Ο ΠΟΥ ανησυχεί για την αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εμφανίστηκε «ανήσυχος» σήμερα για την αναζωπύρωση της πανδημίας της Covid-19 σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, όπου γενικεύεται η χρήση της μάσκας -όπως στο Λονδίνο και τη Βιέννη- μολονότι η πλέον πληγείσα ήπειρος παραμένει πάντα η Αμερική, με περισσότερα από 8 εκατομμύρια κρούσματα μέχρι σήμερα.

Το Όσλο επιβάλλει νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς με την Ισπανία, ανοίγεται περισσότερο στη Σουηδία

Προαιρετικά τεστ κορονοϊού στα αεροδρόμια της Γερμανίας

Το Βέλγιο κατέρριψε σήμερα ένα θλιβερό ρεκόρ: ένα κοριτσάκι τριών ετών πέθανε από τον νέο κορονοϊό και έγινε έτσι το νεότερο θύμα στη χώρα αυτή, όπου τα κρούσματα αυξάνονται επίσης. Συνολικά έχουν καταγραφεί 64.847.

Στην Αγγλία, τέθηκε σε ισχύ η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα καταστήματα και τα σούπερ-μάρκετ. Το ίδιο ισχύει επίσης στα σούπερ-μάρκετ της Βιέννης, αλλά επίσης και στα ταχυδρομεία, τις τράπεζες και τα ιατρικά κέντρα της αυστριακής πρωτεύουσας. Αν και κάποιες φορές είναι δύσκολο να καταλάβεις τι λέει ο άλλος όταν μιλάει με καλυμμένο το στόμα, «πρέπει να τη φοράμε για να προστατευόμαστε οι ίδιοι και να προστατεύουμε τους άλλους», είπε η Αλένα Άκτας, μια ταχυδρομική υπάλληλος. Ο Αντρέας Ποσενράιτερ, που έκανε τα ψώνια του σε ένα σούπερ-μάρκετ, υποστήριξε ότι η χρήση μάσκας θα έπρεπε να παραμείνει υποχρεωτική μετά την άρση της καραντίνας. «Ήταν λάθος», σχολίασε.

Νωρίτερα σήμερα, το ευρωπαϊκό παράρτημα του ΠΟΥ κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να παραμείνουν σε εγρήγορση και να προχωρήσουν στην άρση των περιορισμών «με προσοχή». Αν χρειαστεί, να επιβάλουν και πάλι μέτρα. «Η πρόσφατη αναζωπύρωση των κρουσμάτων της Covid-19 σε ορισμένες χώρες, μετά τη χαλάρωση των μέτρων αποστασιοποίησης ασφαλώς και είναι λόγος ανησυχίας», είπε μια εκπρόσωπος του Οργανισμού στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, η Ευρώπη μετρά 207.118 θανάτους και περισσότερα από 3 εκατομμύρια κρούσματα.

Σε όλον τον κόσμο, τα θύματα του νέου κορονοϊού ανέρχονται σε 633.711. Η κατάσταση παραμένει πολύ ανησυχητική στην αμερικανική ήπειρο. Στις ΗΠΑ, που ξεπέρασαν και επισήμως τα 4 εκατομμύρια κρούσματα, αναφέρθηκαν σήμερα 1.225 νέοι θάνατοι. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που κατηγορήθηκε για τους χειρισμούς του στην αρχή της πανδημίας, παραδέχτηκε πρόσφατα ότι παρατηρείται «ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων» στον νότο και ματαίωσε το συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που επρόκειτο να φιλοξενηθεί στη Φλόριντα στα τέλη Αυγούστου. Στο συνέδριο αυτό θα έπαιρνε και επισήμως το χρίσμα του υποψηφίου του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Η περιοχή της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ξεπέρασε επίσης τα 4 εκατομμύρια κρούσματα. Η Βραζιλία από μόνη της μετρά πλέον περισσότερες από 2,2 εκατομμύρια μολύνσεις. Αυτό πάντως δεν εμπόδισε τον Βραζιλιάνο πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου, που έχει προσβληθεί και ο ίδιος από τον SARS-CoV-2, να κάνει βόλτα και να συνομιλήσει, χωρίς να φοράει μάσκα, με υπαλλήλους της υπηρεσίας καθαριότητας κοντά στην προεδρική κατοικία.

Στο μεταξύ, η Βολιβία ανέβαλε για τις 18 Οκτωβρίου τις βουλευτές εκλογές που επρόκειτο να διεξαχθούν στις 6 Σεπτεμβρίου.

Η κατάσταση είναι δραματική στον Ισημερινό, όπου το σύστημα υγείας της δεύτερης σε μέγεθος πόλης, της Αρεκίπα, έχει σχεδόν καταρρεύσει. Άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον ιό θεάθηκαν να κοιμούνται σε σκηνές έξω από τα νοσοκομεία και άλλοι στα αυτοκίνητά τους, περιμένοντας να βρεθεί ένα κρεβάτι σε θάλαμο για να νοσηλευτούν.

Στη Νικαράγουα, η μάσκα θα είναι υποχρεωτική και τις υποψήφιες εστεμμένες: ο διαγωνισμός για τη Μις Νικαράγουα 2020 δεν ματαιώθηκε, αλλά θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών.

Σε άλλες περιοχές του κόσμου, οι αριθμοί συνεχίζουν επίσης την ανοδική πορεία τους. Στην Ινδία, μέσα σε 24 ώρες, καταγράφηκαν 740 θάνατοι από την Covid-19, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό που ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές. Η χώρα είναι έκτη σε αριθμό θυμάτων, πίσω από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τη Βρετανία, το Μεξικό και την Ιταλία.

Πολλές χώρες επέλεξαν να επιβάλουν και πάλι μέτρα καραντίνας, αλλά τοπικά ή χρονικά περιορισμένα. Οι κάτοικοι του Τόκιο, περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι, καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους από χθες Πέμπτη, την πρώτη ημέρα μιας τετραήμερης επίσημης αργίας στην Ιαπωνία.

Στη Νότια Αφρική τα δημόσια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για άλλον έναν μήνα, μέχρι τα τέλη Αυγούστου, επειδή τις τελευταίες εβδομάδες αυξήθηκαν κατά 60% οι θάνατοι από φυσικά αίτια, αν και δεν αποδίδονται όλοι στον κορονοϊό. Στον οίκο ευγηρίας Casa Serena του Γιοχάνεσμπουργκ, της οικονομικής πρωτεύουσας, οι 14 από τους 64 ηλικιωμένους ενοίκους πέθαναν αφού προσβλήθηκαν από την Covid-19 και οι υπόλοιποι τρέμουν για τη ζωή τους...

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:50

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Ορέν Ανόλικ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας έχει αρθεί μόνο για την Κύπρο
08:57
Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του στο Ισραήλ με τον ομόλογο του ο υπουργός Ενέργειας
08:50
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
06:27
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.