DISARM: Ένα εργαλείο έγκαιρης προειδοποίησης δασικών πυρκαγιών

Οι πυρκαγιές είναι ένα συχνό φαινόμενο το καλοκαίρι στην Ελλάδα. Οι πυροσβέστες έχουν πλέον έναν πολύτιμο σύμμαχο. Είναι το ευρωπαϊκό πρότζεκτ DISARM, που έχει ως στόχο να εμποδίσει, να διαχειριστεί και να αμβλύνει τις συνέπειες των δασικών πυρκαγιών. Το πρότζεκτ προσφέρει μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα παρατήρησης και ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που διευκολύνει το έργο των πυροσβεστών και των διασωστών.


Η Ζησούλα Ντάσιου είναι αντιπύραρχος της Ελληνικής Πυροσβεστικής: «Δεν υπήρχε η δυνατότητα να αποστείλουμε φωτογραφίες και βίντεο στο πεδίο για να υπάρχει ενημέρωση των επικεφαλής που βρίσκονται εκεί, τα παλιότερα χρόνια. Τώρα υπάρχει αυτή η δυνατότητα να μπορούμε να στείλουμε βίντεο και φωτογραφίες ή ακόμη και αυτό το μοντέλο πρόβλεψης της πυρκαγιάς στους επικεφαλής για να μπορέσουν να κάνουν τις ενέργειές τους».


Ο συνολικός προϋπολογισμός του ευρωπαϊκού πρότζεκτ DISARM είναι περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ. Το 85% καλύπτεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής, ενώ το υπόλοιπο 15% από εθνικά κονδύλια των τριών χωρών που συμμετέχουν στο πρότζεκτ: της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Κύπρου.


Από τη στιγμή που χτυπήσει ο συναγερμός, ειδοποιείται το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Οι ομάδες του φυσικού και μετεωρολόγου Θεόδωρου Γιάνναρου επεξεργάζονται τα δεδομένα στο IRIS. Αυτή η εφαρμογή του προγράμματος λαμβάνει υπόψη την τοπογραφία, τα μετεωρολογικά δεδομένα και το είδος των δέντρων που καίγονται. Το IRIS στέλνει την ακριβή πρόγνωση για τη συμπεριφορά της φωτιάς στην ομάδα που δρα επιτόπου.


«Αυτό που δίνουμε ως πληροφορία στην Πυροσβεστική είναι αυτό που ονομάζουμε εμείς το χείριστο σενάριο, καθώς στο μοντέλο μέσα, στο προγνωστικό σύστημα δεν λαμβάνονται υπόψη οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Μέσα σε 15-20 λεπτά από την στιγμή που έχει ενεργοποιηθεί, στέλνεται πίσω αυτόματα με e-mail η εξάωρη πρόγνωση και εντός μιας ώρας έχουμε στείλει την 24ωρη πρόγνωση» εξηγεί ο Θ. Γιάνναρος.


Το Μάτι απέχει λιγότερο από μια ώρα από το κέντρο της Αθήνας. Η παραθαλάσσια πόλη καταστράφηκε από τη δασική πυρκαγιά, πριν δύο χρόνια. 102 ήταν τα θύματα αυτής της ανείπωτης τραγωδίας. Η ανάγκη να υπάρξουν τεχνολογικά συστήματα και εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν τους πυροσβέστες και τους διασώστες είναι τεράστια.


Η Βάσω Κοτρώνη είναι η πρότζεκτ μάνατζερ του DISARM: «Οι επιστήμονες αισθάνονται χαρά και ικανοποίηση, όταν τα προϊόντα τους δεν είναι ένα επιστημονικό προϊόν, το οποίο γίνεται μια επιστημονική δημοσίευση και μένει στο δικό μας κλειστό χώρο, αλλά όταν τα προϊόντα μας μπορούν να γίνουν υπηρεσίες που θα βοηθήσουν την προστασία της ζωής, της περιουσίας και των υποδομών. Επομένως αυτό είναι το πιο σημαντικό σημείο, όταν η Πυροσβεστική αξιολόγησε πλέον θετικά αυτό το πρόγραμμα και το ενέταξε στο επιχειρησιακό της κομμάτι».


Οι δασικές πυρκαγιές είναι κάτι πολύ σύνηθες στην Νότια Ευρώπη. Η κοινή χρήση εργαλείων και η συνεργασία μεταξύ των χωρών έχει κομβική σημασία, καθώς λόγω της κλιματικής αλλαγής, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη αύξηση.

 

Πηγή: Euronews 

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:56

Τελευταιες Ειδησεις

18 Ιανουαρίου
Σεισμός 3,3 Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο νότια του Αγίου Όρους
21:52
Η Αστυνομία συνέλαβε τέσσερις υπόπτους, μετά τον εντοπισμό ναρκωτικών ουσιών στην κατοχή τους
21:29
Η Φινλανδία θα αρχίσει να χαλαρώνει σταδιακά τους περιορισμούς
21:20
Σε 16 ασθενείς άνω των 65 ετών χορηγήθηκε ήδη αντιικό φάρμακο για τον κορονοϊό
20:53
Βρετανία: Ο Ντόμινικ Κάμινγκς θα καταθέσει για τις καταγγελίες του για παραβιάσεις του lockdown
20:44
Ερντογάν: Ενδέχεται επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου στην Τουρκία
20:10
ΠΟΥ: Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα υγιή παιδιά χρειάζονται αναμνηστική δόση
20:07
Τρεις θάνατοι και 2,200 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Τρίτη
20:01
Ο Λαβρόφ ζήτησε από τον Μπλίνκεν να μην αναπαράγει τις εικασίες περί «ρωσικής επιθετικότητας» στην Ουκρανία
19:10
Ο Μπλίνκεν, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Λαβρόφ, τόνισε την ανάγκη αποκλιμάκωσης στην Ουκρανία
19:08
Έκκληση Σολτς-Στόλτενμπεργκ στη Μόσχα για αποκλιμάκωση και επιστροφή στον διάλογο
19:00
Επιβεβαιώνεται η πτωτική τροχιά κρουσμάτων Covid στο ΗΒ παρά τα σχεδόν 100.000 περιστατικά
18:30
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand