Συνάντηση Ελπιδοφόρου με πρόεδρο Τραμπ και αντιπρόεδρο Πενς για Αγία Σοφία

Λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη ημέρα πένθους των Ορθοδόξων Χριστιανών για την μετατροπή από τις τουρκικές αρχές, της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος συνοδευόμενος από τον γενικό αρχιερατικό επίτροπο π. Αλέξανδρο Καρλούτσο είχαν ημίωρη συνάντηση στο Λευκό Οίκο με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και στη συνέχεια σύντομη συνάντηση στο Οβάλ Οφις με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στους οποίους και μετέφεραν την θλίψη για το γεγονός και την ανησυχία για την ασφάλεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

«Είμαι ευγνώμων για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Τραμπ και τον Αντιπρόεδρο Πενς στο Λευκό Οίκο. Μετέφερα την έντονη θλίψη μας για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, την ανησυχία μας για την ασφάλεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών», ανέφερε ο προκαθήμενος της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, σε ανάρτησή του στο twitter.

Σε δήλωση του κ. Ελπιδοφόρου που έδωσε στην δημοσιότητα η Ιερά Αρχιεπισκοπή, αναφέρεται επιπρόσθετα ότι «υπό το πρίσμα της ημέρας πένθους την Παρασκευή, εμείς επιμένουμε στην προσευχή, αλλά φέρνουμε επίσης τον αγώνα μας στα υψηλότερα επίπεδα της κυβέρνησης για δράση και προβληματισμό».

Σύμφωνα με ανάρτηση του αντιπροέδρου Πενς στο Twitter για τη συνάντηση:

«Όπως είπα σήμερα στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο σήμερα, οι ΗΠΑ στέκονται σθεναρά στο πλευρό της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στο κάλεσμα η Αγία Σοφία να παραμείνει προσβάσιμη ως πηγή έμπνευσης και περίσκεψης για κάθε άνθρωπο κάθε πίστης».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κι άλλοι επίσημοι της κυβέρνησής τους έχουν ήδη δηλώσει ότι θα υπάρχει προσβασιμότητα της Αγίας Σοφίας σε όλους.

Φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η Αρχιεπισκοπή Αμερικής, δείχνει τον πρόεδρο Τραμπ καθιστό πίσω από το γραφείο του και όρθιους τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο – να μιλά στον πρόεδρο - και τον αντιπρόεδρο Πενς.

Στο πλαίσιο της ημέρας πένθους, θα υπάρξει σήμερα (Παρασκευή) προσευχή σε όλους τους ναούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Συμμετέχουν επίσης καθολικές εκκλησίες τουλάχιστον στις Αρχιεπισκοπές Νέας Υόρκης και Βοστώνης. Ο Αρχιεπίσκοπος θα ηγηθεί της προσευχής στον Καθεδρικό της Αγίας Τριάδας, στις 5 μμ.

Στο μεταξύ η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, με τροπολογία στο νομοσχέδιο για τη διάθεση των κονδυλίων του προϋπολογισμού, που έγινε ομόφωνα δεκτή, καταγγέλλει την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Την τροπολογία κατέθεσε η ελληνοαμερικανίδα βουλευτής Νεβάδα, Ντίνα Τάιτους και την υποστήριξαν οι Τζον Σαρμπάνης, Κώστας Μπιλιράκης, Κρις Πάππας, Ντέιβιντ Σιτσιλίνε, Τέντ Ντόιτς, Μπρεντ Σέρμαν και Μπραντ Σνάιντερ.

Η Βουλή καλεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να «καταγγείλει την Τουρκία για την ανάληψη επίσημης δράσης για να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ πνευματικά σημαντικό για ανθρώπους πολλών θρησκειών και υποβάθρων, από μουσείο σε τζαμί· και να εμπλακεί με την Τουρκία με σκοπό να επιστρέψει το καθεστώς του σε μουσείο, ώστε να καλωσορίζει ανθρώπους όλων των θρησκειών και όσους έχουν θαυμάσει την αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική του ομορφιά».

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:50

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.