Επικεφαλής ΠΟΥ Ευρώπης προς νέους: Εξαπλώστε το κέφι, μην εξαπλώνετε τον ιό

«Εξαπλώστε το κέφι, μην εξαπλώνετε τον ιό», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο επικεφαλής του γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Ευρώπης Χανς Κλούγκε, μιλώντας στο πλαίσιο τακτικής διαδικτυακής διάσκεψης Τύπου σήμερα.

Ο κ. Κλούγκε ανέφερε ότι σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, παγκοσμίως τα περιστατικά της COVID-19 έχουν αυξηθεί μεταξύ των ηλικιών 15 -24 χρονών από 4,5% στο τέλος Φεβρουαρίου σε 15% στα μέσα Ιουλίου.

«Χαμηλός κίνδυνος, δεν σημαίνει καθόλου κίνδυνος», σημείωσε. Μπορεί τα νεαρά άτομα να έχουν λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους αλλά μπορούν ακόμα να επηρεαστούν σοβαρά, είπε, προσθέτοντας ότι νεαροί σε πολύ καλή φυσική κατάσταση και αθλητές έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα στους πνεύμονες και την καρδιά.

Οι νεαροί όπως όλοι πρέπει να διαδραματίσουν το ρόλο τους για να περιορίσουν την πιθανότητα εξάπλωσης του ιού, είπε, φορώντας μάσκα όταν έρχονται σε στενή επαφή με άλλους, αποφεύγοντας πλήθη και μεγάλες συγκεντρώσεις, αποφεύγοντας μπαρ όπου γίνεται συνωστισμός και μεγάλα πάρτι, κάνοντας τις συναντήσεις τους έξω και όταν βρίσκονται σε μικρές ομάδες να τηρούν την απόσταση του ενός μέτρου.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του γραφείου Ευρώπης του ΠΟΥ επισήμανε ότι «δεν είμαστε στον Φεβρουάριο. Γνωρίζουμε πώς να στοχεύσουμε τον ιό αντί να στοχεύσουμε την κοινωνία. Είμαστε πιο έξυπνοι».

Στα νεότερα μέλη της της κοινωνίας, είπε: «Εξαπλώστε το κέφι αλλά μην εξαπλώνετε τον ιό».

Σημείωσε επίσης ότι «όταν ανοίξουμε την κοινωνία, πρέπει να ανοίξουμε τα σχολεία».

Σύμφωνα με τον ίδιο η πανδημία της COVID-19 δημιούργησε την μεγαλύτερη αναστάτωση στα εκπαιδευτικά συστήματα στην ιστορία, επηρεάζοντας σχεδόν 1,6 δισεκατ. μαθητές σε πάνω από 190 χώρες και η περιοχή μας δεν αποτελεί εξαίρεση.

Οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη, πρόσθεσε, έκλεισαν τα σχολεία τους σε κάποιο σημείο μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουλίου φέτος ως μέρος των μέτρων δημόσιας υγείας και των κοινωνικών μέτρων που σχετίζονται με την COVID-19.

Ο κ. Κλούγκε ανακοίνωσε επίσης ότι ο ΠΟΥ Ευρώπης συγκαλεί διαδικτυακή συνάντηση με τη συμμετοχή και των 53 χωρών για το άνοιγμα των σχολείων και τη νόσο στις 31 Αυγούστου «κατά την οποία θα συζητηθούν ουσιαστικές δράσεις για να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά θα λάβουν σωστή εκπαίδευση σε ασφαλή περιβάλλοντα».

Τέτοιες επιλογές, μπορεί να περιλαμβάνουν αυξημένη υγιεινή και σωματική αποστασιοποίηση στο σχολικό περιβάλλον για όλους, την εισαγωγή στοχευμένων μέτρων γρήγορα και αποτελεσματικά σύμφωνα με τις τοπικές περιστάσεις, το άνοιγμα σχολείων όπου τα επίπεδα του ιού είναι χαμηλά, την αναθεώρηση των σχολικών προγραμμάτων και τον περιορισμό των αριθμών μαθητών όπου υπάρχουν πιο πολλά κρούσματα και το ενδεχόμενο να μείνουν προσωρινά κλειστά σχολεία σε περιοχές όπου η μετάδοση του ιού στην κοινότητα είναι σε ψηλά επίπεδα.

Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια παράγοντες ανησυχίας για όλα τα εμβόλια
----------
Απαντώντας σε ερώτηση για το ρωσικό εμβόλιο ο κ. Κλούγκε ανέφερε ότι η οποιαδήποτε πρόοδος στην ανάπτυξη εμβολίου αποτελεί πολύ ενθαρρυντική είδηση. Η Ρωσική Ομοσπονδία, είπε, έχει μακρά παράδοση στην ανάπτυξη εμβολίων και έδωσε τα παραδείγματα του εμβολίου για τον κίτρινο πυρετό και του εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας, το οποίο αναπτύχθηκε για εγχώρια χρήση.

Σημείωσε επίσης ότι όλα τα εμβόλια πρέπει να περάσουν από την Φάση Ι, την Φάση ΙΙ και την Φάση ΙΙΙ.

Από την πλευρά της, η Ανώτερη Λειτουργός της Ομάδας Διαχείρισης Κρουσμάτων, του Προγράμματος Έκτακτης Ανάγκης του ΠΟΥ Ευρώπης Δρ. Κέιτι Σμόλγουντ είπε ότι η ανησυχία που υπάρχει στον ΠΟΥ για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια εμβολίων είναι κάτι που αφορά όλα τα εμβόλια τα οποία είναι σε διαδικασία ανάπτυξης. «Μιλάμε για μια εσπευσμένη προσέγγιση και είναι απολύτως απαραίτητο να μην κόψουμε δρόμο», ανέφερε.

Ενημέρωσε επίσης ότι εδώ και 10 περίπου μέρες ο ΠΟΥ Ευρώπης έχει αρχίσει διαδικασία συνομιλιών με τις ομάδες ανάπτυξης του ρωσικού εμβολίου. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη είπε και θα ενημερώσουμε για τα αποτελέσματά της, σημειώνοντας ότι «δεν πρόκειται να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:23

Τελευταιες Ειδησεις

14 Μαΐου
Η βραδιά του Φαμπιάνο
09:23
Δρ.Πέτρου: Δεδομένη η επιπλέον χορήγηση δόσης για όλα τα εμβόλια
09:22
Ικανοποιημένες Παπαϊωάννου και Παναγή
09:19
Η συνέντευξη του Τσέντομιρ Γιανέφσκι για τον τελικό κυπέλλο
09:15
Η συνέντευξη του Τιμούρ Κετσπάγια για τον τελικό κυπέλλου
09:13
Μέγιστος αριθμός 10 προσώπων σε οικίες και χώρους συνάθροισης, υπενθυμίζει το υπ. Υγείας
08:58
Μεσανατολικό: Αντιπροσωπεία της Αιγύπτου εγκατέλειψε το Ισραήλ με άδεια χέρια
08:49
Εκπρόσωπος Τύπου ΥΠΕΞ: Καλά στην υγεία τους και οι 215 Κύπριοι που βρίσκονται στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη
08:30
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προτρέπει τους Αμερικανούς να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη
08:15
Άνοιξε η Πύλη Εμβολιασμού για ηλικίες 22-24
07:58
Όρατό το ενδεχόμενο γενικευμένου πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς- Οι νεκροί στον παλαιστινιακό θύλακα ξεπερνούν τους 100
07:41
Το ΣΑ του ΟΗΕ συγκαλείται εκτάκτως την Κυριακή για τη σύγκρουση Ισραήλ - Παλαιστινίων
07:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand