Προχωρούν οι διαδικασίες για υγροποιημένο φυσικό αέριο

Τίθεται την ερχόμενη Πέμπτη 9 Ιουλίου, ο θεμέλιος λίθος του Τερματικού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στο Βασιλικό, που θα ανοίξει το δρόμο για την εισαγωγή φυσικού αερίου στην Κύπρο. 

Τον θεμέλιο λίθο αυτού που έχει χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο στρατηγικό ενεργειακό έργο για την Κυπριακή Δημοκρατία, θα τοποθετήσει σε ειδική τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός δύο ετών και να επιφέρει μείωση στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, προς όφελος της οικονομίας και του Κύπριου καταναλωτή.


Η Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ) έδωσε την εντολή για έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών των υποδομών εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στις 3 Ιουνίου. Με την αποδοχή της εντολής, η κοινοπραξία στην οποία κατακυρώθηκε ο σχετικός διαγωνισμός, δήλωσε τη δέσμευση και τη δυνατότητά της να παραδώσει το έργο για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής εντός του καθορισμένου χρονοδιαγράμματος.


Το έργο ανέλαβε η διεθνής κοινοπραξία JV China Petroleum Pipeline Engineering Co Ltd, και METRON S.A., με τις Hudong-Zhonghua Shipbuilding Co. Ltd και Wilhelmsen Ship Management Limited.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται να ανέλθει στα 289 εκατομμύρια ευρώ. Μέρος της κεφαλαιουχικής αυτής δαπάνης θα καλυφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συγκεκριμένα 101 εκατομμύρια ευρώ σε μορφή επιχορήγησης μέσω της Διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη». Άλλα 43 εκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν ως κεφάλαιο από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου. Για το έργο εγκρίθηκε επίσης χρηματοδότηση ύψους €150 εκατ. με διάρκεια 20 ετών και ευνοϊκό επιτόκιο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Χρηματοδότηση ύψους 80 εκ. ευρώ εξασφαλίστηκε και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης


Το έργο ανάπτυξης υποδομών στο Βασιλικό θα περιλαμβάνει πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης ΥΦΑ (FSRU), προβλήτα για την πρόσδεση της πλωτής μονάδας, αγωγό επί της προβλήτας και άλλες σχετικές υποδομές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 20:18

Τελευταιες Ειδησεις

17 Σεπτεμβρίου
ΠτΔ - EUMED 9: θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω και για το κυπριακό
16:46
Ντ. Σασόλι για κλιματική αλλαγή: Δεν έχουμε πλέον χρόνο για χάσιμο
16:41
Οι βροχές του τελευταίου 24ωρου εκτίναξαν την ποσότητα βροχόπτωσης στο 144% της κανονικής για το Σεπτέμβριο
16:15
Η εκπομπή «Προκλήσεις» επιστρέφει τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου σε νέα ώρα μετάδοσης
15:48
Μικρή μείωση διασποράς του κορωνοϊού στην Αγγλία, σύμφωνα με δειγματοληψίες
15:37
Η Επιτροπή για το Πόθεν Έσχες εντόπισε προβλήματα σε δηλώσεις Βουλευτών, νέα συνεδρία στις 23/9
15:27
Ετήσια αύξηση 14,4% τιμών κατασκευαστικών υλικών τον Αύγουστο
15:25
Σημεία δειγματοληψίας rapid test – 18 Σεπτεμβρίου 2021
15:14
Η Πρόεδρος της Βουλής κα Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε τον Πρέσβη της Σερβίας
15:03
Πολλά τα πλεονεκτήματα της μεθόδου που ακοθουλείται για έργα, λέει το Υπ. Μεταφορών
14:37
Τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού και θέματα ευάλωτων προσώπων, συζήτησαν ΥΠΕΡΓ και Σιζόπουλος
14:21
Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ το παγκόσμιο πρωτάθλημα σκοποβολής Compak Sporting
13:32
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand