Απεβίωσε ο δημιουργός του 'Μίσα' της μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας το 1980

Ο δημιουργός του αρκούδου "Μίσα", της μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων που διεξήχθησαν στην Μόσχα το 1980, τους οποίους μποϊκόταραν οι ΗΠΑ και πλήθος χωρών, πέθανε στην Μόσχα σε ηλικία 84 ετών, ανακοίνωσε ο εκδοτικός οίκος παιδικών βιβλίων ACT.

Ο Βίκτορ Τσίζικοφ, ένας από τους διασημότερους εικονογράφους παιδικών βιβλίων στην Ρωσία, έγινε παγκοσμίως γνωστός ως δημιουργός του "Μίσα", του συμπαθούς καφέ αρκούδου που φορούσε μια ζώνη με τους πέντε κύκλους των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο "Ψυχρός Πόλεμος" άφησε το αποτύπωμά του στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας το 1980.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν τότε τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας θέλοντας να διαμαρτυρηθούν κατ` αυτόν τον τρόπο για την σοβιετική επέμβαση στο Αφγανιστάν. Στο μποϊκοτάζ συμμετείχαν 60 ακόμη χώρες.

Ως απάντηση η Σοβιετική Ένωση μαζί με τους συμμάχους της του ανατολικού μπλοκ μποϊκόταραν τέσσερα χρόνια αργότερα τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λος Άντζελες.

Μία ομάδα καλλιτεχνών είχε δημιουργήσει τότε περισσότερες από 60 εκδοχές μασκότ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), αλλά η μασκότ του Τσίζικοφ ήταν αυτή που επελέγη.

"Είναι συμβολικό που ο καλλιτέχνης μας άφησε και πολλοί από εμάς θυμόμαστε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1980", έγραψε ο εκδοτικός οίκος ACT Deti στην ανάρτησή του στο Facebook, επισημαίνοντας ότι "η εικόνα του Ολυμπιακού αρκούδου που δημιούργησε ο Βίκτορ Αλεξάντροβιτς Τσίζικοφ άγγιξε τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων".

Στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο στάδιο Λουζνικί της Μόσχας, ο "Μίσα" έκανε αρχικά την εμφάνιση του σε μια μωσαϊκή απεικόνιση στις κερκίδες αποχαιρετώντας τον κόσμο ενώ ένα δάκρυ κυλούσε από το πρόσωπό του.

Στη συνέχεια ένας γιγαντιαίος φουσκωτός "Μίσα" δεμένος με πολύχρωμα μπαλόνια άφηνε το στάδιο, αποχαιρετώντας συμβολικά εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:56

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
21:58
Γαλλία: Σύλληψη 16χρονου για προγραμματισμένη επίθεση στο όνομα του Ισλαμικού Χαλιφάτου
21:52
Υποβάλλονται αύριο οι υποψηφιότητες για τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών και για τους Δημάρχους
21:39
Έξι συν μια προτάσεις νόμου για ρύθμιση των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης
20:56
Συζήτησαν και για την Κύπρο Ερντογάν και Σταϊνμάιερ στην Άγκυρα
20:54
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλωσορίζει το αμερικανικό πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισεκ. δολαρίων
20:31
Τον Απρίλιο η Ρωσία θα διπλασιάσει τα έσοδα της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
18:42
Το Ισραήλ λέει πως «προχωράει» με την επίθεση στη Ράφα – Ο στρατός έκανε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες
18:13
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη
17:31
Iσραήλ: Διακόσιες χιλιάδες πολίτες κατέφυγαν στα καταφύγια λόγω drone της Χεζμπολάχ
17:27
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 24/04/24
17:05
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστά το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας
16:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.