ΥΠΕΞ Κύπρου - Ρωσίας επιβεβαιώνουν προσήλωση στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων

Την προσήλωσή τους στη περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, επαναβεβαίωσαν με επιστολές τους οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης και Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, σε επιστολές που αντάλλαξαν χθες, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 60 χρόνων από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας στις 18 Αυγούστου 1960.

«Διαβιβάζοντας θερμά συγχαρητήρια με την ευκαιρία της επετείου, ο κ. Λαβρόφ αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα στην επιστολή του προς τον κ. Χριστοδουλίδη στην αμοιβαία επωφελή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δυο χωρών, σημειώνοντας ότι αναμένει πως η επικείμενη επίσκεψη του στην Κύπρο θα συνεισφέρει στην εντατικοποίησή της σε ολόκληρο το φάσμα των διμερών σχέσεων», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Στην επιστολή, προστίθεται, «επαναβεβαιώνεται επίσης η δέσμευση της Ρωσικής Ομοσπονδίας για υποστήριξη των προσπαθειών της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επίτευξη συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ».

Από την πλευρά του, «ευχαριστώντας τον Ρώσο ομόλογό του για τις ευχές, ο κ. Χριστοδουλίδης επισημαίνει μεταξύ άλλων στην απαντητική του επιστολή ότι οι δεσμοί που συνδέουν τις δύο χώρες και τους λαούς τους είναι πολυεπίπεδοι και διαχρονικοί, εδράζονται σε ένα ισχυρό υπόβαθρο που τους καθιστά άρρηκτους, ενώ διέπονται από τον αμοιβαίο σεβασμό και την αλληλοεκτίμηση».

«Εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της κυβέρνησης της Δημοκρατίας και του κυπριακού λαού για τη διαχρονική στάση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις προσπάθειες για τερματισμό της παράνομης τουρκικής στρατιωτικής κατοχής και για επανένωση της χώρας και του κυπριακού λαού, σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ο κ. Χριστοδουλίδης διαβεβαιώνει πως οι προσπάθειες αυτές θα συνεχισθούν με το ίδιο σθένος μέχρι την επίτευξη συνολικής επίλυσης του Κυπριακού», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρει επίσης ότι προσβλέπει να υποδεχθεί τον κ. Λαβρόφ στη Λευκωσία τον Σεπτέμβριο, για συνέχιση του εποικοδομητικού διαλόγου, προς όφελος των δυο λαών και με στόχο την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της συνεργασίας, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:24

Τελευταιες Ειδησεις

11 Μαΐου
Χαλάρωση περιορισμών κατά Covid στη Σκωτία από τη Δευτέρα
18:40
Ελλάδα: Επικηρύχθηκαν με 300.000 ευρώ οι δράστες της δολοφονίας της 20χρονης στα Γλυκά Νερά
18:26
Στα κέρδη επέστρεψε την Τρίτη το Χρηματιστήριο
18:21
Άφιξη πλοιαρίου με μετανάστες εντοπίστηκε ανοιχτά της Λάρνακας σήμερα το απόγευμα
18:05
Ελλάδα-Κορονοϊός: 3.197 νέα κρούσματα, 52 θάνατοι, 732 οι διασωληνωμένοι
17:55
Βέλγιο: Δρομολογείται η χρήση «coronapass» για την πρόσβαση σε ευρείας κλίμακας εκδηλώσεις
17:39
Συνηθισμένο να γίνονται παρεμβάσεις για πολιτογραφήσεις είπε η Άννυ Σιακαλή στην Ερευνητική
17:32
Σημεία δειγματοληψίας για τα προγράμματα ελέγχου με rapid test – 11 Μαΐου 2021
17:15
'Ανοιξε για τα καλά η πόρτα εξόδου στην ΑΕΚ - προς αποχώρηση οι Σπόλιαριτς, Αντωνιάδης, Ιωάννου και Νάντο
17:11
Δένδιας: Η Πενταμερής κατέληξε σε αδιέξοδο λόγω της τ/κ και τουρκικής αδιαλλαξίας
17:09
Τα αντισώματα που εξουδετερώνουν την Covid παραμένουν στο αίμα επί τουλάχιστον οκτώ μήνες έπειτα από την μόλυνση
17:00
ΕΕ: Τεχνικά λειτουργικό την 1η Ιουνίου το "Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό"
16:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand