Νέο ημερήσιο ρεκόρ θανάτων στο Ιράν, η εικόνα διεθνώς

Το Ιράν κατέγραψε 235 θανάτους -αριθμό που αποτελεί νέο ημερήσιο ρεκόρ- λόγω του νέου κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.


Επιπρόσθετα, ο Βρετανός Πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα επιβάλει καραντίνα και για άλλες χώρες αν χρειαστεί, ενώ η Ισπανία αντιδρά στις ταξιδιωτικές συστάσεις που εξέδωσαν η Βρετανία και η Γερμανία λόγω της αύξησης των κρουσμάτων της Covid-19.

Σε μια άλλη εξέλιξη, υποχρεωτική καθίσταται η χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους στη Μαδρίτη. Οι αρχές της Ισπανίας ανακοίνωσαν 905 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, ενώ η Καταλονία απαγορεύει τα "μποτεγιόν", τα υπαίθρια πάρτι σε δρόμους και πάρκα

Στο μεταξύ, η ΙΑΤΑ εκτιμά ότι το 2024 θα επανέλθει η παγκόσμια αεροπορική κίνηση στο επίπεδο που ήταν πριν από την πανδημία, ενώ η εταιρεία Jet2.com ματαιώνει τις πτήσεις προς δημοφιλή ισπανικά νησιά μέχρι τις 10 Αυγούστου.

Στη Λευκορωσία, ο Πρόεδρος της χώρας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε ότι ήταν ασυμπτωματικός φορέας του κορωνοϊού.


Ιράν

Το Ιράν κατέγραψε 235 θανάτους -αριθμό που αποτελεί νέο ημερήσιο ρεκόρ- λόγω του νέου κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Η ισλαμική δημοκρατία είναι η πλέον πληγείσα χώρα από την πανδημία στη Μέση Ανατολή, με τα κρούσματα και τους θανάτους λόγω της COVID-19 να έχουν αυξηθεί σημαντικά από τότε που ξεκίνησε η χαλάρωση των περιορισμών στις μετακινήσεις στα μέσα Απριλίου.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σίμα Σαντάτ Λάρι ανακοίνωσε στην κρατική τηλεόραση ότι ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού έφθασε τα 296.273 και ο αριθμός των νεκρών τους 16.147. "Τις τελευταίες 24 ώρες χάσαμε 235 από τους συμπατριώτες μας λόγω της Covid-19", δήλωσε η ίδια.

Ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί κάλεσε το Σάββατο τους Ιρανούς να τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να εφαρμόζουν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης κατά τη διάρκεια των επερχόμενων μουσουλμανικών εορτών.

Ο υφυπουργός Υγείας Ιράζ Χαρίρτσι, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση το Σάββατο, κάλεσε τους πολίτες να μην επισκεφθούν την ιερή πόλη της Μασχάντ, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου σύμφωνα με τον ίδιο υπήρξε αύξηση 300% στα κρούσματα της COVID-19 κατά τη διάρκεια ενός μήνα.

Ισπανία

Στο μεταξύ, η Μαδρίτη θα καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων με στόχο την αποφυγή περαιτέρω μετάδοσης του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε σήμερα η επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Μαδρίτης, Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο.

Τα μπαρ θα πρέπει να κλείνουν στην 0100 π.μ. και οι συναθροίσεις στους εξωτερικούς χώρους των εστιατορίων θα περιορίζονται στα δέκα άτομα, είπε η ίδια.

Επίσης, οι αρχές συνιστούν οι ιδιωτικές συναθροίσεις στα σπίτια να διατηρήσουν ως ανώτατο όριο το 10 άτομα, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που απαιτείται διά νόμου. Επιπλέον, η Αγιούσο ζήτησε από την κεντρική κυβέρνηση να αυξήσει τους ελέγχους στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης.

Παράλληλα, η Ισπανία αντέδρασε σήμερα με οργή στις συστάσεις της Βρετανίας και της Γερμανίας να αποφεύγουν οι πολίτες τους τις ισπανικές νήσους και τις παραλίες λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού στο ζενίθ της τουριστικής περιόδου.

Με τις οδηγίες να έρχονται επιπρόσθετα της εντολής καραντίνας από τη Βρετανία για όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν σπίτι τους, η Ισπανία, που εξαρτάται ιδιαίτερα από τις επισκέψεις των Βορειοευρωπαίων, βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρό πλήγμα στις όποιες ελπίδες της να ανακάμψει η οικονομία της.

Ο τουρισμός αντιστοιχεί στο 12,4% του ισπανικού ΑΕΠ και στο 12,7% των θέσεων εργασίας, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας βάσει των στοιχείων του 2018. Η χώρα έχασε ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, η μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση στην απασχόληση που έχει καταγραφεί ποτέ.

"Είναι πολύ άδικο διότι δεν βασίζεται σε υγειονομικά κριτήρια", δήλωσε η Φρανθίνα Αρμενγκόλ, επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης της ιδιαίτερα τουριστικής περιοχής των Βαλεαρίδων, στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser σχολιάζοντας τις ταξιδιωτικές οδηγίες. Η απόφαση της Βρετανίας δεν έχει λογική εξήγηση, σχολίασε η Αρμενγκόλ, προσθέτοντας ότι το ποσοστό μόλυνσης στο αρχιπέλαγος είναι χαμηλότερο από αυτό του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα σχόλια της είναι στο ίδιο μήκος κύματος με αυτά του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ που χθες δήλωσε ότι η απόφαση της Βρετανίας να επιβάλλει καραντίνα σε όλους τους ταξιδιώτες από την Ισπανία είναι λάθος.

Η ισπανική περιοχή της Αραγονίας ανακοίνωσε ότι οι ταξιδιωτικές οδηγίες κάνουν "διακρίσεις" και ζήτησε από την υπουργό Εξωτερικών Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια να εκδώσει επίσημη διαμαρτυρία.

Οι Βρετανοί είναι η μεγαλύτερη ομάδα ξένων τουριστών στην Ισπανία, με περίπου 18 εκατ. παραθεριστών να ταξιδεύουν εκεί κάθε χρόνο, μόλις πάνω από το ένα πέμπτο του συνολικού αριθμού των επισκεπτών. Περίπου 11,2 εκατ. Γερμανία επισκέφθηκαν την Ισπανία, γεγονός που τους καθιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα τουριστών.

Η Ισπανία έχει καταγράψει 278.782 κρούσματα κορωνοϊού και 28.434 θανάτους αλλά το ποσοστό μόλυνσης διαφέρει ιδιαίτερα από περιοχή σε περιοχή, με την Καταλονία και την Αραγονία να είναι οι πλέον πληγείσες περιοχές από την νέα αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Μάιτε Πέρεθ, υψηλόβαθμη αξιωματούχος της Αραγονίας, δήλωσε ότι η πανδημία βρίσκεται υπό έλεγχο στα περισσότερα τμήματα της περιοχής της και πρόσθεσε ότι οι τουριστικοί πράκτορες έχουν καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για να εγγυηθούν την υγειονομική ασφάλεια.

Η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας διαμαρτυρήθηκε επίσης για την κίνηση αυτή και ανακοίνωσε ότι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρειάζεται περισσότερη συνεργασία και συντονισμός.

Η βρετανική καραντίνα σε επισκέπτες από την Ισπανία θα μπορούσε να κοστίσει στον ισπανικό τουριστικό κλάδο 10 δισεκ. ευρώ σε απώλεια εσόδων, δήλωσε ο Χόρχε Μαριτσάλ, επικεφαλής της τουριστικής οργάνωσης CEHAT στον τηλεοπτικό σταθμό La Sexta.

H Ισπανία ανακοίνωσε σήμερα 905 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, με τις περιφέρειες της Καταλονίας, της Αραγονίας και της Μαδρίτης να έχουν τα περισσότερα από αυτά.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 280.610, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 1.828 από χθες και σε αυτόν περιλαμβάνονται επίσης τα αποτελέσματα από τεστ αντισωμάτων σε ανθρώπους που μπορεί να έχουν ήδη αποθεραπευτεί.

Η Καταλονία απαγόρευσε σήμερα τα αυτοσχέδια υπαίθρια πάρτι που οργανώνουν κυρίως οι νέοι, απειλώντας ότι θα επιβάλλονται πρόστιμα ύψους έως και 15.000 ευρώ σε όποιον συμμετέχει σε τέτοιες εκδηλώσεις, σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η εξάπλωση της Covid-19.

Το μέτρο αυτό ανακοινώθηκε μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος της Καταλονίας Κιμ Τόρα δήλωσε ότι όσοι συμμετέχουν σε αυτήν την "παράδοση" των "μποτεγιόν" είναι ανεύθυνοι. Τα μποτεγιόν είναι συγκεντρώσεις νέων τη νύχτα, σε κάποιον δρόμο ή σε πάρκα, για να πιούν και να γλεντήσουν.

"Για λόγους δημόσιας υγείας, η από κοινού κατανάλωση αλκοολούχων ποτών στους δρόμους ή σε οποιονδήποτε άλλον ανοιχτό χώρο απαγορεύεται στην Καταλονία", είπε η εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης, Μεριτσέλ Μπούντο. Το πρόστιμο για όσους αγνοήσουν την απαγόρευση θα κυμαίνεται από 3.000 έως 15.000 ευρώ. Την ευθύνη για την εφαρμογή της θα αναλάβουν οι τοπικοί δήμοι.

Η Καταλονία είναι η περιφέρεια που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία, έχοντας 75.613 κρούσματα. Μόνο τις τελευταίες 15 ημέρες τα κρούσματα ανήλθαν σε 10.134.

Σήμερα, η γερμανική κυβέρνηση ακολούθησε το παράδειγμα της Γαλλίας και συμβούλευσε τους Γερμανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στην Καταλονία.

Την περασμένη Παρασκευή η καταλανική κυβέρνηση έκλεισε όλα τα νάιτκλαμπ ενώ τα μπαρ και τα εστιατόρια θα πρέπει να κατεβάζουν ρολά στις 12 τα μεσάνυχτα.
Συνέστησε επίσης στους 4 εκατομμύρια κατοίκους της περιοχής να μένουν στα σπίτια τους και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Βρετανία

Εξάλλου, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα προβεί σε ενέργειες και θα επιβάλει καραντίνα και σε άλλες χώρες αν τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξηθούν εκεί και αν αυτά τα μέτρα κριθούν απαραίτητα έπειτα από την απόφαση του Λονδίνου για επιβολής καραντίνας 14 ημερών σε όσους ταξιδεύουν από την Ισπανία.

"Φοβάμαι ότι αν υπάρξουν ενδείξεις για ένα δεύτερο κύμα (της πανδημίας) σε άλλες χώρες, είναι πράγματι χρέος μας να δράσουμε άμεσα και αποφασιστικά και να σταματήσουμε τους ταξιδιώτες από αυτές τις χώρες από το να μεταδώσουν την νόσο εδώ, στο Ηνωμένο Βασίλειο", είπε ο Τζόνσον.

Νωρίτερα σήμερα η Βρετανία υπερασπίστηκε την απόφασή της να επιβάλει 14ήμερη καραντίνα σε ταξιδιώτες από την Ισπανία σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση διαφωνεί με την κριτική που δέχτηκε από τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση του Λονδίνου "σφάλμα".

Η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Jet2.com ανακοίνωσε σήμερα ότι ματαιώνει τις πτήσεις της από τη Βρετανία για την Τενερίφη, το Γκραν Κανάρια, τη Φουερτεβεντούρα, το Λανθαρότε, τη Μαγιόρκα, τη Μινόρκα και την Ιμπιζα μέχρι τις 10 Αυγούστου τουλάχιστον, με αφορμή την πρόσφατη ταξιδιωτική οδηγία της βρετανικής κυβέρνησης για την πανδημία.

Η εταιρεία, που ανήκει στον όμιλο Dart Group, ακύρωσε χθες τις πτήσεις της προς την ηπειρωτική Ισπανία μέχρι και τις 16 Αυγούστου. Η απόφαση αυτή ελήφθη αφού η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι οι επιβάτες που φτάνουν στη Βρετανία από την Ισπανία θα μπαίνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Γαλλία

Στο μεταξύ, η παγκόσμια εμπορική αεροπορική κίνηση δεν θα επανέλθει στο επίπεδο που ήταν πριν από την κρίση του νέου κορωνοϊού μέχρι το 2024, κυρίως λόγω της αβεβαιότητας σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των συνόρων, η οποία αποθαρρύνει τα διεθνή ταξίδια, εκτιμά η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (ΙΑΤΑ).

"Εκτιμούμε τώρα ότι δεν θα φτάσουμε στο επίπεδο (της αεροπορικής κίνησης) του 2019 πριν από το 2024, δηλαδή έναν χρόνο αργότερα απ` όσο υπολογίζαμε προηγουμένως" είπε ο Μπράιαν Πιρς, ο οικονομικός διευθυντής της IATA, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Ως αιτίες, επικαλέστηκε την πιο αργή αποκατάσταση των αεροπορικών συνδέσεων τον Μάιο και τον Ιούνιο και την αβεβαιότητα όσον αφορά την άρση των περιορισμών στα σύνορα.

Κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η αποκατάσταση των αεροπορικών συνδέσεων θα είναι "πιο αργή απ` όσο ελπίζαμε, το παρατηρήσαμε ήδη τον Μάιο και τον Ιούνιο", πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η αναζωπύρωση της Covid-19 σε ορισμένες χώρες εμποδίζει το άνοιγμα των συνόρων.

Η ΙΑΤΑ υπολογίζει πλέον ότι η πτώση της εναέριας κυκλοφορίας θα φτάσει στο 63% φέτος, αντί για 55% που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή της. "Οι προβλέψεις εξαρτώνται κατά πολύ από τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες ελέγχουν την επιδημία", πρόσθεσε ο Πιρς. Όπως είπε, η ανακάλυψη ενός εμβολίου θα μπορούσε να βελτιώσει την κατάσταση για τις αεροπορικές εταιρείες.

"Το Ηνωμένο Βασίλειο διέκοψε τη σύνδεσή του με την Ισπανία και αυτό προκαλεί αβεβαιότητα", συνέχισε, παρατηρώντας επίσης ότι δεν έχουν ξαναρχίσει μαζικά οι πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, κυρίως οι υπερατλαντικές.

Η ΙΑΤΑ, στην οποία μετέχουν 290 αεροπορικές εταιρείες, εκτιμά ότι τα διαφυγόντα κέρδη του τομέα για το 2020 θα ανέλθουν σε 419 δισεκατομμύρια, λόγω της κρίσης του νέου κορωνοϊού. Θα μειωθούν δηλαδή στο μισό τα έσοδα του τομέα παγκοσμίως.

Λευκορωσία

Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε σήμερα ότι είχε προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό χωρίς να έχει συμπτώματα και έχει ήδη αναρρώσει, μετέδωσε το εθνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο BELTA επικαλούμενο δήλωσή του.

"Σήμερα συναντάτε έναν άνθρωπο που κατάφερε να επιβιώσει από τον κορωνοϊό μένοντας όρθιος. Οι γιατροί κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα χθες.

Ασυμπτωματικός", δήλωσε ο Λουκασένκο κατά τη διάρκεια συνάντησης με στρατιωτικούς.

Ο 65χρονος ηγέτης αντιστάθηκε στις εκκλήσεις για την επιβολή μέτρων καραντίνας ή για το κλείσιμο των συνόρων προκειμένου να περιοριστεί η νόσος στη χώρα αυτή της ανατολικής Ευρώπης.
Πρωτύτερα είχε απορρίψει ανησυχίες για την πανδημία λέγοντας ότι πρόκειται για "ψύχωση" και είχε προτείνει ως φάρμακα για την καταπολέμηση του ιού, την κατανάλωση βότκας και τη σάουνα.

Μέχρι και σήμερα 67.366 κρούσματα κορωνοϊού και 543 θάνατοι έχουν καταγραφεί στη Λευκορωσία, μια χώρα 9,5 εκατομμυρίων.

Η απογοήτευση σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας από τον πρόεδρο προκάλεσε τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης κατά του Λουκασένκο ενόψει και των εκλογών στις 9 Αυγούστου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:47

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.