Υπ. Υγείας - Politico : Η Κύπρος προετοιμάζεται για μια ασφαλή τουριστική περίοδο

Οι αρχές στην Κύπρο  αντιμετώπισαν αποτελεσματικά το πρώτο κύμα της πανδημίας, με τα νοσοκομεία να μη έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ περισσότερο από το ένα τέταρτο της διαθέσιμης χωρητικότητας Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και προετοιμάζεται να ξανανανοίξει την τουριστική βιομηχανία με ασφάλεια, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου, ο οποίος μίλησε στην συνδρομητική υπηρεσία του Politico.

"Είμαστε επιτυχημένοι μέχρι τώρα, αλλά πρέπει να παραμείνουμε επιτυχημένοι", λέει ο Yπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου στο Politico και τονίζει ότι "πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να μην είμαστε ικανοποιημένοι και να διασφαλίζουμε ότι όταν ανοίγουμε τα σύνορά μας, εξακολουθούμε να είμαστε ασφαλής προορισμός".

Αναλυτικά κληθείς να απαντήσει πώς είχε τόσο λίγες περιπτώσεις και θανάτους η Κύπρος, ο Υπουργός Υγείας αναφέρει: "Καταρτίσαμε ένα στρατηγικό σχέδιο για το πώς να διαχειριστούμε την πανδημία μέσω δημόσιων νοσοκομείων αυξάνοντας την ικανότητα, και ειδικά για τις μονάδες ΜΕΘ. Δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή στις ολοκληρωμένες στρατηγικές του μηχανισμού ελέγχου και παρακολούθησης, ειδικά στην παρακολούθηση επαφών. Κάναμε τεστ σε σχεδόν το 12% του πληθυσμού. Και προγραμματίσαμε από νωρίς ξεκινήσαμε να προμηθεύουμε εξοπλισμό ήδη από τον Φεβρουάριο".

Ο  Υπουργός σημείωσε ότι τα νοσοκομεία της Κύπρου δεν ξεπέρασαν τη χωρητικότητά τους σε κανένα σημείο: "είχαμε ένα ειδικό νοσοκομείο για ήπιες περιπτώσεις COVID. Αυξήσαμε την χωρητικότητα των ΜΕΘ ακυρώνοντας τις επιλεκτικές χειρουργικές επεμβάσεις και προσελκύοντας γιατρούς και επαγγελματίες υγείας από τον ιδιωτικό τομέα. Εξασφαλίσαμε επίσης τις υπηρεσίες ενός μεγάλου κέντρου αποκατάστασης για την απομόνωση ασυμπτωματικών περιπτώσεων.
Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ περισσότερο από το 25% των διαθέσιμων ΜΕΘ. Στο καθορισμένο νοσοκομείο, η μέγιστη χωρητικότητα για την πρώτη εβδομάδα τον Απρίλιο ήταν 60% .Έχουμε 500 κρεβάτια σε ξενοδοχεία για να καλύψουμε τους τουρίστες που μπορεί να είναι θετικοί αλλά είναι ασυμπτωματικοί", αναφέρει ο Υπουργός στη συνέντευξή του.

Κληθείς να περιγράψει τις επόμενες ενέργειες της χώρας ενόψει τουριστικής περιόδου ο Υπουργός εξηγεί: "Ακόμα και για τουρίστες που φθάνουν από χώρες χαμηλού κινδύνου θέλουμε να δοκιμάζουμε τυχαία δείγμα 3-4% κάθε μέρα, με δικά μας έξοδα, για να βεβαιωθούμε. Θέλουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο σχολαστικοί ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να απολαύσουν τις διακοπές τους.

Αναφερόμενος στα λάθη και στο συντονισμό σε επίπεδο ΕΕ, ο Υπουργός σημειώνει: "νομίζω ότι πολλά έγιναν σε επίπεδο ΕΕ - ίσως όχι στην αρχή, αλλά τελικά δούλεψε. Τονίστηκε η αλληλεγγύη από την Επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδη. Αλλά ίσως στην αρχή, κάθε κράτος μέλος προσπαθούσε να πλοηγηθεί μόνο του. Όσον αφορά τις κοινές προμήθειες, τις οποίες ζητάμε από τα μέσα Φεβρουαρίου, ενδέχεται να υπήρξαν καθυστερήσεις. Ωστόσο, είναι κατανοητό να υπάρχουν καθυστερήσεις όταν πρέπει να συντονίσετε 27 χώρες και υπάρχουν ελλείψεις σε όλο τον κόσμο."

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η έλλειψη συντονισμού ήταν περισσότερο ζήτημα κράτους μέλους, δεδομένου ότι χρειάστηκαν εβδομάδες για ορισμένους να δηλώσουν στην Κομισιόν τις ανάγκες τους και πολλοί δεν έχουν ακόμη παραγγείλει, ο Υπουργός απαντά: "Στο μεταξύ, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε 70, 75 τόνους ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού από την Κίνα" διευκρινίζοντας ότι για  τις μικρές χώρες όπως η Κύπρος οι προμήθειες είναι  πάντα δύσκολες. "Ήταν πάντα ένα ζήτημα για εμάς να εξασφαλίσουμε φαρμακευτικά προϊόντα, ειδικά καινοτόμα φάρμακα. Ζητήσαμε διαφάνεια στα φαρμακευτικά προϊόντα και ισότιμες τιμές. Στην Κύπρο, η τιμή που παίρνουμε για το φάρμακο μπορεί να είναι 10 φορές η τιμή στη Γερμανία ή την Ολλανδία. Άρα αυτά είναι ζητήματα όπου θέλουμε να δούμε περισσότερη δράση και αλληλεγγύη. Νομίζω ότι η πρόθεση υπάρχει. Και η πανδημία μας κατέστησε σαφές ότι αν κινηθούμε μαζί ως ομάδα, η αλληλεγγύη δεν είναι απλώς μια λέξη. μπορεί να έχει σημαντικά αποτελέσματα για όλους μας".

Σε σχέση με τη διαθεσιμότητα του εμβολίου στην Κύπρο μελλοντικά σημειώνει ότι "θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι εάν βρεθεί το εμβόλιο δεν θα υπάρχει προτεραιότητα ανάλογα με το μέγεθος της χώρας. Ωστόσο, νομίζω ότι πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 12 μήνες προτού βρεθεί ένα εμβόλιο, επομένως πρέπει να ζήσουμε με το COVID-19".

Αναφορικά με τις συζητήσεις για ενίσχυση της κοινής πολιτικής υγείας της ΕΕ και τη μεταφορά  ασθενών από το ένα Κ-Μ στο άλλο, ο Υπουργός  Υγείας εξηγεί ότι "είμαστε ένα νησί στη μέση της Μεσογείου. Δεν είναι τόσο εύκολες οι μεταφορές. Στην ηπειρωτική Ευρώπη, αυτό μάλλον θα έπρεπε να είχε γίνει περισσότερα. Νομίζω ότι με κάθε κρίση υπάρχει μια ευκαιρία και η ευκαιρία είναι ότι το επίκεντρο τώρα είναι στην υγειονομική περίθαλψη. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε και να επενδύσουμε περισσότερο σε συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Εάν βελτιώσουμε τη συνολική ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης στην ΕΕ, τότε θα είμαστε σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουμε θέματα όπως το COVID-19 στο μέλλον".

Ερωτηθείς  αν θα ήθελε η ΕΕ να έχει περισσότερο έλεγχο στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και αν θα το επιτρέψουν ποτέ τα Κ-Μ  σημειώνει: "δεν νομίζω ότι άλλες χώρες θα το επιτρέψουν. Υπάρχουν όμως και άλλα ζητήματα που μπορεί να βοηθήσει η ΕΕ στη χρηματοδότηση. Αν δούμε περισσότερα χρήματα στην έρευνα και την ανάπτυξη, σίγουρα θα βοηθήσει τα συστήματα υγείας, ιδίως βοηθώντας στη χρηματοδότηση συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης σε χώρες που δεν είναι ισοδύναμες με πιο προηγμένα συστήματα. Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό να πείσουμε τις φαρμακευτικές εταιρείες να επιστρέψουν στην Ευρώπη, διότι το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων δεν είναι μόνο στην Κύπρο, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η υγειονομική περίθαλψη αξίζει να λάβει περισσότερη προσοχή στην ΕΕ", καταλήγει ο Υπουργός.

Στην εισαγωγή του, το «Politico» αναφέρει ότι «με την έλευση του κορωνοϊού στην Ευρώπη, η Κύπρος ετοιμάστηκε για το κύμα που επρόκειτο να κτυπήσει. Η Κυβέρνηση παρήγγειλε προστατευτικό εξοπλισμό και ιατρικές προμήθειες ενώ οι επαναπατρισθέντες πολίτες τοποθετήθηκαν σε ξενοδοχεία τα οποία πλήρωνε το κράτος, με την άφιξή τους ενώ η κυβέρνηση αποφάσισε την διεξαγωγή εξετάσεων για κορωνοϊό σε άτομα όπως προσωπικό σχολείων κλπ».

Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, το πρώτο κύμα σχεδόν δεν άγγιξε το νησί. Τα νοσοκομεία μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν, χρησιμοποιώντας λιγότερο από το ένα τέταρτο των δυνατοτήτων των εντατικών Τμημάτων τους.
Μέχρι τις 2 Ιουνίου, η Κύπρος, μια χώρα των 1.17 εκατομμυρίων, είχε μόνο 978 περιστατικά κορωνοϊού και 17 θανάτους, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.

Ωστόσο, σημειώνει, με την έλευση του καλοκαιριού, η Κύπρος ενδέχεται να χάσει τα οφέλη που κατάφερε να κερδίσει εναντίον του κορωνοϊού αφού θα πρέπει να ανοίξει τις πύλες της στον τουρισμό, μια βιομηχανία η οποία αντιπροσωπεύει το 13% της οικονομίας του νησιού, αρχίζοντας με διάφορες φάσεις από τις 9 Ιουνίου.

Αυτό αποτελεί μια πρόκληση για οποιαδήποτε χώρα η οποία προσπαθεί να προστατεύσει τους πολίτες της και από την άλλη να επανεκκινήσει την οικονομία της. Ίσως περισσότερο για μικρές χώρες που χρειάζονται τον τουρισμό για την ευημερία τους. Αναφέρει ότι η Κύπρος θα αρχίσει να δέχεται τουρίστες από χαμηλού κινδύνου χώρες. Εκείνοι από μέτριου κινδύνου χώρες θα πρέπει να παρουσιάσουν το αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ το οποίο έκαναν ή να προβούν σε τεστ στο αεροδρόμιο. Υπάρχουν συγκεκριμένα ξενοδοχεία για εκείνους που έχουν θετική διάγνωση.

 

 

Πηγή ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 20:44

Τελευταιες Ειδησεις

12 Απριλίου
Ένας νεκρός και μία τραυματίας από σφαίρες μπροστά σε νοσοκομείο του Παρισιού
21:42
Ερντογάν: Τουρκία και Λιβύη παραμένουν δεσμευμένες στο σύμφωνο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο
21:24
Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται στο συμβάν στον ιρανικό πυρηνικό σταθμό της Νατάνζ
21:17
ΠΟΥ: Η πανδημία «απέχει πολύ ακόμη από το τέλος της»
21:01
" 'Ασα η οικογένεια της Ομόνοιας στέκεται στο πλευρό σου. Είμαστε σίγουροι πως θα επανέλθεις πιο δυνατός”
20:48
Σοκ με Ασάντε - επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι, 6 -8 μήνες εκτός. Η διάγνωση για Λοΐζου
20:33
Με φυσική παρουσία η συνάντηση στη Γενεύη, επιβεβαιώνουν τα Ηνωμένα Έθνη
20:32
Η ΕΕ καταδικάζει έντονα τη χρήση χημικών όπλων από τη Συριακή Αραβική Πολεμική Αεροπορία στο Σαρακίκ το 2018
20:16
Σημεία δειγματοληψίας με rapid test την Τρίτη
19:58
Ένας θάνατος και 528 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοινώθηκαν σήμερα
19:42
Πράσινο φως από Επιτροπή Οικονομικών για θέσεις σε δημόσιο, ημιδήμοσιο, στρατό και αστυνομία
19:38
Kαδής: Ιστορική εξέλιξη η καταχώριση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ-Τεράστια οφέλη για παραγωγούς και οικονομία
19:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand