Ξεκίνησε η τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη Λευκορωσία

Ξεκίνησε στις 12:05 τοπική ώρα Βρυξελλών, η τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κατάσταση στη Λευκορωσία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Προέδρου Σ.Μισέλ, Μπάρεντ Λέιτς. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, αυτή την ώρα διεξάγεται η καθιερωμένη ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντ. Σασόλι.

"Tο μήνυμά μας πρέπει να είναι ξεκάθαρο: Η βία πρέπει να τερματιστεί και να ξεκινήσουν ειρηνικές και περιεκτικές διαβουλεύσεις. Η ηγεσία της Λευκορωσίας πρέπει να αντανακλά τη βούληση των πολιτών", δήλωσε κατά την έναρξη ο Πρόεδρος Μισέλ.

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες ενόψει της τηλεδιάσκεψης, "ο Πρόεδρος του συμβουλίου παρακολουθεί την κατάσταση στη Λευκορωσία πολύ στενά και με αυξανόμενη ανησυχία".

Όπως σημείωσε ο αξιωματούχος, "οι εκλογές της 9ης Αυγούστου δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες, η διαδικασία σαφώς δεν πληρούσε τα διεθνή πρότυπα και η ΕΕ δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα".

Σημειώνει ότι "η ΕΕ καταδικάζει τη δυσανάλογη και απαράδεκτη βία που επέδειξαν οι κρατικές αρχές εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών - όλοι αυτοί που κρατούνται παράνομα πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως και άνευ όρων".

"Οι αναφορές για απάνθρωπη μεταχείριση και συνθήκες κράτησης είναι συγκλονιστικές", τονίζει ο αξιωματούχος και σημειώνει ότι "μια διεξοδική και διαφανής έρευνα αποτελεί προτεραιότητα και πρέπει να υπάρξει λογοδοσία".

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πληροφόρηση του Προέδρου είναι πως "η κατάσταση εξελίσσεται ραγδαία" και "οι πρόσφατες εξελίξεις δικαιολογούν την εμπλοκή των ηγετών με το θέμα".

"Η Ένωση θέλει να στείλει ένα σημαντικό μήνυμα αλληλεγγύης στον λαό της Λευκορωσίας. Το μήνυμα είναι: ο λαός της Λευκορωσίας έχει το δικαίωμα να καθορίσει το μέλλον του και να επιλέξει ελεύθερα τους ηγέτες του", κατέστησε σαφές ο αξιωματούχος.

"Η έξοδος από την κρίση θα επιτευχθεί μέσω του τερματισμού της βίας, μέσω της αποκλιμάκωσης, μέσω του διαλόγου και χωρίς εξωτερική παρέμβαση", κατέληξε.

Στην επίσημη επιστολή πρόσκλησης για την τηλεδιάσκεψη των 27 ο Πρόεδρος Μισέλ αναφέρει: "Οι Υπουργοί Εξωτερικών μας συζήτησαν τις εξελίξεις στη Λευκορωσία και την Ανατολική Μεσόγειο την περασμένη Παρασκευή. Έκτοτε, η κατάσταση στη Λευκορωσία εξακολούθησε να εξελίσσεται και, ως εκ τούτου, αποφάσισα να πραγματοποιήσω τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη το μεσημέρι για να αντιμετωπίσω αυτό το ζήτημα".

"Αυτό που έχουμε δει στη Λευκορωσία δεν είναι αποδεκτό. Οι εκλογές της 9ης Αυγούστου δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες. Η επακόλουθη βία εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών ήταν σοκαριστική και πρέπει να καταδικαστεί. Οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτούν. Η ΕΕ έχει ξεκινήσει εργασίες για κυρώσεις", σημειώνει.

"Ο λαός της Λευκορωσίας έχει το δικαίωμα να καθορίσει το δικό του μέλλον. Για να γίνει αυτό, πρέπει να σταματήσει η βία και να ξεκινήσει ένας ειρηνικός και χωρίς αποκλεισμούς διάλογος. Η ηγεσία της Λευκορωσίας πρέπει να αντικατοπτρίζει τη βούληση του λαού. Δεν πρέπει να υπάρχει εξωτερική παρέμβαση", τονίζει.

"Με βάση αυτές τις αρχές, θα συζητήσουμε πώς θα ανταποκριθούμε καλύτερα στην εξελισσόμενη κατάσταση στη Λευκορωσία", αναφέρει στην επιστολή του.

"Όσον αφορά το άλλο κύριο θέμα που συζητήθηκε από τους Υπουργούς Εξωτερικών μας, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, προτείνω να αφήσουμε χρόνο για ενδελεχή προετοιμασία και να επανέλθουμε στο θέμα κατά τη διάρκεια ειδικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020", καταλήγει.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΑ/ΓΒΑ)

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:24

Τελευταιες Ειδησεις

14 Μαΐου
ΟΗΕ: Σχεδόν 10.000 Παλαιστίνιοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας
21:58
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δεν έχει αλλάξει η πολιτική μας για τους S-400
21:49
Στους 10 ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό στη Δυτική Όχθη
21:38
Τίθεται σε ισχύ την προσεχή Δευτέρα το νέο Διάταγμα του Υπουργού Υγείας
21:20
Τέσσερεις νεκροί, 171 τα νέα κρούσματα την Παρασκευή
21:16
Δεύτερη ευκαιρία για υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στα Ειδικά Σχέδια του Υπ. Εργασίας
21:00
Μπ. Τζόνσον: Μείωση του χρόνου που μεσολαβεί μεταξύ των δύο δόσεων εμβολίου Covid λόγω της ινδικής παραλλαγής
20:45
ΥΠΕΣ: Δεκάδες αιτήσεις για τα στεγαστικά σχέδια στα ορεινά, ίσως χρειαστεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός
20:25
Νετανιάχου: Οι επιχειρήσεις στη Γάζα δεν θα τερματιστούν σύντομα
20:15
Γερμανία: Λοιμωξιολόγος προειδοποιεί για ενδεχόμενο τέταρτο κύμα κορονοϊού το φθινόπωρο
20:00
Νέα πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα οι εκπαιδευτικοί (Βίντεο)
19:45
Δύο διαδηλωτές τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ
19:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand