Οι λιβυκές αρχές πυροβόλησαν και σκότωσαν τρεις Σουδανούς μετανάστες

Οι λιβυκές αρχές πυροβόλησαν και σκότωσαν τρεις Σουδανούς μετανάστες τις πρώτες πρωινές ώρες χθες σε σημείο αποβίβασης στις λιβυκές ακτές, ανακοίνωσε χθες βράδυ η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), ζητώντας τη διενέργεια "επείγουσας έρευνας".



Η UNHCR "θρηνεί την τραγική απώλεια τριών ανθρώπων και ζητεί επείγουσα έρευνα" έπειτα από πυρά που δέχτηκαν στο σημείο αποβίβασης Αλ Χουμς στη Λιβύη, τη χθεσινή νύχτα, μετά την αναχαίτιση ενός πλοίου από Λίβυους ακτοφύλακες", αναφέρει η ανακοίνωση διευκρινίζοντας ότι ο πυροβολισμός σημειώθηκε μετά την αποβίβαση 70 και πλέον ανθρώπων.

Τα τρία θύματα ήταν Σουδανοί πολίτες, διευκρίνισε η UNHCR. Οι δύο πέθαναν επί τόπου ενώ ο τρίτος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης (IRC) αλλά υπέκυψε στα τραύματά του κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο. Ο πυροβολισμός προκάλεσε επίσης τον τραυματισμό δύο ανθρώπων.

"Οι άλλοι άνθρωποι που επιβιβάστηκαν τέθηκαν υπό κράτηση", διευκρίνισε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Από την πλευρά του, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (επίσης υπηρεσία του ΟΗΕ) εξήγησε σε ανακοίνωση ότι αρκετά μέλη του προσωπικού του ανέφεραν ότι "οι τοπικές αρχές άρχισαν να πυροβολούν όταν οι μετανάστες επιχείρησαν να διαφύγουν από το σημείο αποβίβασης".

"Η προσφυγή στην καταχρηστική βία οδηγεί για άλλη μια φορά στην παράλογη απώλεια ανθρωπίνων ζωών, σε μια συγκυρία έλλειψης δράσης για να αλλάξει ένα σύστημα που συχνά υστερεί για να παρέχει ένα ορισμένο επίπεδο προστασίας", σχολίασε ο Φεντερίκο Σόντα, επικεφαλής της αποστολής στη Λιβύη του ΔΟΜ/OIM, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

"Το περιστατικό αυτό υπογραμμίζει ωμά ότι η Λιβύη δεν είναι ασφαλές λιμάνι για αποβίβαση", δήλωσε ο Βενσέν Κοστέλ, ειδικός απεσταλμένος της UNHCR για την κατάσταση στην κεντρική Μεσόγειο, τον οποίο επικαλείται στην ανακοίνωση η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ο ίδιος δήλωσε ότι είναι "αναγκαίο να αυξηθεί η ικανότητα έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο, στην οποία να συμπεριλαμβάνονται πλοία των ΜΚΟ, προκειμένου να αυξηθεί η πιθανότητα οι επιχειρήσεις διάσωσης να οδηγούν σε αποβιβάσεις σε ασφαλή λιμάνια εκτός της Λιβύης".

Πρόσθεσε ότι είναι "αναγκαίο" να ενισχυθεί η "αλληλεγγύη μεταξύ των παράκτιων χωρών της Μεσογείου".

Οι αναχωρήσεις μεταναστών από τις ακτές της Λιβύης αυξήθηκαν κατά περίπου 300% μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου 2020, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Περισσότεροι από 100.000 μετανάστες επιχείρησαν τον διάπλου της Μεσογείου το 2019 και περισσότεροι από 1.200 χάθηκαν στη θάλασσα, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:47

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.