Εντός Σεπτεμβρίου αρχίζει η κατασκευή των φραγμάτων Καμμίτση και Αρχάγγελου στην Αραδίππου

Εντός Σεπτεμβρίου αρχίζουν οι εργασίες για κατασκευή των φραγμάτων Καμμίτση και Αρχάγγελου στην Αραδίππου, με στόχο την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που δημιουργούν τα τελευταία χρόνια οι πλημμύρες στις περιοχές Αραδίππου και Λιβαδιών.


Με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Δημοτικός Γραμματέας Αραδίππου Ματθαίος Αλαμπρίτης ανέφερε ότι «η δημιουργία των δύο αντιπλημμυρικών φραγμάτων στον Δήμο ήταν ένα πολύ σοβαρό ζήτημα το οποίο χρονολογείται εδώ και 30 περίπου χρόνια. Ωστόσο παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, δεν έγινε κατορθωτή η κατασκευή των φραγμάτων, που στόχο έχουν την αντιπλημμυρική προστασία των Δήμων Αραδίππου και Λιβαδιών, που θα επιτευχθεί μέσω της συγκράτησης των πλημμυρών από τα δύο φράγματα των χειμάρρων Καμμίτση και Αρχαγγέλου».

Πρόσθεσε ότι «μετά την υπογραφή της σύμβασης την περασμένη εβδομάδα στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, η κατασκευή των φραγμάτων Καμμίτση και Αρχαγγέλου θα αρχίσει εντός Σεπτεμβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός τριών ετών. Το έργο υπολογίζεται να κοστίσει περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ και θα περιλαμβάνει κατασκευή φραγμάτων διασωλήνωση του έργου με την περιοχή αναδασμού Αραδίππου και απαλλοτριώσεις ιδιωτικής γης, ενώ το έργο θα έχει λειτουργικά έξοδα γύρω στις 60 χιλιάδες ευρώ το χρόνο».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Αλαμπρίτης είπε πως «όταν ενωθούν οι χείμαρροι Αρχάγγελος και Καμμίτσης, δημιουργούνται επικίνδυνες πλημμύρες κάτι που είναι καταγραμμένο από το Τμήμα αναπτύξεως Υδάτων. Με την κατασκευή των φραγμάτων και με την διασφάλιση σημαντικής ποσότητας νερού, αυτό θα διοχετεύεται μέσω διακλαδωτικού δικτύου σωλήνων στους γεωργούς της περιοχής αναδασμού στην Αραδίππου για αρδευτικούς σκοπούς».

Ανέφερε ακόμα ότι «οι ποταμοί Αρχάγγελος και Καμμίτσης συνδέονται στην περιοχή Ριζοελιάς. Το φράγμα του Καμμίτση θα είναι χωρητικότητας 1,3 κυβικών μέτρων νερού και του Αρχάγγελου περίπου 300 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού».

Σημείωσε πως «το φράγμα του Καμμίτση θα ανεγερθεί περίπου 7 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αραδίππου και το φράγμα Αρχαγγέλου θα ανεγερθεί 6 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Δήμου και δύο χιλιόμετρα βορειότερα από το Φράγμα Καμμίτση. Ευελπιστούμε ότι με την κατασκευή των δύο φραγμάτων οι γειτνιάζουσες περιοχές θα αναπτυχθούν σε χλωρίδα και πανίδα, αφού υπάρχουν διάφορα είδη φυτών, πεταλούδων, ερπετών και εντόμων".

Σημείωσε επίσης ότι "από τα 32 είδη πτηνών που παρατηρήθηκαν στην περιοχή, τα 20 προστατεύονται από τη Συνθήκη της Βέρνης» είπε και σημείωσε πως «η νεροχελώνα Mauremys caspica πιστεύεται ότι βιώνει στους χείμαρρους της περιοχής καθώς και το ενδημικό θηλαστικό Crocidura cypria (Κυπριακή Μυγαλίδα)».

Εξήγησε μάλιστα ότι «εντός της λεκάνης απορροής του φράγματος Καμμίτση βρίσκεται η περιοχή Λυμπιών - Αγίας Αννας η οποία έχει ενταχθεί στο Δίκτυο «Φύση 2000, ενώ νοτιοδυτικά του άξονα του φράγματος Αρχαγγέλου, βρίσκεται η περιοχή Κόσιης – Παλλουρόκαμπου που έχει ενταχθεί στο δίκτυο «NATURA 2000».

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:22

Τελευταιες Ειδησεις

28 Σεπτεμβρίου
Σολτς: Τα δημοψηφίσματα στις ουκρανικές περιοχές είναι απάτη
07:57
Κασουλίδης: Το ενδεχόμενο σύρραξης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι το τελευταίο πιθανό σενάριο, αλλά δεν πρέπει να αποκλείεται
07:55
Μεγάλες καταστροφές σε υποδομές και καλλιέργειες προκάλεσε στην Κούβα ο κυκλώνας Ιαν
06:36
Βαριά ήττα της Εθνικής Κύπρου από το Κόσοβο
06:28
Προσήλωση Βρετανίας στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών
06:26
Συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας με βασικά θέματα συζήτησης, τις εξελίξεις στο Αιγαίο και στο κυπριακό
06:24
Δένδιας: H Ελλάδα είναι ανοικτή για εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου
06:23
ΓΓ ΝΑΤΟ: Απαράδεχτη η οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων από ΗΠΑ
06:21
Μεγάλες ζημιές σε τρεις υποθαλάσσιες γραμμές του αγωγού Nord Stream της Ρωσίας στη βαλτική θάλασσα
06:18
Νέο πακέτο όπλων και πυρομαχικών αξίας 1,1 δις δολαρίων από ΗΠΑ
06:15
Συντριπτικά ποσοστά στα δημοψηφίσματα  υπέρ της προσάρτησης στη Ρωσική Ομοσπονδία
06:10
Τμήμα μετεωρολογίας - 1ο δελτίο καιρού
06:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand