Σασσόλι: Το μέλλον της Λευκορωσίας μπορεί να καθοριστεί μόνο από τους πολίτες της

"Το μέλλον της Λευκορωσίας μπορεί να καθοριστεί μόνο από τους πολίτες της μέσω μιας κανονικής δημοκρατικής διαδικασίας που προστατεύει τις ελευθερίες τους", τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντάβιντ Σασσόλι, κατά την τοποθέτησή του στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ξεκαθαρίζοντας ότι "η εξωτερική παρέμβαση στην κρίση που διέρχεται η χώρα θα ήταν απαράδεκτη".

"Υπάρχει κάθε λόγος να φοβόμαστε την κλιμάκωση της καταστολής και τη στρατιωτική επέμβαση, και έχω ένα σαφές μήνυμα για όσους πιστεύουν ότι μπορούν να μας χωρίσουν: δεν υπάρχουν Ευρωπαίοι που δεν ανησυχούν", σημείωσε ο Πρόεδρος.

"Νομίζω ότι όλοι συμφωνείτε ότι καθήκον μας είναι να κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να σταματήσουμε αυτήν τη βία και να διασφαλίσουμε ότι οι υπεύθυνοι θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη", δήλωσε απευθυνόμενους στους 27.

Στο Μινσκ και σε άλλες πόλεις, άνδρες και γυναίκες αγωνίζονται για την  αξιοπρέπεια του ατόμου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία, τη δημοκρατία, επεσήμανε.

"Πιστεύω ότι είναι καθήκον μας, όχι μόνο ως γείτονες και φίλοι, αλλά κυρίως ως εκπρόσωποι των δημοκρατικών θεσμών, να βοηθήσουμε τον λαό της Λευκορωσίας στο δρόμο προς την αυτοδιάθεση και να είμαστε αποφασιστικοί στη λήψη μέτρων εναντίον εκείνων που διαπράττουν βία", τόνισε.

"Πρέπει να το κάνουμε αυτό όχι μόνο επειδή οι άνθρωποι στις χώρες μας, στα ανατολικά και δυτικά της ΕΕ, το περιμένουν από εμάς, αλλά και επειδή θα ήταν απαράδεκτο απλώς να αποδεχθούμε,τη μοίρα ενός φιλικού λαού πέρα ​​από τα σύνορά μας", ανέφερε.

"Το καθήκον μας είναι ξεκάθαρο: υποστηρίζουμε τις εκκλήσεις του λαού της Λευκορωσίας για διεξαγωγή νέων εκλογών το συντομότερο δυνατό και εγγύηση ότι θα διερευνηθούν και θα τιμωρηθούν πράξεις βίας και βασανιστηρίων. Πρέπει να ασκήσουμε πίεση μέσω κάθε διαθέσιμου καναλιού για να διασφαλίσουμε ότι οι κρατούμενοι που έχουν συλληφθεί από τις 9 Αυγούστου απελευθερώνονται, αποκαθίστανται και αποζημιώνονται", ξεκαθάρισε.

"Οι κυρώσεις είναι ένα σημαντικό μέσο που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, και το Κοινοβούλιο καλεί το Συμβούλιο να τις χρησιμοποιήσει χωρίς καθυστέρηση προκειμένου να επαληθεύσει και να τιμωρήσει τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν συμβεί. Αυτές οι κυρώσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων εκείνων που κάνουν κατάχρηση εξουσίας και παραβιάζουν θεμελιώδεις ελευθερίες. Ανησυχούμε βαθιά για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πιστεύουμε ότι ο μόνος βιώσιμος τρόπος είναι ο διάλογος με τη συμμετοχή όλων των εθνικών και διεθνών ενδιαφερομένων μερών για την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης", κατέληξε.

Πηγή: (KYΠΕ/ΘΑ/ΓΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:24

Τελευταιες Ειδησεις

14 Μαΐου
ΟΗΕ: Σχεδόν 10.000 Παλαιστίνιοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας
21:58
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δεν έχει αλλάξει η πολιτική μας για τους S-400
21:49
Στους 10 ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό στη Δυτική Όχθη
21:38
Τίθεται σε ισχύ την προσεχή Δευτέρα το νέο Διάταγμα του Υπουργού Υγείας
21:20
Τέσσερεις νεκροί, 171 τα νέα κρούσματα την Παρασκευή
21:16
Δεύτερη ευκαιρία για υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στα Ειδικά Σχέδια του Υπ. Εργασίας
21:00
Μπ. Τζόνσον: Μείωση του χρόνου που μεσολαβεί μεταξύ των δύο δόσεων εμβολίου Covid λόγω της ινδικής παραλλαγής
20:45
ΥΠΕΣ: Δεκάδες αιτήσεις για τα στεγαστικά σχέδια στα ορεινά, ίσως χρειαστεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός
20:25
Νετανιάχου: Οι επιχειρήσεις στη Γάζα δεν θα τερματιστούν σύντομα
20:15
Γερμανία: Λοιμωξιολόγος προειδοποιεί για ενδεχόμενο τέταρτο κύμα κορονοϊού το φθινόπωρο
20:00
Νέα πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα οι εκπαιδευτικοί (Βίντεο)
19:45
Δύο διαδηλωτές τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ
19:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand