Α. Καραγιάννης: Φθορές από καθυστέρηση λειτουργίας Αποχετευτικού Κοκκινοχωρίων

Αρκετές είναι οι φθορές που υπέστη το Αποχετευτικό Σύστημα Κοκκινοχωρίων (ΣΑΚ) λόγω της πολύχρονης καθυστέρησης, που παρατηρήθηκε στην κατασκευή του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Δερύνειας και Πρόεδρος του ΣΑΚ Αντρος Καραγιάννης.


Εκφράζοντας την ελπίδα ότι «μετά και τη κατασκευή του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023 και με τη σύνδεση του δικτύου αγωγών» ο κ. Καραγιάννης σημείωσε πως «θα τεθεί επιτέλους σε λειτουργία μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια το Αποχετευτικό Σύστημα. Το ΣΑΚ καλύπτει τους Δήμους Δερύνειας και Σωτήρας και τις κοινότητες Ξυλοφάγου, Ξυλοτύμπου, Ορμήδειας, Αχνας, Αυγόρου, Λιοπετρίου, Φρενάρους και Βρυσούλλων – Αχερίτου».

Πρόσθεσε ότι «την ίδια ώρα υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να ξεκαθαριστεί και δεν είναι άλλο από τις φθορές στο δίκτυο αγωγών και στις υποδομές που προκλήθηκαν λόγω της στασιμότητας που υπήρχε εδώ και αρκετά χρόνια στη διαδικασία ανάθεσης της σύμβασης για δημιουργία του Βιολογικού Σταθμού. Το Συμβούλιο πρέπει να προβεί σε ελέγχους για την κατάσταση των υπογείων δικτύων, αφού ορισμένοι πολίτες συνέδεσαν μόνοι τους τις κατοικίες τους με τους αγωγούς και απορρίπτουν παράνομα τα λύματα τους, με αποτέλεσμα να μένουν στάσιμα και να δημιουργούνται συνθήκες σήψης που είναι μια επικίνδυνη κατάσταση τόσο για το περιβάλλον όσο και για τους ανθρώπους».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Καραγιάννης είπε ακόμα ότι «διαπιστώθηκε πως μεταξύ άλλων, υπάρχει φθορά στα καπάκια των φρεατίων, με αποτέλεσμα να συνεπάγονται κόστος για τις επιδιορθώσεις. Στα πλείστα φρεάτια έχουν φθαρεί ολοκληρωτικά τα λάστιχα των καπακιών με όλα τα δυσάρεστα επακόλουθα, ενώ και άλλα τμήματα του δικτύου χρειάζονται είτε μερική είτε ολική συντήρηση».

Σημείωσε ακόμα ότι «το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Κοκκινοχωρίων δεν μπορεί να επιβαρύνει τους φορολογούμενους απευθείας, αφού δεν φέρει καμία ευθύνη. Το κόστος θα πρέπει να καταβληθεί από το κράτος που ευθύνεται για την διαχείριση της σύμβασης μελέτης και κατασκευής του Σταθμού Επεξεργασίας, που είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει καθυστέρηση έξι χρόνων».

Ο Άντρος Καραγιάννης αναφέρθηκε και στην «έντονη ανησυχία των Τοπικών Αρχών στο ενδεχόμενο να κληθούν να πληρώσουν για την επιδιόρθωση του δικτύου, που είναι ανενεργό εδώ και δέκα περίπου χρόνια. Τον περασμένο Μάιο στείλαμε επιστολή στον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θέτοντας την κυβέρνηση προ των ευθυνών της αναφορικά με το κόστος των απαιτούμενων επιδιορθώσεων».

Σε άλλη ερώτηση ο Πρόεδρος του ΣΑΚ είπε πως «το Αποχετευτικό Σύστημα Κοκκινοχωρίων άρχισε να κατασκευάζεται από το 2010 αλλά δέκα χρόνια μετά δεν έχει ακόμα λειτουργήσει, αφού υπήρξε πολύχρονη καθυστέρηση στις διαδικασίες κατακύρωσης της προσφοράς για την κατασκευή και λειτουργία του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων. Η πρωτοβάθμια κατακύρωση έγινε τον Ιούλιο του 2014 και από τότε ξεκίνησαν ιεραρχικές προσφυγές των εταιρειών που διεκδίκησαν το έργο που συνεχίστηκαν μέχρι πρόσφατα όταν υπογράφηκε η Σύμβαση για κατασκευή του Σταθμού».

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:51

Τελευταιες Ειδησεις

14 Απριλίου
Ελβετία: Χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα παρά τον αυξανόμενο αριθμό μολύνσεων
20:34
Πάνω από 8 εκατομμύρια οι διπλά εμβολιασθέντες στο Ηνωμένο Βασίλειο
20:11
Νίκη για την Ανόρθωση στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου
19:50
Ανοίγει αύριο η Πύλη Εμβολιασμού κατά της COVID-19 με 9.707 ραντεβού για ηλικίες 61- 63 ετών
19:46
Tρεις θανάτους και 602 νέα περιστατικά κορονοϊού ανακοίνωσε το Υπ.Υγείας
19:43
Ελλάδα: 3.089 νέα κρούσματα, 809 διασωληνωμένοι, 81 θάνατοι
19:14
ΗΠΑ: Νεκρός 16χρονος από πυρά αστυνομικού - Κρατούσε παιχνίδι όπλο
18:57
Υπό 6ήμερη κράτηση 17χρονος σε σχέση με υπόθεση ρίψης χειροβομβίδας
18:39
Ανακοινώθηκαν τα σημεία για rapid test την Πέμπτη
18:17
Οι Κορυφαίες της σεζόν 2020/21 στα ετήσια βραβεία του ΠΑ.Σ.Π.!
18:08
Τριμερής Σύνοδος των ΥΠΕΞ Ελλάδας-Κύπρου-Λιβάνου την Πέμπτη στην Αθήνα
17:53
Tραπεζική ένωση και πλαίσια αφερεγγυότητας στο επίκεντρο του Εurogroup
17:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand