε ο Ζ. Μπορέλ.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:16

Τελευταιες Ειδησεις

04 Οκτωβρίου
Νέο παραλήρημα Τσελίκ. "Μια από τις αιτίες της κρίσης ο Έλληνας ΥΠΕΞ. Θα αυξηθεί περαιτέρω τη στρατιωτική υποστήριξη στην 'τδβκ' "
09:01
Τίτλοι Ειδήσεων - Τρίτη 4 Οκτωβρίου
09:00
Τη στήριξη της Λιζ Τρας κατά της τουρκικής κατοχής ζητούν Κύπριοι της Βρετανίας
08:57
Ξεπέρασαν τους εκατό οι νεκροί στις ΗΠΑ εξαιτίας του κυκλώνα Ίαν
08:27
Συνελήφθη 53χρονος για πυροβολισμό με κυνηγετικό έξω από καφετέρια στην Παλουριώτισσα
08:18
Κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων δύο Ρώσων ολιγαρχών στην Ιταλία
08:05
Πυρκαγιές σε σπίτι και αυτοκίνητο κινητοποίησαν τα ξημερώματα την Πυροσβεστική στη Λεμεσό
07:47
Απαιτείται συσπείρωση του Ελληνισμού μπροστά στις απειλές της Τουρκίας, είπε ο ΥΠΕΣ
07:24
Βόρειος Κορέα: Εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο – Για «αποφασιστική αντίδραση» προειδοποιούν Ιαπωνία και Νότια Κορέα
07:07
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι εντός της εβδομάδας θα επιβάλουν νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν
06:52
Eurogroup: Μέτρα προσωρινά & στοχευμένα στους ευάλωτους για την ενεργειακή κρίση
06:31
Κομισιόν για τουρκολιβυκό μνημόνιο: Παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών
06:20
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand