EΑSO: 99 ευάλωτοι αιτούντες άσυλο έχουν μετεγκατασταθεί σε Φινλανδία και Γερμανία

Τις τελευταίες ημέρες, 99 ευάλωτοι αιτούντες άσυλο μετεγκαταστάθηκαν στη Φινλανδία και τη Γερμανία, στο πλαίσιο της συνεχούς υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα κράτη μέλη πρώτης γραμμής, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO). Οι μετεγκαταστάσεις αναμένεται να συνεχιστούν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η πρώτη από τις δύο πιο πρόσφατες ασκήσεις μετεγκατάστασης πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιουλίου 2020, με τη μεταφορά 83 ατόμων σε οικογένειες με παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας από την Ελλάδα στη Γερμανία. Αυτή η μετεγκατάσταση ήταν μέρος του τρέχοντος συστήματος της ΕΕ για τη μετεγκατάσταση 1.600 ανηλίκων σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Η δεύτερη, η οποία δεν αποτελεί μέρος του συστήματος της ΕΕ, πραγματοποιήθηκε το πρωί της 27ης Ιουλίου 2020, με τη μεταφορά 16 ατόμων σε οικογένειες με μονογονείς από την Κύπρο στη Φινλανδία. Η ομάδα αποτελείται από οικογένειες από τη Σομαλία και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Μέχρι στιγμής, περίπου δώδεκα κράτη μέλη της ΕΕ + έχουν δεσμευτεί να μετεγκαταστήσουν το UAM στο πλαίσιο αυτού του καθεστώτος, με τη Γερμανία να συμφωνήσει επίσης να καλωσορίσει 243 παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας, μαζί με τις οικογένειές τους.

H ΕΑSO σημειώνει ότι μαζί με την Κομισιόν, την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, υποστηρίζουν τις κυπριακές και ελληνικές αρχές για να αυξήσουν τη μετεγκατάσταση των ευάλωτων αιτούντων άσυλο σε κράτη μέλη της ΕΕ +.

Η EASO υπενθυμίζει ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις συνεχιζόμενες μετεγκαταστάσεις ανηλίκων που θεωρούνται επιλέξιμοι για μετεγκατάσταση από τις εθνικές αρχές, με διενέργεια αξιολογήσεων, ψυχολογικής εξέτασης, συνεντεύξεων και λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως πολιτισμικές, οικογενειακές, γλωσσικές και διασπορές.

Η EASO και η Υπηρεσία Ασύλου Κύπρου διεξήγαγαν επίσης μια συνεδρία προσανατολισμού πριν από την αναχώρηση στις 22 Ιουλίου 2020, προκειμένου να παρέχουν στα άτομα πρακτικές πληροφορίες σχετικά με το τι να περιμένουν καθώς ξεκινούν τη νέα τους ζωή.

Για όλες τις μετεγκαταστάσεις, έχουν τηρηθεί ειδικές διατάξεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης όλων των μετεγκατεστημένων ατόμων πριν φύγουν από την Κύπρο και την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα, η Εκτελεστική Διευθύντρια της EASO, Νina Gregory, επισκέφθηκε τόσο την Κύπρο όσο και την Ελλάδα, πραγματοποιώντας εποικοδομητικές συναντήσεις με τον Νίκο Νούρη, Υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου, τον Νότη Μηταράκη, Υπουργό Μετανάστευσης και Άσυλο της Ελλάδας και το Γιώργος Κουμουτσάκο, Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης. Και οι δύο χώρες καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των συστημάτων και των εγκαταστάσεων ασύλου τους.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:47

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Ορέν Ανόλικ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας έχει αρθεί μόνο για την Κύπρο
08:57
Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του στο Ισραήλ με τον ομόλογο του ο υπουργός Ενέργειας
08:50
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.