Νέα μέτρα ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας

Σειρά μέτρων για συναθροίσεις σε σπίτια, γάμους και βαφτίσεις που θα ισχύσουν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2021, ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, μετά από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, που έγινε στην προεδρική εξοχική κατοικία στο Τρόοδος.Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά από τη συνεδρίαση, ο κ. Ιωάννου ζήτησε τη συνεργασία και κατανόηση των πολιτών. Μεταξύ των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, είπε ότι ορίζεται όριο 50 ατόμων για συναθροίσεις σε σπίτια ή υποστατικά ιδιωτικής ή δημόσιας χρήσης, ενώ για γάμους και βαφτίσια ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε δείπνο είναι 350 άτομα. Στα συγχαρητήρια ή τη δεξίωση η ροή δεν πρέπει να ξεπερνά τα 250 άτομα ανά ώρα, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός Υγείας είπε πως εξυπακούεται ότι η προμήθεια του εμβολίου, όταν διατεθεί, θα είναι δωρεάν.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε λεπτομερώς για την επιδημιολογική εικόνα που διαμορφώνεται στην Κύπρο και διεθνώς σε σχέση με την πανδημία. «Τα επιδημιολογικά δεδομένα που επικρατούν στη χώρα μας αξιολογούνται ως ικανοποιητικά και ελεγχόμενα για την παρούσα φάση αλλά η κατάσταση παραμένει ευμετάβλητη σε όλο τον κόσμο και δεν επιτρέπει τον εφησυχασμός», είπε.

Ο μαζικός και συνεχής εργαστηριακός έλεγχος στον γενικό πληθυσμό, οι αυξημένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις πύλες εισόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας, η σχολιαστική διαδικασία της ιχνηλάτησης για τον εντοπισμό κρουσμάτων και την έγκαιρη απομόνωσή τους, όπως και η επισταμένη επιτήρηση της οριζόντιας εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων αποτελούν τα βασικά μας εργαλεία στη μάχη για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του COVID-19, είπε.

Ανέφερε ότι πρωταρχικής σημασίας στη στρατηγική μας είναι η συνεχής ενημέρωση των πολιτών και η εμπλοκή της κοινωνίας σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια ώστε να εξέλθουμε από την κρίση με τις λιγότερες απώλειες και επιπτώσεις. «Για αυτό και ζητάμε για ακόμα φορά τη συνεργασία και την κατανόηση των πολιτών, γνωρίζοντας ότι η περιπέτεια που περνά ο τόπος μας όπως και ο υπόλοιπος πλανήτης αναπόφευκτα έχει ήδη κουράσει», είπε.

Η προσπάθεια, συνέχισε, θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι ο κίνδυνος να εξαλειφθεί ολοκληρωτικά. «Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται να γίνει τους επόμενους μήνες σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έχουμε από τον ΠΟΥ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, που εφιστούν την προσοχή για πιθανό νέο κύμα της πανδημίας», συμπλήρωσε.

Ανέφερε ακολούθως ότι λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα αυτά, στη βάση και των εισηγήσεων της συμβουλευτικής επιτροπής ειδικών, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σειρά μέτρων για εφαρμογή σε όλη την επικράτεια που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι ορίζεται το ανώτατο όριο των 50 ατόμων για τις συναθροίσεις σε σπίτια ή υποστατικά ιδιωτικής ή δημόσιας χρήσης. Σκοπός του μέτρου είναι να περιοριστούν οι κοινωνικές συγκεντρώσεις που προάγουν την έντονη κοινωνική συναναστροφή, ελέγχοντας τις επαφές μας και περιορίζοντας έμμεσα τη μετάδοση του ιού, εφόσον ο κίνδυνος να κυκλοφορεί ανάμεσά μας θετικό κρούσμα είναι υπαρκτός.

Ως ιδιωτικές συγκεντρώσεις ορίζονται για παράδειγμα τα ιδιωτικά πάρτι, πάρτι γενεθλίων, beach party, κτλ.

«Τα τελευταία γεγονότα έχουν επιβεβαιώσει ότι τέτοιο είδους συναθροίσεις, όπως ιδιωτικά πάρτι δεξιώσεις είναι δραστηριότητες υψηλού κινδύνου μετάδοσης του ιού εντός της κοινότητας» είπε ο Υπουργός.

«Αντιλαμβανόμενοι την ενδεχόμενη αναστάτωση που θα μπορούσε να προκαλέσει η όποια διαφοροποίηση όσον αφορά τους γάμους και τα βαφτίσια, ο μέγιστος αριθμός ατόμων με φυσική παρουσία σε δείπνο που μπορούν να παρευρεθούν σε γάμο ή βαφτίσια ορίζεται στα 350 άτομα», συνέχισε.

Σε ό,τι αφορά τα συγχαρητήρια και τη δεξίωση, ο κ. Ιωάννου είπε ότι η ροή των ατόμων δεν πρέπει να ξεπερνά τα 250 άτομα ανά ώρα ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι κατευθυντήριες οδηγίες των σχετικών πρωτοκόλλων.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, κατά την τέλεση του μυστηρίου του γάμου ή της βάφτισης εφαρμόζονται στους ναούς/θρησκευτικούς χώρους οι οδηγίες από το υφιστάμενο Πρωτόκολλο, ενώ το μέτρο τίθεται σε ισχύ από τις 22 Αυγούστου.

Ο Υπουργός ανέφερε ακόμη ότι παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση διεξαγωγής διοργάνωσης πανηγυριών, φεστιβάλ, εκθέσεων και συναυλιών σε χώρους όπως γήπεδα, πάρκα, δρόμους, προαύλια εκκλησιών και αλλού. Επιτρέπεται, είπε, η διοργάνωση συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων σε υπαίθρια αμφιθέατρα, νοούμενου ότι οι θεατές θα είναι καθήμενοι και θα τηρείται αυστηρά το σχετικό πρωτόκολλο ως προς τις αποστάσεις, την πώληση εισιτηρίων.

Ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε χώρους εστίασης παραμένει στα 150 άτομα σε εσωτερικό χώρο και 250 άτομα σε εξωτερικό χώρο, συνέχισε.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, ο μέγιστος αριθμός υπολογίζεται με βάση το εμβαδό του ανοικτού χώρου, ένα άτομο ανά 2 τ.μ. εξαιρουμένων των εργαζομένων. Ο μέγιστος αριθμός ατόμων στους εσωτερικούς χώρους, ένα άτομο ανά 3 τ.μ., ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά μέτρα κάθε υποστατικού, σύμφωνα με το σχετικό Πρωτόκολλο. Υπενθυμίζεται επίσης ότι η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται αποκλειστικά σε τραπεζοκαθίσματα και απαγορεύεται η απευθείας εξυπηρέτησή των πολιτών στα μπαρ.

Ο Υπουργός είπε ακόμη ότι επιτρέπεται η διεξαγωγή συνεδρίων, γενικών συνελεύσεων σύμφωνα με τα πρωτόκολλα που ισχύουν στον εκάστοτε χώρο που θα πραγματοποιούνται. Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα προσφέρεται κοκτέιλ, θα πρέπει να γίνεται με τήρηση του μέγιστου ατόμου, δηλαδή 50 τη φορά.

Τα μέτρα τίθενται σε εφαρμογή με τη δημοσίευση, την ερχόμενη εβδομάδα, του διατάγματος και θα ισχύουν μέχρι τις 15 Ιανουάριου 2021, δήλωσε ο κ. Ιωάννου, ενώ είπε ότι θα εξετάζονται αναλόγως της επιδημιολογικής εικόνας που θα διαμορφώνεται.

Είπε επίσης ότι τα μέτρα θα ισχύσουν σε βάθος χρόνου μέχρις ότου η επιστημονική κοινότητα σημάνει τη λήξη του παγκόσμιου συναγερμού.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, το πολυαναμενόμενο εμβόλιο παραμένει μια μεγάλη στόχευση, αλλά επί του παρόντες όλες οι χώρες στην Ευρώπη είναι εν αναμονή των εξελίξεων.

Σε σχέση με το εμβόλιο, ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στις σχετικές θετικές εξελίξεις που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη για την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της AstraZeneca και της ΕΕ για την προαγορά εμβολίων. «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι και η Κύπρος συμμετέχει σε αυτή τη συμφωνία» είπε και ευχαρίστησε την Ευρωπαία Επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, λέγοντας ότι η πρωτοβουλία της εδράζεται στην αρχή της αλληλεγγύης της ΕΕ. Η ευρωπαϊκή αυτή στρατηγική εξασφαλίζει και στην Κύπρο τις ποσότητες εμβολίων που της αναλογούν στον ίδιο χρόνο παράδοσης που θα είναι διαθέσιμο και στα μεγάλα κράτη μέλη της Ένωσης».

«Είναι για εμάς πολύ σημαντική αυτή η εξέλιξη αφού η πάγια θέση μας ήταν να διασφαλιστεί μέσα από τους μηχανισμούς της ΕΕ ότι όλες οι χώρες θα έχουν ισότιμη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες και δη στο εμβόλιο του ιού» συνέχισε.

Είπε ακόμη ότι το Υπουργείο Υγείας συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και την πορεία των διαβουλεύσεων με τις άλλες εταιρείες «αφού στόχος μας είναι η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων, προστατεύοντας έτσι τη δημόσια υγεία».

«Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο δεν προβλέπεται στο άμεσο μέλλον η άρση ορισμένων απαγορεύσεων, όπως είναι η διοργάνωση φεστιβάλ, πανηγυριών και συναυλιών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του ΕCDC, οι μαζικές εκδηλώσεις αυτού του είδους, εμπερικλείουν εξαιρετικά αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη διατήρηση ορισμένων μέτρων, όμως οφείλουμε να τα λάβουμε, γιατί έχουμε πάντα ως βασικό γνώμονα την προστασία των πολιτών μας. Βασικός μας στόχος είναι να διατηρήσουμε την κατάσταση σε διαχειρίσιμα και ελεγχόμενα επίπεδα για να μην οδηγηθούμε σε πισωγύρισμα που θα μας υποχρεώσει σε επαναφορά αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων, όπως συνέβη πρόσφατα σε άλλες χώρες», εξήγησε ο Υπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε επιπρόσθετα και μια σειρά από εισηγήσεις του Υπουργού Υγείας. Συγκεκριμένα, είπε ότι αποφασίστηκε η διενέργεια 5.000 διαγνωστικών τεστ σε χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό ατόμων (π.χ. μπαρ, εστιατόρια, εμπορικά κέντρα, πανεπιστήμια, κοκ). Ο έλεγχος θα επαναλαμβάνεται ανά 2 βδομάδες, για να καταγράφεται η επιδημιολογική εικόνα στην κοινότητα.

Τα πρώτα 5.000 τεστ θα στοχεύουν στα νεαρά άτομα, ηλικίας 18-40, έξω από χώρους εστίασης, μπαρ, κτλ, αφού έχει διαφανεί από τον δειγματοληπτικό έλεγχο ότι τα περισσότερα περιστατικά COVID-19 που εντοπίζονται το τελευταίο διάστημα είναι άτομα της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, είπε ο κ. Ιωάννου.

Ακόμη αποφασίστηκε η προώθηση δειγματοληπτικού ελέγχου των μελών του προσωπικού σχολικών μονάδων και μαθητών, πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, όπως επίσης σε γηροκομεία και άλλες κλειστές δομές, καθώς και σε επαγγελματίες υγείας στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, προτεραιότητα θα δίνεται στα άτομα που επιστρέφουν από διακοπές και δη από ταξίδι, σε μια προσπάθεια ελαχιστοποίησης του κινδύνου εμφάνισης κρουσμάτων εντός των χώρων αυτών.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στην απόφαση για δημιουργία ad hoc Επιτροπής που θα ετοιμάσει συστάσεις για τους εργασιακούς χώρους, πέραν των υπαρχόντων πρωτοκόλλων, τα οποία επικαιροποιούνται στην παρούσα φάση.

Αναφέρθηκε επίσης στην υλοποίηση μιας επικοινωνιακής εκστρατείας για συνεχή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.

Επίσης είπε ότι προτρέπονται οι πολίτες που επιστρέφουν από ταξίδι στο εξωτερικό να επαναλαμβάνουν ιδιωτικά την εργαστηριακή εξέταση 7 μέρες μετά την άφιξή τους, ακόμα κι αν έχουν υποβληθεί σε εργαστηριακό έλεγχο στο αεροδρόμιο με αρνητικό αποτέλεσμα. «Η προτροπή αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων COVID-19 σε άτομα που ταξίδεψαν στο εξωτερικό με αρχικό αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης και θετικοποίηση του κάποιες μέρες μετά το ταξίδι τους» είπε.

Νοείται ότι πολίτες που εκδηλώνουν συμπτώματα (βήχα, πυρετό, δύσπνοια, αγευσία, δυσγευσία, ανοσμία) πριν την πάροδο των 7 ημερών, οφείλουν να επικοινωνούν αμέσως με τον Προσωπικό τους Ιατρό και να ακολουθούν τις οδηγίες του.

Καταληκτικά, ο Υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι για την Κυβέρνηση, κορυφαία προτεραιότητα αποτελεί η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και η προστασία του πληθυσμού. «Το Σύστημα Υγείας είναι θωρακισμένο, τα νοσηλευτήρια βρίσκονται σε ετοιμότητα, οι επαγγελματίες υγείας παραμένουν στην πρώτη γραμμή, το πλάνο για διαχείριση της πανδημίας επικαιροποιείται συνεχώς. Με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας το σύνολο της κρατικής μηχανής και των δημόσιων υπηρεσιών είναι ταγμένα στην αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης, και μαζί, επαναλαμβάνω, με τις θυσίες όλων, του κάθε πολίτη ξεχωριστά. Η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, η κοινωνική αποστασιοποίηση, η πιστή εφαρμογή των κανόνων ατομικής προστασίας, είναι ο πιο απλός και ο πιο ασφαλής τρόπος για να ξεπεράσουμε και αυτή τη δοκιμασία και να τα καταφέρουμε μαζί», ανέφερε ο κ. Ιωάννου.

«Η διαχείριση της πανδημίας από την αρχή ήταν ένας αγώνας δρόμου. Ένας μαραθώνιος που το μεγαλύτερο στοίχημα είναι να διαφυλάξουμε αντοχές μέχρι το τέρμα που αυτό δεν είναι άλλο από τη διάθεση του εμβολίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μέχρι τότε όμως θα πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι και να μην εφυσηχαζόμαστε. Χρειάζεται ακόμα αρκετή υπομονή και προσπάθεια από όλους για να τα καταφέρουμε», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:22

Τελευταιες Ειδησεις

28 Σεπτεμβρίου
Ακάρ: Με τη ναυμαχία της Πρέβεζας εδραιώθηκε η τουρκική κυριαρχία στη Μεσόγειο
09:52
Γενικός Ελεγκτής: Άκουσα με έκπληξη τον ΓΔ του ΥΠΟΙΚ -Δεν μπορούν κρατικοί αξιωματούχοι να υιοθετούν τα επιχειρήματα ιδιωτικής εταιρείας
09:19
Γενικός Διευθυντής ΥΠΟΙΚ: Η διαδικασία ανανέωσης της σύμβασης για τη διαχείριση των αεροδρομίων ήταν διάφανη και νόμιμη
08:46
Σολτς: Τα δημοψηφίσματα στις ουκρανικές περιοχές είναι απάτη
07:57
Κασουλίδης: Το ενδεχόμενο σύρραξης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι το τελευταίο πιθανό σενάριο, αλλά δεν πρέπει να αποκλείεται
07:55
Μεγάλες καταστροφές σε υποδομές και καλλιέργειες προκάλεσε στην Κούβα ο κυκλώνας Ιαν
06:36
Βαριά ήττα της Εθνικής Κύπρου από το Κόσοβο
06:28
Προσήλωση Βρετανίας στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών
06:26
Συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας με βασικά θέματα συζήτησης, τις εξελίξεις στο Αιγαίο και στο κυπριακό
06:24
Δένδιας: H Ελλάδα είναι ανοικτή για εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου
06:23
ΓΓ ΝΑΤΟ: Απαράδεχτη η οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων από ΗΠΑ
06:21
Μεγάλες ζημιές σε τρεις υποθαλάσσιες γραμμές του αγωγού Nord Stream της Ρωσίας στη βαλτική θάλασσα
06:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand