Κορονοϊός: Η ΕΕ αναμένεται να αφαιρέσει την Αλγερία από την λίστα των «ασφαλών χωρών»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να εξαιρέσει την Αλγερία από την ‘ασφαλή λίστα’ χωρών από τις οποίες επιτρέπει τα μη απαραίτητα ταξίδια ύστερα από συνεδρίαση των πρεσβευτών των ευρωπαϊκών χωρών σήμερα.

Η λίστα αυτή των χωρών θα μειωθεί σε 11, υπό την προϋπόθεση ότι η προσωρινή απόφαση αυτή θα επικυρωθεί γραπτώς από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, δήλωσαν δύο Ευρωπαίοι διπλωμάτες με γνώση των συνομιλιών.

Οι ασφαλείς χώρες που θεωρούνται ότι έχουν σε μεγάλο βαθμό θέσει την COVID-19 υπό έλεγχο είναι η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γεωργία, η Ιαπωνία, το Μαρόκο, η Νέα Ζηλανδία, η Ρουάντα, η Νότια Κορέα, η Τυνησία και η Ουρουγουάη.

Υπάρχει επίσης προσωρινή έγκριση για την Κίνα, αν και τα ταξίδια θα ανοίξουν μόνο εάν οι κινεζικές αρχές επιτρέψουν στη χώρα την είσοδο επισκεπτών από την ΕΕ.

Απολογισμός του Reuters με βάση τα στοιχεία κυβερνήσεων και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έδειξε ότι το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Αφρική ξεπέρασε τα 750.000, με την Αλγερία να είναι μεταξύ των πλέον πληγέντων κρατών στην αφρικανική ήπειρο.

Η λίστα της ΕΕ δεν αναμένεται να αναθεωρηθεί και πάλι κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, όταν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι σε διακοπές, αν και χώρες μπορεί να αφαιρεθούν από αυτή εάν υπάρξει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Η λίστα λειτουργεί περισσότερο ως οδικός χάρτης παρά ως κανόνας για τα 27 κράτη-μέλη ενώ έχει στόχο να στηρίξει την ευρωπαϊκή ταξιδιωτική βιομηχανία και του τουριστικούς προορισμούς, ιδιαίτερα σε χώρες της νότιας Ευρώπης που έχουν πληγεί πιο πολύ από την πανδημία της COVID-19.

Η ιδέα είναι ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θα ανοίξει σε κράτη που δεν είναι στη λίστα αυτή. Ωστόσο, η Ιταλία και το Βέλγιο, για παράδειγμα, καθυστερούν να ανοίξουν προς οποιαδήποτε χώρα. Οι περισσότερες χώρες σε αυτή την ‘ασφαλή λίστα’ είτε έχουν απαγορεύσει την είσοδο όλων σχεδόν των ξένων επισκεπτών ή τους ζητούν να παραμείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες. Στο μεταξύ, συνεχίζουν να ισχύουν πολλοί περιορισμοί για τα ταξίδια εντός της Ευρώπης και της περιοχής Σένγκεν, η οποία περιλαμβάνει και χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ, όπως η Νορβηγία και η Ελβετία.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

25 Φεβρουαρίου
Τον Απρίλιο η άτυπη συνάντηση για την Κύπρο στη Γενεύη
06:55
ΟΗΕ: Και τυπικά υποψήφιος για δεύτερη θητεία ο Γκουτέρες
06:50
Συνέρχεται στις 10 το πρωί το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον πρόεδρο Αναστασιάδη
06:44
Νιγηρία: 36 νεκροί σε επιθέσεις εναντίον χωριών
06:30
24 Φεβρουαρίου
Πάφος:Εξερράγη φιάλη αερίου σε κατάστημα-Ακρωτηριάστηκε το χέρι 21χρονου
21:20
Nέο παραλήρημα Ερντογάν για Α. Μεσόγειο και Αγία Σοφία-Αποκάλεσε το Αιγαίο θάλασσα των νησιών
20:51
Την Παρασκευή στην Τουρκία ο Σανέρ για το οικονομικό «πρωτόκολλο», συνάντηση με Οκτάι είχαν τ/κ οργανώσεις
20:34
Περισσότεροι από 20 εκατ. Γερμανοί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, αν προσβληθούν από τον κορονοϊό
20:20
Ένα θάνατο και 143 νέα περιστατικά κορωνοϊού, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας
20:10
Ισραήλ: Νόμος επιτρέπει στις αρχές να γνωρίζουν τα ονόματα των πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί
19:38
Mε ταχύτητα 184 χιλιομέτρων οδηγούσε νεαρός στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λάρνακας
19:16
Σουηδία: Πρόταση να κλείνουν τα εστιατόρια στις 20.30 και να μειωθεί ο αριθμός των πελατών στα καταστήματα
18:54
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand