Κομισιόν: Πρόγραμμα υποστήριξης για απασχόληση νέων

Ένα πρόγραμμα υποστήριξης για την απασχόληση των νέων, τις θέσεις εργασίας και ένα "ευρωπαϊκό θεματολόγιο δεξιοτήτων για βιώσιμη ανταγωνιστικότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και ανθεκτικότητα", ενέκρινε σήμερα το Κολέγιο των Επιτρόπων και παρουσίασαν οι Αντιπρόεδροι Ντομπρόβσκις και Σχοινάς και ο Επίτροπος Σμιντ στις Βρυξέλλες. 

Συγκεκριμένα η "Ατζέντα Δεξιοτήτων" θέτει ποσοτικούς στόχους για αναβάθμιση (βελτίωση υφιστάμενων δεξιοτήτων) και επαναπροσδιορισμό (κατάρτιση σε νέες δεξιότητες) εντός των επόμενων 5 ετών, μέσα από 12 δράσεις που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τη δια βίου μάθηση και χρησιμοποιώντας τον προϋπολογισμό της ΕΕ ως καταλύτη.

"Η Ατζέντα Δεξιοτήτων στοχεύει στη βελτίωση της συνάφειας των δεξιοτήτων στην ΕΕ για την ενίσχυση της βιώσιμης ανταγωνιστικότητας, τη διασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης και την οικοδόμηση της ανθεκτικότητάς", αναφέρει η Κομισιόν.

Κατά την Κομισιόν, οι 12 δράσεις είναι οι ακόλουθες:

Ένα Σύμφωνο για τις δεξιότητες
Ενίσχυση της "νοημοσύνης δεξιοτήτων"
Υποστήριξη της ΕΕ για "στρατηγική εθνικής δράσης αναβάθμισης"
Πρόταση σύστασης του Συμβουλίου για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση για βιώσιμη ανταγωνιστικότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και ανθεκτικότητα
Εφαρμογή της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας πανεπιστημίων και αναβάθμιση επιστημόνων
Δεξιότητες για την υποστήριξη των πράσινων και ψηφιακών μεταβάσεων
Αύξηση αποφοίτων STEM και προώθηση επιχειρηματικών και εγκάρσιων δεξιοτήτων
Δεξιότητες για τη ζωή
Πρωτοβουλία για ατομικούς λογαριασμούς μάθησης
Μια ευρωπαϊκή προσέγγιση για τα "μικρο-διαπιστευτήρια"
Νέα πλατφόρμα Europass
Βελτίωση του δυναμικού πλαισίου για το ξεκλείδωμα των κρατών μελών και των ιδιωτικών επενδύσεων σε δεξιότητες

Η Κομισιόν υπολογίζει 540 εκατομμύρια εκπαιδευτικές δραστηριότητες για ενήλικες έως το 2025, συμπεριλαμβανομένων 60 εκατομμυρίων για ενήλικες με χαμηλά προσόντα και 40 εκατομμυρίων για ανέργους. Ο αριθμός των ενηλίκων με βασικές ψηφιακές δεξιότητες πρέπει να αυξηθεί στα 230 εκατομμύρια.

Ακολούθως, το πακέτο υποστήριξης για την απασχόληση των νέων περιλαμβάνει σύσταση της Κομισιόν προς το Συμβούλιο σχετικά με τη "γέφυρα" προς τις θέσεις εργασίας (Bridge to Jobs), ενισχύει την "εγγύηση νεολαίας" και ενισχύει την προσέγγιση των ευάλωτων νέων σε ολόκληρη την ΕΕ, καλύπτοντας τώρα άτομα ηλικίας 15-29 ετών. Η σύσταση διατηρεί την υπόσχεση ότι εάν κάποιος καταγραφεί στην εγγύηση για τους νέους, θα λάβει μια προσφορά εργασίας, εκπαίδευσης, μαθητείας ή κατάρτισης εντός τεσσάρων μηνών.

Το "Bridge to Jobs" θα συνδεθεί με τις ανάγκες των εταιρειών, παρέχοντας "απαιτούμενες δεξιότητες - ιδίως για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση - σύντομα προπαρασκευαστικά μαθήματα, προσαρμοσμένη συμβουλευτική και καθοδήγηση.

Η πρόταση της Κομισιόν για σύσταση του Συμβουλίου για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση στοχεύει να καταστήσει τα συστήματα "πιο σύγχρονα, ελκυστικά, ευέλικτα και κατάλληλα για την ψηφιακή και πράσινη οικονομία", με νέα ώθηση για μαθητεία η οποία θα ωφελήσει τόσο τους εργοδότες όσο και τους νέους, προσθέτοντας ένα εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό σε ένα ευρύ φάσμα τομέων.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι "η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Μαθητείας" έχει διαθέσει ήδη περισσότερες από 900.000 ευκαιρίες και η ανανεωμένη Συμμαχία θα προωθήσει εθνικούς συνασπισμούς, θα υποστηρίξει τις ΜΜΕ και θα ενισχύσει τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων: συνδικαλιστικών οργανώσεων και εργοδοτικών οργανώσεων. "Ο στόχος είναι να διατηρήσουμε τις προσφορές μαθητείας τώρα, καθώς οι μαθητευόμενοι που εκπαιδεύουμε τώρα θα είναι εργαζόμενοι υψηλής ειδίκευσης σε λίγα χρόνια", τονίζει.

Επιπλέον, πρόσθετα μέτρα για την υποστήριξη της απασχόλησης των νέων περιλαμβάνουν βραχυπρόθεσμα κίνητρα απασχόλησης και νεοσύστατης επιχείρησης, καθώς και ανάπτυξη ικανοτήτων, δίκτυα νέων επιχειρηματιών και κέντρα κατάρτισης μεταξύ επιχειρήσεων μεσοπρόθεσμα.

Τέλος η Κομισιόν καλεί τα κράτη μέλη να ενισχύσουν τη στήριξη της απασχόλησης των νέων χρησιμοποιώντας τη σημαντική χρηματοδότηση που διατίθεται στο πλαίσιο του NextGenerationEU και τον μελλοντικό προϋπολογισμό της ΕΕ. Για παράδειγμα, η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει στη χρηματοδότηση με:
- Επιχορηγήσεις και δάνεια για νέους επιχειρηματίες, προγράμματα καθοδήγησης και εκκολαπτήρια επιχειρήσεων
- Μπόνους για ΜΜΕ που προσλαμβάνουν μαθητευόμενους
- Εκπαιδευτικές συνεδρίες για την απόκτηση νέων δεξιοτήτων που απαιτούνται στην αγορά εργασίας
- Ανάπτυξη ικανοτήτων δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης
- Κατάρτιση διαχείρισης σταδιοδρομίας στην επίσημη εκπαίδευση
- Επενδύσεις σε υποδομή και τεχνολογία ψηφιακής μάθησης

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 20:18

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Επίθεση της Ουκρανίας με drones προκάλεσε πυρκαγιά σε αποθήκη καυσίμων
16:42
Ο Γεώργιος Σκαλιάς ειδικός σύμβουλος του Προέδρου για θέματα εκπαίδευσης
16:39
ΑΚΕΛ: Οι περιπτώσεις ψευδών δηλώσεων να διερευνηθούν πριν από τις εκλογές
16:39
Υπ.Δικαιοσύνης: Υπάρχουν ευθύνες για την απόδραση του υπόδικου
16:34
Μακραίνει η λίστα των θυμάτων στη Γάζα
15:46
Έλληνας Υπ.Άμυνας: Ο ελληνικός εναέριος χώρος θα καταστεί αδιαπέραστος
14:55
Έκκληση για αυτοσυγκράτηση από Αίγυπτο και Τουρκία
13:39
Ελλάδα: Μικρά προβλήματα από την κακοκαιρία
13:29
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
13:00
Ντουμπάι: Τεράστιο το κόστος των ζημιών από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών
12:35
Επιστολή ΑΚΕΛ στον υπουργό Οικονομικών για την πράσινη φορολογία
12:18
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες
11:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.