Δηλώσεις ΥΠΕΞ για συνάντηση ΠτΔ με Μέρκελ

Η συνεχιζόμενη παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας σε βάρος και της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα είναι το αντικείμενο κατ' ιδίαν συνάντησης του προέδρου Αναστασιάδη με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, η χώρα της οποίας προεδρεύει το τρέχον εξάμηνο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Κληθείς να απαντήσει κατά πόσον υπήρξε βολιδοσκόπηση της Λευκωσίας από το Βερολίνο αναφορικά με το διάλογο που προωθείται για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, ο κύριος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι διαπιστώνεται συνειδητή προσπάθεια από την Τουρκία να παρουσιάσει την παραβατική συμπεριφορά της, ως δήθεν προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.

Τόνισε ότι αυτή η επιχειρηματολογία στερείται σοβαρότητας. Ανέφερε, μάλιστα, πως για τη συγκεκριμένη επιδίωξη της Άγκυρας, έχει ενημερωθεί από ομολόγους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, επεσήμανε παράλληλα, ότι ενδεικτικό των σκοπιμοτήτων που η Τουρκία επιχειρεί να εξυπηρετήσει, είναι το γεγονός ότι στην πρότασή της για δήθεν ανάγκη διαλόγου μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, υποστηρίζει πως η συζήτηση πρέπει να διεξάγεται με τον λεγόμενο υπουργό Εξωτερικών Κουντρέτ Οζερσάι και όχι με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί.

Ερωτηθείς εάν αυτά τα ζητήματα τέθηκαν επί τάπητος από τουρκικής πλευράς στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας - Τουρκίας - Γερμανίας στο Βερολίνο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης απάντησε ότι δεν συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία είναι ανεξάρτητο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ουδείς συζητά εκ μέρους της.

Σύνταξη: Σταυρούλα Στεργίδου

Τελευταιες Ειδησεις

02 Μαρτίου
Συσσώρευση νερού σε διάφορα σημεία στον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας – Λευκωσίας
18:33
Εγκρίθηκαν οι κυρώσεις κατά τεσσάρων προσώπων στη Ρωσία για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων
17:25
Ντόμινικ Ράαμπ:Σημείο εκκίνησης το μοντέλο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας
17:15
Ανησυχούν Υπουργός Υγείας και Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή
17:08
Αυτά είναι τα σημεία δειγματοληψίας rapid test για την Τετάρτη (03/03)
16:54
Στο 7,6% η ανεργία το 2020
16:49
Συνεδριάζει αύριο η εκτελεστική της ΚΟΠ για το θέμα των ξένων διαιτητών
16:34
Ζωντανά από το ΡΙΚ το ευρωπαϊκό κλειστού στίβου
16:06
Τρείς αγώνες για την Εθνική Αντρών
16:01
Συνάντηση με τον ηθοποιό Ανδρέα Φυλακτού, είχε η υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη.
15:53
Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Τα μονοκλωνικά αντισώματα "Ρεγκν-cov2", μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ασθενών
15:45
Απαντητική επιστολή προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, απέστειλε ο πρόεδρος Αναστασιάδης
15:34
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand