Δένδιας: Προϋπόθεση για την ειρήνη στη Λιβύη η απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων

Τη θέση ότι η επίτευξη της ειρήνης και της σταθερότητας στη Λιβύη προϋποθέτει την απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων, υπογράμμισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, Αγκίλα Σάλεχ.

«Είχα σήμερα τη χαρά να επισκεφθώ, εδώ στη Λιβύη, τον Πρόεδρο του μόνου εκλεγμένου θεσμού στη λιβυκή πραγματικότητα, του Λιβυκού Κοινοβουλίου, τον Αγκίλα Σάλεχ», δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Όπως σημείωσε, στην ατζέντα της συζήτησης βρέθηκαν οι τρόποι αντιμετώπισης της λιβυκής κρίσης, με έμφαση στη Διαδικασία του Βερολίνου και στην πρωτοβουλία του Αιγύπτιου Προέδρου Αλ Σίσι.

«Συμφωνήσαμε με τον Αγκίλα Σάλεχ ότι η αυριανή πραγματικότητα στη Λιβύη προϋποθέτει την απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων. Αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρήνη και τη σταθερότητα», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας. Τόνισε, παράλληλα, ότι η Ελλάδα συμμετέχει στην επιχείρηση «Ειρήνη» στη θάλασσα και προτίθεται να βοηθήσει ακόμη περισσότερο στην επίλυση της λιβυκής κρίσης.

«Επίσης, πρέπει να πω ξεκάθαρα ότι, συμφωνήσαμε ότι η Τουρκία έχει ιστορικές ευθύνες για αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Λιβύη, όπως πολύ σωστά είπε χθες ο Πρόεδρος Μακρόν. Η μεταφορά μισθοφόρων από τη Συρία και η παραβίαση του εμπάργκο όπλων είναι στοιχεία τα οποία βαρύνουν την τουρκική στάση. Δημιουργούν, όπως είπα και πριν, ιστορικές ευθύνες», πρόσθεσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Επιπλέον, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν ζητήματα που άπτονται των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, μεταξύ των οποίων η δυνατότητα να λειτουργήσει Ελληνικό Προξενείο στη Βεγγάζη, το οποίο να διευκολύνει τις εμπορικές συναλλαγές. «Η Λιβύη επιθυμεί να αντικαταστήσει τα τουρκικά προϊόντα με άλλα, ευρωπαϊκής και μάλιστα ελληνικής προέλευσης», σημείωσε ο κ. Δένδιας.

«Συζητήσαμε, επίσης, για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, στο πλαίσιο, βεβαίως, όχι της αυθαιρεσίας που συνιστά το φερόμενο ως μνημόνιο Sarraj-Τουρκίας, αλλά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, σε συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης το 2010», επισήμανε ο ίδιος.

Τέλος, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Λιβυκού Κοινοβουλίου για την απόφαση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Κώστα Τασούλα, αναφορικά με την επαναλειτουργία της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδος-Λιβύης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 20:17

Τελευταιες Ειδησεις

16 Σεπτεμβρίου
Η βιωσιμότητα του ΤΚΑ διασφαλίζεται πλήρως μέχρι το 2080, είπε η Υπουργός Εργασίας
13:16
Διαμαρτύρεται ο ΠΑΣΥΠΕ για τα μέτρα που αφορούν τα safepass, προειδοποιεί με μέτρα
12:57
Το Πεκίνο ανακοίνωσε πως έχει εμβολιάσει πλήρως περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο κατοίκους
12:46
Κατάλληλη, αλλά χρήζει εξορθολογισμού η μεταπρογραμματική εποπτεία λέει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο
12:39
Ενώπιον ΟΚΥπΥ η πρόταση για λειτουργία νοσοκομείων το απόγευμα, πριν τη λήξη του έτους η εφαρμογή της
12:25
Θρήνος στο παγκόσμιο μπάσκετ - "Εφυγε" ο μυθικός Ντούσαν 'Ιβκοβιτς
12:04
Παραίτηση Παύλου Μυλωνά. Έκλεισε ο κύκλος προχωράμε δηλώνει στο ΡΙΚ. (Βίντεο)
12:01
Μεγάλες οι πιθανότητες για πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη
11:56
Γαλλία: Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους υγειονομικούς: 3.000 αναστολές εργασίας την επομένη της εφαρμογής του νόμου
11:37
Ιδιαίτερα σημαντική για Κυβέρνηση η Σύνοδος Κορυφής ΕUMED, οι θέσεις που θα αναπτύξει ο Πρόεδρος
11:26
Ενώπιον του Ανώτατου η έφεση στην καταδίκη νεαρής για ψευδή καταγγελία ομαδικού βιασμού
11:04
Στην Ολομέλεια το απόγευμα η αναβολή των Δημοτικών Εκλογών, με τη συμφωνία των 3 μεγάλων κομμάτων
11:03
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand