Α. Καραγιάννης: Φθορές από καθυστέρηση λειτουργίας Αποχετευτικού Κοκκινοχωρίων

Αρκετές είναι οι φθορές που υπέστη το Αποχετευτικό Σύστημα Κοκκινοχωρίων (ΣΑΚ) λόγω της πολύχρονης καθυστέρησης, που παρατηρήθηκε στην κατασκευή του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Δερύνειας και Πρόεδρος του ΣΑΚ Αντρος Καραγιάννης.


Εκφράζοντας την ελπίδα ότι «μετά και τη κατασκευή του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023 και με τη σύνδεση του δικτύου αγωγών» ο κ. Καραγιάννης σημείωσε πως «θα τεθεί επιτέλους σε λειτουργία μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια το Αποχετευτικό Σύστημα. Το ΣΑΚ καλύπτει τους Δήμους Δερύνειας και Σωτήρας και τις κοινότητες Ξυλοφάγου, Ξυλοτύμπου, Ορμήδειας, Αχνας, Αυγόρου, Λιοπετρίου, Φρενάρους και Βρυσούλλων – Αχερίτου».

Πρόσθεσε ότι «την ίδια ώρα υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να ξεκαθαριστεί και δεν είναι άλλο από τις φθορές στο δίκτυο αγωγών και στις υποδομές που προκλήθηκαν λόγω της στασιμότητας που υπήρχε εδώ και αρκετά χρόνια στη διαδικασία ανάθεσης της σύμβασης για δημιουργία του Βιολογικού Σταθμού. Το Συμβούλιο πρέπει να προβεί σε ελέγχους για την κατάσταση των υπογείων δικτύων, αφού ορισμένοι πολίτες συνέδεσαν μόνοι τους τις κατοικίες τους με τους αγωγούς και απορρίπτουν παράνομα τα λύματα τους, με αποτέλεσμα να μένουν στάσιμα και να δημιουργούνται συνθήκες σήψης που είναι μια επικίνδυνη κατάσταση τόσο για το περιβάλλον όσο και για τους ανθρώπους».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Καραγιάννης είπε ακόμα ότι «διαπιστώθηκε πως μεταξύ άλλων, υπάρχει φθορά στα καπάκια των φρεατίων, με αποτέλεσμα να συνεπάγονται κόστος για τις επιδιορθώσεις. Στα πλείστα φρεάτια έχουν φθαρεί ολοκληρωτικά τα λάστιχα των καπακιών με όλα τα δυσάρεστα επακόλουθα, ενώ και άλλα τμήματα του δικτύου χρειάζονται είτε μερική είτε ολική συντήρηση».

Σημείωσε ακόμα ότι «το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Κοκκινοχωρίων δεν μπορεί να επιβαρύνει τους φορολογούμενους απευθείας, αφού δεν φέρει καμία ευθύνη. Το κόστος θα πρέπει να καταβληθεί από το κράτος που ευθύνεται για την διαχείριση της σύμβασης μελέτης και κατασκευής του Σταθμού Επεξεργασίας, που είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει καθυστέρηση έξι χρόνων».

Ο Άντρος Καραγιάννης αναφέρθηκε και στην «έντονη ανησυχία των Τοπικών Αρχών στο ενδεχόμενο να κληθούν να πληρώσουν για την επιδιόρθωση του δικτύου, που είναι ανενεργό εδώ και δέκα περίπου χρόνια. Τον περασμένο Μάιο στείλαμε επιστολή στον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θέτοντας την κυβέρνηση προ των ευθυνών της αναφορικά με το κόστος των απαιτούμενων επιδιορθώσεων».

Σε άλλη ερώτηση ο Πρόεδρος του ΣΑΚ είπε πως «το Αποχετευτικό Σύστημα Κοκκινοχωρίων άρχισε να κατασκευάζεται από το 2010 αλλά δέκα χρόνια μετά δεν έχει ακόμα λειτουργήσει, αφού υπήρξε πολύχρονη καθυστέρηση στις διαδικασίες κατακύρωσης της προσφοράς για την κατασκευή και λειτουργία του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων. Η πρωτοβάθμια κατακύρωση έγινε τον Ιούλιο του 2014 και από τότε ξεκίνησαν ιεραρχικές προσφυγές των εταιρειών που διεκδίκησαν το έργο που συνεχίστηκαν μέχρι πρόσφατα όταν υπογράφηκε η Σύμβαση για κατασκευή του Σταθμού».

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:51

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για οριζόντια μέτρα
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.