EΑSO: 99 ευάλωτοι αιτούντες άσυλο έχουν μετεγκατασταθεί σε Φινλανδία και Γερμανία

Τις τελευταίες ημέρες, 99 ευάλωτοι αιτούντες άσυλο μετεγκαταστάθηκαν στη Φινλανδία και τη Γερμανία, στο πλαίσιο της συνεχούς υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα κράτη μέλη πρώτης γραμμής, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO). Οι μετεγκαταστάσεις αναμένεται να συνεχιστούν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η πρώτη από τις δύο πιο πρόσφατες ασκήσεις μετεγκατάστασης πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιουλίου 2020, με τη μεταφορά 83 ατόμων σε οικογένειες με παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας από την Ελλάδα στη Γερμανία. Αυτή η μετεγκατάσταση ήταν μέρος του τρέχοντος συστήματος της ΕΕ για τη μετεγκατάσταση 1.600 ανηλίκων σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Η δεύτερη, η οποία δεν αποτελεί μέρος του συστήματος της ΕΕ, πραγματοποιήθηκε το πρωί της 27ης Ιουλίου 2020, με τη μεταφορά 16 ατόμων σε οικογένειες με μονογονείς από την Κύπρο στη Φινλανδία. Η ομάδα αποτελείται από οικογένειες από τη Σομαλία και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Μέχρι στιγμής, περίπου δώδεκα κράτη μέλη της ΕΕ + έχουν δεσμευτεί να μετεγκαταστήσουν το UAM στο πλαίσιο αυτού του καθεστώτος, με τη Γερμανία να συμφωνήσει επίσης να καλωσορίσει 243 παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας, μαζί με τις οικογένειές τους.

H ΕΑSO σημειώνει ότι μαζί με την Κομισιόν, την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, υποστηρίζουν τις κυπριακές και ελληνικές αρχές για να αυξήσουν τη μετεγκατάσταση των ευάλωτων αιτούντων άσυλο σε κράτη μέλη της ΕΕ +.

Η EASO υπενθυμίζει ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις συνεχιζόμενες μετεγκαταστάσεις ανηλίκων που θεωρούνται επιλέξιμοι για μετεγκατάσταση από τις εθνικές αρχές, με διενέργεια αξιολογήσεων, ψυχολογικής εξέτασης, συνεντεύξεων και λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως πολιτισμικές, οικογενειακές, γλωσσικές και διασπορές.

Η EASO και η Υπηρεσία Ασύλου Κύπρου διεξήγαγαν επίσης μια συνεδρία προσανατολισμού πριν από την αναχώρηση στις 22 Ιουλίου 2020, προκειμένου να παρέχουν στα άτομα πρακτικές πληροφορίες σχετικά με το τι να περιμένουν καθώς ξεκινούν τη νέα τους ζωή.

Για όλες τις μετεγκαταστάσεις, έχουν τηρηθεί ειδικές διατάξεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης όλων των μετεγκατεστημένων ατόμων πριν φύγουν από την Κύπρο και την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα, η Εκτελεστική Διευθύντρια της EASO, Νina Gregory, επισκέφθηκε τόσο την Κύπρο όσο και την Ελλάδα, πραγματοποιώντας εποικοδομητικές συναντήσεις με τον Νίκο Νούρη, Υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου, τον Νότη Μηταράκη, Υπουργό Μετανάστευσης και Άσυλο της Ελλάδας και το Γιώργος Κουμουτσάκο, Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης. Και οι δύο χώρες καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των συστημάτων και των εγκαταστάσεων ασύλου τους.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

02 Μαρτίου
Ιερά Σύνοδος : Ζητά από την κυβέρνηση την ακύρωση του τραγουδιού «El Diablo"
21:19
Κύπρος: 288 κρούσματα, ένας νεκρός
19:58
Συσσώρευση νερού σε διάφορα σημεία στον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας – Λευκωσίας
18:33
Εγκρίθηκαν οι κυρώσεις κατά τεσσάρων προσώπων στη Ρωσία για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων
17:25
Ντόμινικ Ράαμπ:Σημείο εκκίνησης το μοντέλο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας
17:15
Ανησυχούν Υπουργός Υγείας και Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή
17:08
Αυτά είναι τα σημεία δειγματοληψίας rapid test για την Τετάρτη (03/03)
16:54
Στο 7,6% η ανεργία το 2020
16:49
Συνεδριάζει αύριο η εκτελεστική της ΚΟΠ για το θέμα των ξένων διαιτητών
16:34
Ζωντανά από το ΡΙΚ το ευρωπαϊκό κλειστού στίβου
16:06
Τρείς αγώνες για την Εθνική Αντρών
16:01
Συνάντηση με τον ηθοποιό Ανδρέα Φυλακτού, είχε η υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη.
15:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand