Πρόεδρος ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου: Έντονος προβληματισμός στην τουριστική βιομηχανία για το 2021

Οι ξενοδόχοι της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου δεν κρατούν «μεγάλο καλάθι» όσον αφορά τον τουρισμό για το υπόλοιπο του 2020, ενώ υπάρχει έντονος προβληματισμός για τί θα γίνει στην τουριστική βιομηχανία το 2021, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου Δώρος Τάκκας.


Ο κ. Τάκκας είπε πως «για τέτοια εποχή του χρόνου ο τουρισμός στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, δηλαδή Αγία Νάπα και Πρωταρά, είναι πάρα πολύ πίσω σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Οι περιορισμοί στα ταξίδια, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού που επέβαλαν διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, είχαν ως αποτέλεσμα τα επίπεδα τουρισμού στην περιοχή μας να είναι ιδιαίτερα χαμηλά».

Αυτό το διάστημα, συνέχισε «είχαμε αρκετό τουρισμό από Κύπριους με αποτέλεσμα να υπάρχουν αυξημένες πληρότητες στις ξενοδοχειακές μονάδες που άνοιξαν, μέχρι και το τέλος της εβδομάδας». Στα τέλη Αυγούστου προβλέπεται να υπάρχει μια κάμψη, συνέχισε και εξέφρασε την ελπίδα η κίνηση με τους Κυπρίους να συνεχιστεί τα Σαββατοκύριακα.

Όσον αφορά τις αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό ο κ. Τάκκας είπε πως «τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Επειδή όμως, είτε η Κύπρος βάζει διάφορες ευρωπαϊκές χώρες στην κατηγορία Β, είτε άλλες χώρες τοποθετούν τη χώρα μας σ’αυτήν την κατηγορία, δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες για άφιξη τουριστών έστω και στο τέλος της καλοκαιρινής σαιζόν».

Είπε ακόμα ότι «επειδή τα επιδημιολογικά στοιχεία παραδοσιακών χωρών από τις οποίες λαμβάνουμε τουρισμό στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, όπως η Ρωσία, η Βρετανία, οι Σκανδιναβικές χώρες και η Γερμανία, δεν φαίνεται να πηγαίνουν καλά, άρχισε να επικρατεί μεγάλος προβληματισμός κατά πόσον τα ξενοδοχεία θα παραμείνουν ανοικτά τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Σίγουρα ένα μέρος των ξενοδοχείων που είναι ανοικτά τώρα θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να κλείσουν τον επόμενο μήνα».

Κληθείς να αναφέρει πόσα ξενοδοχεία είναι ανοικτά αυτή την περίοδο στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, ο κ. Τάκκας είπε πως «υπολογίζεται ότι μόνο ένα 30% των ξενοδοχειακών μονάδων λειτουργούν και τα πλείστα από αυτά δεν θα καταφέρουν να παραμείνουν ανοικτά τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο» αφού η Γερμανία και κάποιες γερμανόφωνες χώρες αποτελούν τη μοναδική αγορά από την οποία υπάρχει τουριστική κίνηση. «Οι τουρίστες από διάφορες χώρες του εξωτερικού που επισκέφθηκαν φέτος την Κύπρο ήταν πάρα πολύ λίγοι» σημείωσε.

Όσον αφορά τον εσωτερικό τουρισμό, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου είπε πως «επειδή οι Κύπριοι δεν κατάφεραν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού να πάνε για διακοπές στο εξωτερικό, ειδικά στην Ελλάδα και τα νησιά, αναγκαστικά παρέμειναν στο νησί μας και κατέλυσαν σε ξενοδοχεία της περιοχής, κάτι που βοήθησε ως ένα βαθμό την τουριστική βιομηχανία. Υπολογίζουμε ότι μέχρι τις 23 Αυγούστου οι Κύπριοι θα αρχίσουν να επιστρέφουν πίσω στην εργασία τους και ευελπιστούμε ότι θα τους έχουμε μαζί μας τα Σαββατοκύριακα».

Ερωτηθείς για το ποσοστό μείωσης του τουρισμού, ο Δώρος Τάκκας είπε πως «υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το 90%. Όταν η Κύπρος έχει παραδοσιακές αγορές που είναι εκτός του τουριστικού σχεδιασμού, δηλαδή τη Ρωσία, τη Βρετανία και τις Σκανδιναβικές χώρες και οι επισκέπτες είναι σχεδόν στο μηδέν, είναι φυσικό οι αφίξεις να είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα».

Στις δηλώσεις του ο κ. Τάκκας αναφέρθηκε και στο θέμα της οικονομικής κρίσης λόγω κορωνοϊού και είπε πως «περιμένουμε να δούμε τους επόμενους μήνες πόσο θα επηρεάσει το συγκεκριμένο θέμα την τουριστική βιομηχανία. Επειδή η κρίση που δημιουργήθηκε είναι παγκόσμια, υπολογίζεται ότι θα ζήσουμε στο πετσί μας τις οικονομικές της συνέπειες από τον ερχόμενο χειμώνα» είπε και πρόσθεσε πως «γι’ αυτό το λόγο η έγνοια μας είναι τι θα γίνει με τον τουρισμό τον επόμενο χρόνο».

Κληθείς να αναφέρει εάν υπάρχει κάποια αισιοδοξία στην τουριστική βιομηχανία για το 2021, είπε ότι «δεν κρατούμε μεγάλο καλάθι για το υπόλοιπο του 2020, ενώ για τον επόμενο χρόνο υπάρχει μεγάλος προβληματισμός. Είναι αρκετές οι παράμετροι που προβληματίζουν όσους ασχολούνται με τον τουρισμό και τι θα γίνει το 2021, μεταξύ των οποίων η ανακάλυψη του εμβολίου για τον κορωνοϊό, η αποδοχή ή όχι του κόσμου για εμβολιασμό και η αλλαγή στην ψυχολογία του κόσμου που είναι το σημαντικότερο κομμάτι στην όλη υπόθεση».

Σε παρατήρηση ότι καθημερινά υπάρχουν αρκετές πτήσεις προς την Κύπρο από διάφορες χώρες, είπε πως «φαίνεται πως ο κόσμος μετακινείται με αυτές τις πτήσεις για άλλους λόγους και όχι για τουρισμό. Οι ξενοδόχοι δεν αισθάνθηκαν ότι έφτασαν τουρίστες στην Κύπρο με αεροπορικές εταιρείες όπως την Jet2 από τη Βρετανία για την οποία λεγόταν ότι θα φέρει αρκετούς επισκέπτες» είπε και σημείωσε πως «φαίνεται ότι οι πλείστοι επιβάτες της συγκεκριμένης εταιρείας είναι Κύπριοι ή Βρετανοί που έχουν κατοικία στο νησί μας και έρχονται για να ξεφύγουν από την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα τους».

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:23

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.