Δρ. Τσιούτης:Αβάσιμος ο πανικός για το νέο στέλεχος του ιού της γρίπης των χοίρων

Ο πανικός που επικρατεί αυτή τη στιγμή, για το νέο στέλεχος του ιού της γρίπης των χοίρων, που ερευνητές εντόπισαν στην Κίνα και ο όποιος κίνδυνος πρόκλησης ανθρώπινης πανδημίας, είναι αβάσιμος, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Παθολόγος με εξειδίκευση στον Έλεγχο Λοιμώξεων, Κωνσταντίνος Τσιούτης.

Ο κ. Τσιούτης, ο οποίος είναι και μέλος της Επιστημονικής Ομάδας του Υπουργείου Υγείας, επισημαίνει στο ΚΥΠΕ ότι ο πανικός προκλήθηκε από τη δημοσίευση μιας κινεζικής μελέτης, που αφορά σε ένα νέο στέλεχος του ιού της γρίπης των χοίρων, ωστόσο, σημείωσε ότι το εύρημα της συγκεκριμένης μελέτης «δεν αποτελεί κάτι καινούργιο».

Εξήγησε ότι ο συνδυασμός σε στελέχη γρίπης συμβαίνει συνέχεια, εξ ου και η εποχιακή γρίπη που συναντούμε κάθε χρόνο, ξεκαθαρίζοντας ακόμα ότι «πανδημική δυνατότητα έχουν πολλά στελέχη».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι για να υπάρξει ανησυχία συντρέχουν πολλές και άλλες προϋποθέσεις, όπως η κατάληξη των στελεχών αυτών σε σοβαρή νόσο , κάτι που όπως σημείωσε, «δεν φάνηκε στη συγκεκριμένη μελέτη».

Εξάλλου, καθησυχάζει τον κόσμο, σημειώνοντας ότι από το 2009 και μετά, με τον εντοπισμό του αντίστοιχου στελέχους H1N1, υπάρχει η προετοιμασία και η ετοιμότητα των κρατών για αντιμετώπιση κάποιας επόμενης πανδημίας.

Να εμβολιάζονται όλοι

Με αφορμή τη διαμόρφωση των συνθηκών, ο κ. Τσιούτης συστήνει ανεπιφύλακτα στο κοινό, όπως προβαίνει σε εμβολιασμό κάθε χρόνο, ώστε να συμβάλει στη μείωση της δυνατότητας επέκτασης μιας άλλης πανδημίας.

Σε παρατήρηση ότι μέχρι πρότινος το αρμόδιο Υπουργείο καλούσε σε εμβολιασμό μόνο παιδιά, ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες, ο κ. Τσιούτης είπε ότι αν και αυτή η πρακτική ακολουθείτο τα προηγούμενα χρόνια, εντούτοις, λόγω της διαφοροποίησης των καταστάσεων, καλεί τον κόσμο όλο να προβαίνει σε εμβολιασμό για την εποχιακή γρίπη.

Όπως είπε «κάθε χρόνο παράγεται εμβόλιο, το οποίο καλύπτει τα επικρατέστερα στελέχη εκείνης της χρόνιας», για να προσθέσει ότι όταν γίνεται ένα εμβόλιο «γνωρίζουμε ότι στο 60% θα προστατευθούμε από τα στελέχη που επικρατούν».

«Είναι ένα εμβόλιο, το οποίο ξέρουμε πως λειτουργεί και είναι ασφαλές και είναι το πιο απλό και αποτελεσματικό μέτρο. Δεν έχουμε κάτι άλλο να κάνουμε, παρά από το να πάμε να εμβολιαστούμε», είπε.

Σε σχέση με τις ποσότητες εμβολίων που παραγγέλλονται κάθε χρόνο από το Υπουργείο Υγείας, εξήγησε ότι παραγγέλλονται συγκεκριμένες ποσότητες, αφού ο κόσμος δεν πάει να εμβολιαστεί.

Στον πληθυσμό της Ελλάδας και Κύπρου υπάρχει μέχρι 25% συμμόρφωση

Ανέφερε ότι στον πληθυσμό της Ελλάδας και Κύπρου υπάρχει μέχρι 25% συμμόρφωση, άρα συνέχισε «δεν υπάρχει λόγος να παραγγέλλονται εμβόλια για όλο τον πληθυσμό της Κύπρου, γιατί δεν προβαίνουν όλοι σε εμβολιασμό».

Είπε ακόμα ότι κάθε χρόνο υπολογίζονται από το Υπουργείο Υγείας περίπου πόσες δόσεις θα χρειαστούν και παραγγέλλονται, ενώ συμπλήρωσε ότι αν δουν ότι χρόνο με το χρόνο το ποσοστό αυξάνεται θα παραγγέλλουν περισσότερα.

Ποσότητα 100 χιλιάδων εμβολίων για φέτος

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ανέφερε ότι επειδή έχουν διαφοροποιηθεί οι καταστάσεις υπάρχει ενδεχόμενο από τον επερχόμενο Σεπτέμβριο να παραγγείλουν περισσότερα, ώστε να εμβολιαστεί όσο περισσότερος κόσμος γίνεται.

«Καταρχάς πρέπει να εμβολιαστούν οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς και μετά οι υπόλοιποι και ανάλογα της ζήτησης θα παραγγελθούν και άλλες δόσεις», είπε.

Σημείωσε, εξάλλου, ότι φέτος θα παραγγελθούν περισσότερα εμβόλια σε σχέση με πέρσι, με τον αριθμό να αγγίζει τις 100 χιλιάδες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 20:17

Τελευταιες Ειδησεις

22 Σεπτεμβρίου
Οι τράπεζες είναι έτοιμες και μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη της οικονομίας, το συμπέρασμα οnline συνεδρίου
15:06
Τρία θετικά κρούσματα παιδιών από μονάδες δειγματοληψίας που επισκέφθηκαν σχολεία
14:59
Μόνη λύση η Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία, λέει ο Ιζέτ Ιζτζιάν
14:49
Ρωσία: Αγνοείται αεροσκάφος με 6 επιβαίνοντες - Εξαφανίστηκε από τα ραντάρ
14:39
ΥΠΟΙΚ: Ύψιστης σημασίας η αύξηση της αποδοτικότητας του Τμήματος Φορολογίας
14:36
Εγκρίθηκε το κοινό αίτημα, στις επτά η σέντρα στο Ομόνοια-Πάφος FC
14:29
Γερμανία: Τέλος της πανδημίας την άνοιξη, προβλέπει ο Γενς Σπαν
14:25
Αλλαγή στο ΑΠΟΕΛ - ΠΑΕΕΚ, σέντρα στις 20:00
14:24
Ρωσική φρεγάτα ελλιμενίστηκε στο λιμάνι Λεμεσού
14:24
Πειθαρχικός Εισαγγελέας ΚΟΠ : «Σταματήστε ανακοινώσεις και δηλώσεις για τη διαιτησία»
14:19
Το θέμα της σύστασης υφυπουργείου Πολιτισμού τέθηκε ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής
14:14
Θλίψη στο Χόλιγουντ από το θάνατο του Γουίλι Γκάρσον, ηθοποιού του 'Sex And The City'
14:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand