Η ΕΕ θα συνεχίσει να εργάζεται στο εσωτερικό και εκτός για την καταπολέμηση των διακρίσεων

Το μήνυμα ότι η ΕΕ "θα συνεχίσει να εργάζεται τόσο στο εσωτερικό της όσο και εκτός αυτής για την καταπολέμηση των διακρίσεων και της ρητορικής μίσους λόγω θρησκείας ή πεποιθήσεων, καθώς και για την καταπολέμηση της ατιμωρησίας και την ενίσχυση της λογοδοσίας", έστειλε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αφορμή τη Διεθνή ημέρα μνήμης των θυμάτων πράξεων βίας για λόγους θρησκείας ή πεποιθήσεων.

Αναλυτικά, στη δήλωσή του εξ ονόματος της ΕΕ, ο Ζ.Μπορρέλ ότι "τη σημερινή διεθνή ημέρα μνήμης των θυμάτων πράξεων βίας για λόγους θρησκείας ή πεποιθήσεων, αποτίνουμε φόρο τιμής σε όσους έχασαν τη ζωή τους ή υπέστησαν επιθέσεις, απειλές ή διώξεις λόγω της θρησκείας ή των πεποιθήσεών τους.

Εξαιρετικά μεγάλος αριθμός ατόμων ανά τον κόσμο υφίστανται διακριτική μεταχείριση λόγω της ίδιας της ουσίας της ύπαρξής τους ή λόγω θρησκευτικής πίστης ή πεποιθήσεων ή απουσίας θρησκευτικής πίστης ή πεποιθήσεων. Στόχος διώξεων γίνονται όσοι εκδηλώνουν το θρήσκευμα ή τις πεποιθήσεις τους μέσω της λατρείας και της διδασκαλίας ή όσοι αλλάζουν ή εγκαταλείπουν τη θρησκεία ή τις πεποιθήσεις τους.

Είναι απαράδεκτες οι επιθέσεις κατά ατόμων λόγω της θρησκείας ή των πεποιθήσεών τους, καθώς και η βία που ασκείται υπό το πρόσχημα θρησκευτικού δόγματος, θρησκευτικών επιταγών και πρακτικών.

Με την έλευση της πανδημίας COVID-19, διαπιστώνουμε την ύπαρξη θεωριών συνωμοσίας και την ενοχοποίηση θρησκευτικών κοινοτήτων και κοινοτήτων πίστης, οι οποίες επιτείνουν την αύξηση της δημόσιας υποδαύλισης του θρησκευτικού μίσους, πράγμα που συνιστά υποκίνηση διακρίσεων, εχθρότητας ή βίας. Πρόκειται συχνά για προειδοποιητικές ενδείξεις βίαιων επιθέσεων και άλλων μορφών παραβιάσεων και καταχρήσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συγχρόνως, οι θρησκευτικοί παράγοντες διαδραματίζουν θεμελιώδη ρόλο στην παροχή αρωγής και κοινωνικών υπηρεσιών, συμβάλλοντας στην παγκόσμια καταπολέμηση της πανδημίας.

Η δέσμευσή μας διέπεται από την εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ για τη θρησκευτική ελευθερία και την ελευθερία των πεποιθήσεων. Αγωνιζόμαστε με σκοπό να αντιμετωπίσουμε κάθε μορφή δίωξης και διακριτικής μεταχείρισης ατόμων μέσω της δέσμευσης της ΕΕ για πολυμέρεια και συμμετοχή στα φόρουμ των ΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και σε πρωτοβουλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Κατά την τελευταία δεκαετία, χάρη στο ευρωπαϊκό μέσο για τη δημοκρατία και τα δικαιώματα του ανθρώπου (ΕΜΔΑΔ), η ΕΕ χρηματοδότησε έργα που σχετίζονται με την ελευθερία της θρησκείας ή των πεποιθήσεων αξίας άνω των 22 εκατ. ευρώ σε όλες τις περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, δράσεων για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και την ενίσχυση του διακοινοτικού και του διαθρησκευτικού διαλόγου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να εργάζεται τόσο στο εσωτερικό της όσο και εκτός αυτής για την καταπολέμηση των διακρίσεων και της ρητορικής μίσους λόγω θρησκείας ή πεποιθήσεων, καθώς και για την καταπολέμηση της ατιμωρησίας και την ενίσχυση της λογοδοσίας."

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:16

Τελευταιες Ειδησεις

28 Σεπτεμβρίου
Γενικός Διευθυντής ΥΠΟΙΚ: Η διαδικασία ανανέωσης της σύμβασης για τη διαχείριση των αεροδρομίων ήταν διάφανη και νόμιμη
08:46
Σολτς: Τα δημοψηφίσματα στις ουκρανικές περιοχές είναι απάτη
07:57
Κασουλίδης: Το ενδεχόμενο σύρραξης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι το τελευταίο πιθανό σενάριο, αλλά δεν πρέπει να αποκλείεται
07:55
Μεγάλες καταστροφές σε υποδομές και καλλιέργειες προκάλεσε στην Κούβα ο κυκλώνας Ιαν
06:36
Βαριά ήττα της Εθνικής Κύπρου από το Κόσοβο
06:28
Προσήλωση Βρετανίας στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών
06:26
Συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας με βασικά θέματα συζήτησης, τις εξελίξεις στο Αιγαίο και στο κυπριακό
06:24
Δένδιας: H Ελλάδα είναι ανοικτή για εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου
06:23
ΓΓ ΝΑΤΟ: Απαράδεχτη η οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων από ΗΠΑ
06:21
Μεγάλες ζημιές σε τρεις υποθαλάσσιες γραμμές του αγωγού Nord Stream της Ρωσίας στη βαλτική θάλασσα
06:18
Νέο πακέτο όπλων και πυρομαχικών αξίας 1,1 δις δολαρίων από ΗΠΑ
06:15
Συντριπτικά ποσοστά στα δημοψηφίσματα  υπέρ της προσάρτησης στη Ρωσική Ομοσπονδία
06:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand