Προχωρεί με κτιστή νησίδα στην Ν. Παττίχη το Υπουργείο Μεταφορών

Την τελική απόφασή του για δημιουργία κτιστής διαχωριστικής νησίδας επί της λεωφόρου Νίκου και Δέσποινας Παττίχη ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, καθώς και σειρά άλλων μέτρων που θα αναβαθμίσουν το επίπεδο της οδικής ασφάλειας και θα αποτρέπουν τις κύριες αιτίες πρόκλησης των οδικών συγκρούσεων.



Υπενθυμίζεται πως ενάντια στη κτιστή νησίδα (από τον κυκλικό κόμβο Κάτω Πολεμιδίων μέχρι τη συμβολή της Λεωφόρου Νίκου και Δέσποινας Παττίχη με τη Λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού) τάσσονται καταστηματάρχες της περιοχής που θεωρούν πως θα επιφέρει την οικονομική καταστροφή τους και ήδη έχουν προειδοποιήσει με δυναμικές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που το Υπουργείο προχωρήσει στην κατασκευή της.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, το Υπουργείο αναφέρει πως θεωρεί ως υποχρέωση του, προς αυτούς που η ζωή έχει επηρεαστεί άμεσα από τις συνέπειες των οδικών συγκρούσεων, αλλά και προς την κοινωνία γενικότερα, να συμβάλει στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση των αιτιών που προκαλούν τις οδικές συγκρούσεις.

«Για αυτό τον λόγο η πραγματοποίηση του συγκεκριμένου έργου κρίνεται απαραίτητη καθότι θα βελτιώσει την οδική ασφάλεια των κατοίκων και των χρηστών της λεωφόρου Νίκου και Δέσποινας Παττίχη», συμπληρώνει.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι στη λεωφόρο Νίκου και Δέσποινας Παττίχη, που είναι δρόμος πρωταρχικής σημασίας με τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας, διαχρονικά παρατηρούνται προβλήματα οδικής ασφάλειας, συμφόρησης και λειτουργικότητας καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας και πως εδώ και χρόνια καταβάλλονται προσπάθειες των εμπλεκομένων φορέων για εξεύρεση συναινετικής λύσης για αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών.

Σημειώνοντας πως έλαβε υπόψη τόσο τις πολλαπλές διαβουλεύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, καθώς επίσης και το αίτημα του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών όπως επαναξιολογηθεί η ανάγκη για τοποθέτηση κτιστής κεντρικής διαχωριστικής νησίδας στον εν λόγω δρόμο, το Υπουργείο υπενθυμίζει πως αποφάσισε την έναρξη του έργου εντός τρέχοντος μηνός.

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, προστίθεται, έχει λάβει υπόψη του το ενδεχόμενο αντιμετώπισης των προβλημάτων που παρουσιάζονται στον δρόμο αυτό με άλλους τρόπους, έχοντας ως γνώμονα την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή διαχείριση και την εμπορικότητά του.

Η απόφαση για προώθηση του έργου έχει λάβει υπόψη συγκεκριμένα δεδομένα που καταγράφονται στη συγκεκριμένη λεωφόρο και συγκεκριμένα το γεγονός πως, βάσει στατιστικών στοιχείων της Αστυνομίας, στους δρόμους 4 λωρίδων χωρίς νησίδα παρατηρούνται 619% περισσότερες οδικές συγκρούσεις σε σχέση στους δρόμους 4 λωρίδων με νησίδα, πως στη συγκεκριμένη λεωφόρο διακινούνται 34,000 οχήματα ημερησίως και το γεγονός ότι έχουν καταμετρηθεί 206 πιθανά σημεία σύγκρουσης.

Επιπρόσθετα, επίσης βάσει στατιστικών στοιχείων της Αστυνομίας, την περίοδο 2009 – 2020, έχουν καταγραφεί 704 οδικές συγκρούσεις, 303 με τραυματισμούς και 2 θανατηφόρες, ενώ η πλειοψηφία των οδικών συγκρούσεων αλλά και των καταγγελιών αφορούν στην παράνομη δεξιά στροφή και γενικά στην παραβίαση της συνεχούς λευκής γραμμής στον κεντρικό άξονα του δρόμου.

Κύριο κριτήριο της απόφασης για τη διαχωριστική νησίδα, ύψους 15 εκ. και πλάτους 40–60 εκ., σημειώνει το Υπουργείο Μεταφορών, αποτελεί το γεγονός ότι πρέπει να αποτραπεί η παράνομη δεξιά στροφή, «κάτι με το οποίο συμφωνούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη», ενώ όπως υποδεικνύει, «στη διαβούλευση ήταν έντονη η θέση και απαίτηση των οργανωμένων κατοίκων της περιοχής και των χρηστών της λεωφόρου για την κατασκευή της κτιστής κεντρικής διαχωριστικής νησίδας».

Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται ότι με την κατασκευή κεντρικής διαχωριστικής νησίδας δεν επηρεάζεται η λειτουργία του δρόμου αφού και σήμερα απαγορεύεται η δεξιά στροφή με την ύπαρξη της λευκής συνεχούς γραμμής στον άξονα του δρόμου, αλλά θα αποτρέπονται οι παρανομίες και αναβαθμίζεται το επίπεδο της οδικής ασφάλειας και της λειτουργικότητας του δρόμου για όλους του χρήστες του.

Αναφερόμενο στην εισήγηση από μελετητές των διαμαρτυρόμενων καταστηματαρχών για τοποθέτηση πασσάλων, το Υπουργείο υποδεικνύει ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε αρκετά προβλήματα ενώ θα υπήρχε το ενδεχόμενο αφαίρεσης τους από τους αντιδρώντες. Στο σημείο αυτό σημειώνεται ότι «στη διαβούλευση οι μελετητές συμφώνησαν ότι η τοποθέτηση κτιστής κεντρικής διαχωριστικής νησίδας αποτελεί καλή προσωρινή λύση».

Η ανακοίνωση καταγράφει επίσης τις τροποποιήσεις στον αρχικό σχεδιασμό που έγιναν από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, μετά από τις διαβουλεύσεις και «λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες και τις εισηγήσεις των καταστηματαρχών».

Συγκεκριμένα, πέραν από την κατασκευή κτιστής κεντρικής διαχωριστικής νησίδας, θα μετακινηθεί νοτιότερα η βόρεια υφιστάμενη διάβαση πεζών με σκοπό την δημιουργία επιπρόσθετων παρόδιων θέσεων στάθμευσης και θα υπερυψωθεί, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην μείωση της ταχύτητας των διερχόμενων οδηγών.

Επίσης, στη συμβολή της λεωφόρου Νίκου και Δέσποινας Παττίχη με το νότιο τμήμα της οδού Ουόλντ Ντίσνεϋ, θα επιτρέπεται η διενέργεια δεξιόστροφων κινήσεων από τη λεωφόρο προς την οδό αυτή, ενώ θα δημιουργηθούν χώροι στάθμευσης οχημάτων κατά μήκος του δρόμου, στα σημεία όπου υπάρχει τοπική διαπλάτυνση.

Το έργο θα περιλαμβάνει ακόμη υπερύψωση της νότιας υφιστάμενης διάβασης πεζών για μείωση των ταχυτήτων, τοποθέτηση διάβασης πεζών στην οδό Χρ. Εργατούδη για την ασφαλή διασταύρωση των πεζών από και προς τον οργανωμένο χώρο στάθμευσης, παρά την εκκλησία Αγίου Γεωργίου και τα καταστήματα και γραφεία της λεωφόρου Νίκου και Δέσποινας Παττίχη.

Ακόμη, θα γίνει κατάλληλη σήμανση και σηματοδότηση και θα δημιουργηθεί οργανωμένος χώρος στάθμευσης 25 αυτοκινήτων νότια του κυκλικού κόμβου Αγίας Φυλάξεως στο βόρειο τμήμα της οδού Ουόλντ Ντίσνεϋ.

Το Υπουργείο Μεταφορών καλεί τους ιδιοκτήτες τεμαχίων/ καταστηματάρχες, που επιθυμούν να συναινέσουν στη δημιουργία χώρων στάσης οχημάτων παρά την πρόσοψη των υποστατικών τους, να επικοινωνήσουν με το Τμήμα Δημοσίων Έργων, ώστε αυτό να προωθηθεί παράλληλα με την υλοποίηση του σχεδιασμού.

Σε περίπτωση που η διαδικασία αυτή δεν τελεσφορήσει, προστίθεται, θα προωθηθεί η εξασφάλιση γης για τη δημιουργία των παρόδιων χώρων στάσης οχημάτων, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό που εγκρίθηκε το 2018, μέσω της διαδικασίας απαλλοτρίωσης και προώθησης του έργου ως πολεοδομικό, κάτι το οποίο συμφωνήθηκε μεταξύ Δημάρχου Λεμεσού και Υπουργού Εσωτερικών για να προωθηθεί το συντομότερο δυνατό.

Παράλληλα, θα ζητηθεί από τους Δήμους να προβούν σε έλεγχο των όρων των αδειών οικοδομής των υποστατικών σε σχέση με τους χώρους στάθμευσης.

Το Υπουργείο Μεταφορών σημειώνει πως η χώρα μας πέτυχε τον στόχο της μείωσης κατά 50% των θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων στους αυτοκινητόδρομούς και σε συνεργασία με την Αστυνομία κατέγραψαν και βελτίωσαν όλα τα μελανά σημεία τους.

Καταγράφοντας τα θετικά στοιχεία από τη μείωση των οδικών συγκρούσεων στους αυτοκινητόδρομους την τελευταία δεκαετία, σημειώνεται πως, δυστυχώς, δεν έχει επιτευχθεί παρόμοια μείωση εντός των πόλεων και πως «ένας από τους λόγους είναι οι αντιδράσεις οι οποίες οδηγούν σε καθυστερήσεις στην προώθηση των απαραίτητων έργων που θα βελτιώσουν το επίπεδο οδικής ασφάλειας».

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:16

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Πήτερ Στάνο: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση της έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
Δέκα κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για καθεστώς Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
17:42
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
ΓΓ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Κυβ.Εκπρόσωπος: Δεν δόθηκε άδεια για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
16:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.