Υπ. Υγείας: Αναμενόμενη η αύξηση κρουσμάτων ύστερα από άνοιγμα των αεροδρομίων

Αναμενόμενη είναι η αύξηση κρουσμάτων ύστερα από το άνοιγμα των αεροδρομίων, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, δηλώνοντας παράλληλα ότι με απόφαση του Υπουργείου πριν τρεις μέρες διπλασιάστηκαν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα αεροδρόμια, σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν όσο το δυνατό περισσότερα θετικά κρούσματα.

Μιλώντας στο περιθώριο του μνημόσυνου των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή του 1974, στη Λάρνακα, ερωτηθείς εάν τροποποιείται η πολιτική της Κύπρου σε ό,τι αφορά στα κρούσματα της πανδημίας, τα οποία είναι ως επί το πλείστον εισαγόμενα τις τελευταίες μέρες, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «προς το παρόν δεν βλέπουμε κάποιο λόγο να αλλάξουμε κάτι στην πολιτική μας. Υπάρχει μια αύξηση παγκόσμια στα κρούσματα και μια αναζωπύρωση σε διάφορες χώρες, ωστόσο, είπε, με τα μέτρα που λαμβάνουμε εμείς σαν Κύπρος, είμαστε σε καλό δρόμο».

Τόνισε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό ο κάθε ένας προσωπικά να συνεχίσει να τηρεί τα μέτρα αυτοπροστασίας για περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

«Ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει, δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τον ιό όσο πολλοί νομίζουν κι αν δεν λαμβάνουμε τα μέτρα αυτοπροστασίας, τότε μπορεί να υπάρξει στο μέλλον πρόβλημα», τόνισε.

Όσον αφορά τα οδοφράγματα, ο Υπουργός ανέφερε πως δεν έχει παρθεί τελική απόφαση αν θα ανοίξουν όλα, επισημαίνοντας ότι στα οδοφράγματα γίνονται έλεγχοι.

«Εκεί που υπάρχει πρόβλημα είναι με τους αιτητές ασύλου, ανέφερε συγκεκριμένα, που περνούν από διάφορα σημεία της Πράσινης Γραμμής, εντοπίζονται, και τελευταία είχαμε κάποια κρούσματα. Το θετικό είναι ότι εδώ και 2 μήνες περίπου, έχουμε περάσει απόφαση στο Υπουργικό Συμβούλιο όπως όσοι περνούν από την Πράσινη Γραμμή, πριν εισαχθούν στα κέντρα φιλοξενίας γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος για να περιορίσουμε τη διασπορά».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι τις τελευταίες μέρες εντοπίζουμε κρούσματα που έχουν προσκομίσει αρνητικό αποτέλεσμα από τη χώρα προέλευσής τους και στη συνέχεια από ιδιωτικό έλεγχο, εντοπίζονται θετικοί, και σε ερώτηση εάν προκαλεί προβληματισμό για την εγκυρότητα των τεστ που προσκομίζουν, ο κ. Υπουργός ξεκαθάρισε ότι αυτό συμβαίνει με τα τεστ, που διενεργούνται σε χώρες του εξωτερικού και για αυτό, είπε, έχουμε ζητήσει να γίνει επαλήθευση των εργαστηρίων αυτών. Διευκρίνισε, επίσης, ότι αυτό δεν έχει συμβεί με εργαστήριο στην Κύπρο, εξηγώντας ότι αρκετές φορές συμβαίνει ένα άτομο να είναι αρνητικό στον ιό και σε επαναληπτική εξέταση να είναι θετικός μετά από κάποιες μέρες.

«Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι και ο ιός χρειάζεται κάποιες μέρες για να εκδηλωθεί και να εντοπίζεται στην εργαστηριακή εξέταση», εξήγησε.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχει προβληματισμός για την επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας, με την αύξηση των κρουσμάτων και την επαναφορά μέτρων όπως η χρήση μάσκας στις υπεραγορές, ο κ. Ιωάννου υπογράμμισε ότι στην Κύπρο αυτή η πρακτική δεν έχει σταματήσει.

«Σε κάποια μέτρα εμείς εξακολουθούμε να είμαστε αυστηροί, όπως είναι ο περιορισμός των ατόμων σε συναθροίσεις, η απαγόρευση των πανηγυριών, υποχρεωτική χρήση στις υπεραγορές και σε χώρους εστίασης», επεσήμανε.

Τέλος, ερωτηθείς εάν πρέπει να αναμένονται περισσότερες χαλαρώσεις, ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι «τα πάντα αξιολογούνται και προχωρούμε. Αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα που μπορεί να υπάρχει σε επιχειρήσεις και σε κόσμο, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι θέμα δημόσιας υγείας, ο ιός έχει επιφέρει προβλήματα σε όλους μας και μέχρι την εξεύρεση εμβολίου, κάποιοι περιορισμοί θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν».

Σημείωσε ότι η εικόνα στην Ελλάδα μάς ανησυχεί και για αυτό παρακολουθείται από την ομάδα των ειδικών και ανάλογα με τις συστάσεις τους, λαμβάνονται και οι απαραίτητες αποφάσεις σε σχέση με την κατηγοριοποίηση των χωρών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:57

Τελευταιες Ειδησεις

27 Ιανουαρίου
Σε ισχύ από αύριο τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό
21:54
Στέλλα Κυριακίδου: Έκτη θεραπεία κατά της COVID-19 το Paxlovid
21:24
Τατάρ: Η Τουρκία θα απαντήσει στην ενίσχυση της αντιπυραυλικής άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας
20:45
Κρούσματα: 2.536 μολύνσεις ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας
19:57
Δύο νεκροί από χιονοστιβάδα στην Τουρκία
19:47
Κλειστοί δρόμοι λόγω χιονόπτωσης στα ορεινά
19:45
Ανανέωση της θητείας της UNFICYP αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
18:58
Κορωνοϊός: Μείωση κρουσμάτων και νοσηλευομένων στη Βρετανία
18:34
Επίσημα Αποελίστας ο Σαρφό, χειραψία και φωτογραφία με Πετρίδη
18:22
Ανακοίνωσε 'Αλτμαν η ΑΕΚ
18:06
112 νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα
17:50
Πουρσαϊτίδης ξανά στον ερυθρόλευκο πάγκο της Ν.Σαλαμίνας
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand