To Συμβούλιο εξουσιοδοτεί τον Μπορρέλ να αναζητήσει τρόπους μείωσης της έντασης με την Τουρκία

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο συνεδρίασε σήμερα με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες, αποφάσισε να αναθέσει στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, να “ερευνήσει νέες οδούς για τη μείωση των εντάσεων με την Τουρκία”, να προετοιμάσει σε τεχνικό επίπεδο “πιθανά μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν σε σχέση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε” και να διερευνήσει την προσθήκη περισσότερων καταχωρήσεων στην λίστα των κυρώσεων, μετά από αίτημα της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Ύπατο Εκπρόσωπο, το Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον ίδιο να διερευνήσει τρόπους για μείωση της έντασης με την Τουρκία, κάτι που θα γίνει στη βάση των κατά καιρούς σχετικών συμπερασμάτων του Συμβουλίου. 

Επιπλέον με αφορμή τη συνέχιση των τουρκικών γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου και των απειλών εναντίων της Ελλάδας ζητήθηκε από την ΕΥΕΔ να ετοιμάσει έγγραφο επιλογών για περαιτέρω μέτρα εναντίον της Τουρκίας.

Ο Ύπατος εκπρόσωπος δήλωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο το Συμβούλιο υπενθυμίζει τα συμπεράσματα του Συμβουλίου για την υποστήριξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημορκατίας.

Παράλληλα το Συμβούλιο κάλεσε να συνεχιστούν οι εργασίες επί των προτάσεων της Κύπρου για πρόσθετες κυρώσεις σύμφωνα με προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες την Πέμπτη θα συνεδριάσει για τον σκοπό αυτό η αρμόδια Ομάδα Εργασίας Relex.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι η συζήτηση για το μέλλον των Ευρωτουρκικων Σχέσεων θα συνεχιστεί στο άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ, Gymnich στο Βερολίνο στα τέλη Αυγούστου.  

Τέλος ο Ύπατος Εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι το  Συμβούλιο καταδικάζει έντονα την απόφαση της Τουρκίας για την Αγία Σοφία και καλεί την τουρκική κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφαση της.

"Είχαμε μια μακρά και ενδιαφέρουσα συζήτηση, στο τέλος της οποίας παρουσίασα τα συμπεράσματά μου τα οποία εγκρίθηκαν από  το Συμβούλιο, και τα οποία θα ορίσουν τη δράση μου στο επόμενο διάστημα", δήλωσε ο Μπορρελ
Ο Ζ.Μπορρέλ τόνισε ότι η Τουρκία είναι μια "σημαντική χωρά" με την οποία η ΕΕ θα μπορούσε να αναπτύξει καλύτερες σχέσεις αλλά "με σεβασμό στις ευρωπαϊκές αξίες.
Τόνισε ότι το Συμβύλιο αναγνώρισε "ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο" και κάλεσε την Τουρκία να δημιουργήσει περιβάλλον που θα συμβάλει στην εκτόνωση.

Ξεκαθάρισε δε ότι οι μονομερείς δράσεις της Τουρκία πρέπει να τερματιστούν, σημείωσε ότι η γεωτρήσεις εντός  της κυπριακής ΑΟΖ είναι παράνομες και κάλεσε την Τουρκία εκτός των άλλων να συμβάλει σε πολιτική λύση στη Λιβύη,
και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της από την διαδικασία του Βερολίνου - περιλαμβανομένου  του εμπάργκο,

Σε σχέση με την Αγία Σοφία, τόνισε ότι το Συμβούλιο καταδίκασε την μετατροπή σε Τζαμί, η οποία "πυροδοτεί την καχυποψία και υπονομεύει τις προσπάθειες για διάλογο και συνεργασία", καλώντας την κυβέρνηση στην Άγκυρα να επανεξετάσει την απόφαση.

Κληθείς  από το ΡΙΚ να δώσει διευκρινίσεις σε σχέση με το πλαίσιο κυρώσεων και τις επιλογές για διάλογο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι η φρασεολογία του Συμβουλίου είναι εξαιρετικά προσεκτική, σημείωσε ότι "οι κυρώσεις είναι εργαλείο και όχι αυτοσκοπός", ξεκαθάρισε ότι ο σκοπός είναι να μειωθεί η ένταση και διευκρίνισε ότι "τα κυριαρχικά δικαιώματα των Κρατών Μελών πρέπει να είναι σεβαστά. "Είναι άλλο πράγμα ο διάλογος και άλλο οι διαπραγματεύσεις", τόνισε ο Ζ.Μπορρέλ, ξεκαθαρίζοντας ότι το Συμβούλιο του έδωσε την εντολή να "εξερευνήσει νέες οδούς για τη μείωση των εντάσεων και την προώθηση της κατανόησης".

Σε σχέση τέλος με τη  Λιβυή, σύμφωνα με τον Ύπατο Εκπρόσωπο, διαπιστώθηκε επιδείνωση της κατάστασης και κατάφωρες παραβιάσεις του εμπάρκγο. Το Συμβούλιο συμφώνησε να προχωρήσει σε περισσότερες κυρώσεις για την εφαρμογή του εμπάργκο - ενίσχυση της αποτελεσματικότητα της επιχείρησης “irini”.

Πηγή: Αθανάσιος Αθανασίου

Τελευταιες Ειδησεις

08 Μαρτίου
Στους ίδιους τους Κυπρίους η ευθύνη για εξεύρεση λύσης, επαναλαμβάνει ο Μπορέλ
21:35
352 νέα κρούσματα κανένας θάνατος
20:33
Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό και οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, ήταν στο επίκεντρο συνάντησης του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Νίκο Δένδια.
19:54
Eπιμένει στα δύο κράτη ο Τάταρ
19:27
Nίκος Αναστασιάδης: Ρητές οδηγίες για ενδελεχή διερεύνηση καταγγελιών σεξουαλικής παρενόχλησης
19:00
Υπέρ διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας τοποθετήθηκε ο Τζόνσον σε επικοινωνία με Ερντογάν
18:06
Σημεία rapid test Τρίτη 9 Μαρτίου
17:43
Ελλάδα : 1.165 νέα κρούσματα, 477 διασωληνωμένοι, 39 θάνατοι
17:40
Το 80% των παραπόνων για παρενόχληση από γυναίκες, 90% από τον δημόσιο τομέα, λέει η Λοττίδη
17:06
Αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΑΚΕΛ
16:56
Με κοινοτάρχες της περιοχής Σολέας συναντήθηκε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
16:50
Sputnik V: Πρόωρη η μονομερής έγκριση του ρωσικού εμβολίου, προειδοποιεί ο ΕΜΑ
16:11
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand