Σασσόλι: Το μέλλον της Λευκορωσίας μπορεί να καθοριστεί μόνο από τους πολίτες της

"Το μέλλον της Λευκορωσίας μπορεί να καθοριστεί μόνο από τους πολίτες της μέσω μιας κανονικής δημοκρατικής διαδικασίας που προστατεύει τις ελευθερίες τους", τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντάβιντ Σασσόλι, κατά την τοποθέτησή του στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ξεκαθαρίζοντας ότι "η εξωτερική παρέμβαση στην κρίση που διέρχεται η χώρα θα ήταν απαράδεκτη".

"Υπάρχει κάθε λόγος να φοβόμαστε την κλιμάκωση της καταστολής και τη στρατιωτική επέμβαση, και έχω ένα σαφές μήνυμα για όσους πιστεύουν ότι μπορούν να μας χωρίσουν: δεν υπάρχουν Ευρωπαίοι που δεν ανησυχούν", σημείωσε ο Πρόεδρος.

"Νομίζω ότι όλοι συμφωνείτε ότι καθήκον μας είναι να κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να σταματήσουμε αυτήν τη βία και να διασφαλίσουμε ότι οι υπεύθυνοι θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη", δήλωσε απευθυνόμενους στους 27.

Στο Μινσκ και σε άλλες πόλεις, άνδρες και γυναίκες αγωνίζονται για την  αξιοπρέπεια του ατόμου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία, τη δημοκρατία, επεσήμανε.

"Πιστεύω ότι είναι καθήκον μας, όχι μόνο ως γείτονες και φίλοι, αλλά κυρίως ως εκπρόσωποι των δημοκρατικών θεσμών, να βοηθήσουμε τον λαό της Λευκορωσίας στο δρόμο προς την αυτοδιάθεση και να είμαστε αποφασιστικοί στη λήψη μέτρων εναντίον εκείνων που διαπράττουν βία", τόνισε.

"Πρέπει να το κάνουμε αυτό όχι μόνο επειδή οι άνθρωποι στις χώρες μας, στα ανατολικά και δυτικά της ΕΕ, το περιμένουν από εμάς, αλλά και επειδή θα ήταν απαράδεκτο απλώς να αποδεχθούμε,τη μοίρα ενός φιλικού λαού πέρα ​​από τα σύνορά μας", ανέφερε.

"Το καθήκον μας είναι ξεκάθαρο: υποστηρίζουμε τις εκκλήσεις του λαού της Λευκορωσίας για διεξαγωγή νέων εκλογών το συντομότερο δυνατό και εγγύηση ότι θα διερευνηθούν και θα τιμωρηθούν πράξεις βίας και βασανιστηρίων. Πρέπει να ασκήσουμε πίεση μέσω κάθε διαθέσιμου καναλιού για να διασφαλίσουμε ότι οι κρατούμενοι που έχουν συλληφθεί από τις 9 Αυγούστου απελευθερώνονται, αποκαθίστανται και αποζημιώνονται", ξεκαθάρισε.

"Οι κυρώσεις είναι ένα σημαντικό μέσο που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, και το Κοινοβούλιο καλεί το Συμβούλιο να τις χρησιμοποιήσει χωρίς καθυστέρηση προκειμένου να επαληθεύσει και να τιμωρήσει τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν συμβεί. Αυτές οι κυρώσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων εκείνων που κάνουν κατάχρηση εξουσίας και παραβιάζουν θεμελιώδεις ελευθερίες. Ανησυχούμε βαθιά για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πιστεύουμε ότι ο μόνος βιώσιμος τρόπος είναι ο διάλογος με τη συμμετοχή όλων των εθνικών και διεθνών ενδιαφερομένων μερών για την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης", κατέληξε.

Πηγή: (KYΠΕ/ΘΑ/ΓΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:24

Τελευταιες Ειδησεις

06 Μαΐου
Ελβετία - κορονοϊός: Σαφής μείωση των κρουσμάτων παρά τη χαλάρωση των μέτρων
21:38
Την πεποίθηση ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, εξέφρασε ο ΥΠΕΞ
21:14
Σε 65 σημεία δειγματοληψίας τα rapid test την Παρασκευή
21:02
Έρευνα: Το εμβόλιο της Moderna αποτελεσματικό κατά 96% στους εφήβους
20:55
Ένας θάνατος και 460 νέα περιστατικά κορονοϊού
20:22
Ανοίγει την Παρασκευή η Πύλη Εμβολιασμού για ραντεβού για άτομα ηλικίας 35 και 36 ετών
20:07
Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις για γα νέα μέτρα από τις 10 Μαΐου δίνει το Υπουργείο Υγείας
19:48
BioNTech: Η άρση των πατεντών για τα εμβόλια δεν θα είχε αποτέλεσμα "βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα"
19:31
Η ΕΕ χρειάζεται ταχύτερη, πιο ενωμένη και αποτελεσματική αντίδραση σε κρίσεις επεσήμανε ο ΥΠΑΜ στο Συμβούλιο
18:57
Βρετανία: Αριθμός ρεκόρ θανάτων που συνδέονται με το αλκοόλ κατά τη διάρκεια των καραντίνων
18:43
Ρωσία: Ο Πούτιν τάχθηκε υπέρ της άρσης της πατέντας για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού
18:21
Ελλάδα:3.421 νέα κρούσματα, 754 διασωληνωμένοι, 83 θάνατοι
18:07
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand