Εντός Σεπτεμβρίου αρχίζει η κατασκευή των φραγμάτων Καμμίτση και Αρχάγγελου στην Αραδίππου

Εντός Σεπτεμβρίου αρχίζουν οι εργασίες για κατασκευή των φραγμάτων Καμμίτση και Αρχάγγελου στην Αραδίππου, με στόχο την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που δημιουργούν τα τελευταία χρόνια οι πλημμύρες στις περιοχές Αραδίππου και Λιβαδιών.


Με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Δημοτικός Γραμματέας Αραδίππου Ματθαίος Αλαμπρίτης ανέφερε ότι «η δημιουργία των δύο αντιπλημμυρικών φραγμάτων στον Δήμο ήταν ένα πολύ σοβαρό ζήτημα το οποίο χρονολογείται εδώ και 30 περίπου χρόνια. Ωστόσο παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, δεν έγινε κατορθωτή η κατασκευή των φραγμάτων, που στόχο έχουν την αντιπλημμυρική προστασία των Δήμων Αραδίππου και Λιβαδιών, που θα επιτευχθεί μέσω της συγκράτησης των πλημμυρών από τα δύο φράγματα των χειμάρρων Καμμίτση και Αρχαγγέλου».

Πρόσθεσε ότι «μετά την υπογραφή της σύμβασης την περασμένη εβδομάδα στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, η κατασκευή των φραγμάτων Καμμίτση και Αρχαγγέλου θα αρχίσει εντός Σεπτεμβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός τριών ετών. Το έργο υπολογίζεται να κοστίσει περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ και θα περιλαμβάνει κατασκευή φραγμάτων διασωλήνωση του έργου με την περιοχή αναδασμού Αραδίππου και απαλλοτριώσεις ιδιωτικής γης, ενώ το έργο θα έχει λειτουργικά έξοδα γύρω στις 60 χιλιάδες ευρώ το χρόνο».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Αλαμπρίτης είπε πως «όταν ενωθούν οι χείμαρροι Αρχάγγελος και Καμμίτσης, δημιουργούνται επικίνδυνες πλημμύρες κάτι που είναι καταγραμμένο από το Τμήμα αναπτύξεως Υδάτων. Με την κατασκευή των φραγμάτων και με την διασφάλιση σημαντικής ποσότητας νερού, αυτό θα διοχετεύεται μέσω διακλαδωτικού δικτύου σωλήνων στους γεωργούς της περιοχής αναδασμού στην Αραδίππου για αρδευτικούς σκοπούς».

Ανέφερε ακόμα ότι «οι ποταμοί Αρχάγγελος και Καμμίτσης συνδέονται στην περιοχή Ριζοελιάς. Το φράγμα του Καμμίτση θα είναι χωρητικότητας 1,3 κυβικών μέτρων νερού και του Αρχάγγελου περίπου 300 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού».

Σημείωσε πως «το φράγμα του Καμμίτση θα ανεγερθεί περίπου 7 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αραδίππου και το φράγμα Αρχαγγέλου θα ανεγερθεί 6 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Δήμου και δύο χιλιόμετρα βορειότερα από το Φράγμα Καμμίτση. Ευελπιστούμε ότι με την κατασκευή των δύο φραγμάτων οι γειτνιάζουσες περιοχές θα αναπτυχθούν σε χλωρίδα και πανίδα, αφού υπάρχουν διάφορα είδη φυτών, πεταλούδων, ερπετών και εντόμων".

Σημείωσε επίσης ότι "από τα 32 είδη πτηνών που παρατηρήθηκαν στην περιοχή, τα 20 προστατεύονται από τη Συνθήκη της Βέρνης» είπε και σημείωσε πως «η νεροχελώνα Mauremys caspica πιστεύεται ότι βιώνει στους χείμαρρους της περιοχής καθώς και το ενδημικό θηλαστικό Crocidura cypria (Κυπριακή Μυγαλίδα)».

Εξήγησε μάλιστα ότι «εντός της λεκάνης απορροής του φράγματος Καμμίτση βρίσκεται η περιοχή Λυμπιών - Αγίας Αννας η οποία έχει ενταχθεί στο Δίκτυο «Φύση 2000, ενώ νοτιοδυτικά του άξονα του φράγματος Αρχαγγέλου, βρίσκεται η περιοχή Κόσιης – Παλλουρόκαμπου που έχει ενταχθεί στο δίκτυο «NATURA 2000».

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:22

Τελευταιες Ειδησεις

25 Σεπτεμβρίου
Χειροπέδες σε καταζητούμενο ένα χρόνο μετά
21:39
Χαιρετισμός Υπουργού Άμυνας κ. Χαράλαμπου Πετρίδη στα αποκαλυπτήρια οδών του Δήμου Λακατάμιας
21:17
Αφγανιστάν: Ταλιμπάν κρέμασαν πτώματα φερόμενων απαγωγέων στην πόλη Χεράτ
20:31
Ρωσία: Εκατοντάδες Ρώσοι διαδήλωσαν στη Μόσχα για να καταγγείλουν τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών
20:01
Ένας θάνατος 99 κρούσματα .Γυναίκα 88 ετών το νέο θύμα της πανδημίας
19:33
Η ΥΔΔΤ κα Στέφη Δράκου επισκέφτηκε τον αστυνομικό σταθμό στην οδό Λήδρας
19:14
Ράλι Κύπρος: Προηγείται ο Γαλαταριώρτης, εγκατέλειψε ο Νάσερ (βίντεο)
18:40
Ο Κάρλες Πουτζντεμόν αποφυλακίσθηκε και αν το επιθυμεί, μπορεί να φύγει από την Ιταλία
18:11
Ανακοίνωση Δημοκρατικού Συναγερμού για Σύνοδο ΜΕD5 και μεταναστευτικό
18:11
Ο ΠτΔ συναντήθηκε με τον Ελπιδοφόρο . Το θέμα έληξε
18:04
Επιστρέφει η «Παραδοσιακή βραδιά στο ΡΙΚ» (trailer)
18:01
Ελλάδα: 1.853 νέα κρούσματα σήμερα, 333 διασωληνωμένοι και 16 θάνατοι
17:40
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand