Αποζημιώσεις χιλιάδων ευρώ σε 67χρονο για τραυματισμό από την έκρηξη στο Μαρί

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας επιδίκασε αποζημιώσεις ύψους 247 χιλιάδων ευρώ περίπου υπέρ 67χρονου, ο οποίος είχε καταχωρήσει αγωγή κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας λόγω του τραυματισμού που υπέστη από την έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί της επαρχίας Λάρνακας στις 11.7.2011.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, την ώρα της έκρηξης, ο 57χρονος τότε άνδρας οδηγούσε το αυτοκίνητο του στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού - Λευκωσίας με κατεύθυνση την Λευκωσία, πηγαίνοντας στην εργασία του σε εργοτάξιο συγκεκριμένης εταιρείας, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί  σε διάφορα μέρη του σώματος του λόγω του ωστικού κύματος που προκλήθηκε από την έκρηξη.

Συγκεκριμένα, τραυματίστηκε στο πρόσωπο, στα μάτια, στους ώμους, στον αυχένα και στα πόδια του, ενώ υπέστη πληγές από τον θρυμματισμό του ανεμοθώρακα του οχήματος του. Επίσης υπέστη ακουστικό τραυματισμό με εμβοές ωτών από το ωστικό κύμα και από τον εκκωφαντικό θόρυβο της έκρηξης.

Λίγη ώρα αργότερα μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών όπου υπεβλήθη σε ιατρικές εξετάσεις, ενώ την επομένη ημέρα επισκέφθηκε ειδικό ορθοπεδικό και μετέπειτα ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο, παραπονούμενος για έντονο πονοκέφαλο, ζάλη, ναυτία, πόνο στον αυχένα και σε αμφότερους τους ώμους και εμβοές των ώτων. 

Ο ενάγοντας διαγνώσθηκε ότι παρουσίαζε πολύ μεγάλο ακουστικό τραυματισμό, ενώ ο γιατρός του είχε αποφανθεί ότι η κατάσταση αυτή είναι μη αναστρέψιμη και ότι θα συνεχίσει να παρουσιάζει πτώση της ακοής ιδιαίτερα στις υψηλές συχνότητες και εμβοές.

Χρειάστηκε, επίσης, να συμβουλευθεί ψυχολόγο και ψυχίατρο λόγω του ψυχοτραυματικού στρες που βίωσε σαν αποτέλεσμα της έκθεσής του στο σοβαρό ψυχοτραυματικό γεγονός της έκρηξης στο Μαρί και των έντονων συναισθημάτων φόβου, αισθήματος ανημποριάς και τρόμου. Μέχρι σήμερα, όπως αναφέρεται στην απόφαση, υποφέρει από πονοκεφάλους, βουητά στα αυτιά, κατάθλιψη, πόνο στους οφθαλμούς, απώλεια ενέργειας, απώλεια μνήμης, διαταραχές στον ύπνο, έχει απώλεια ακοής και αίσθημα κόπωσης και γενικά έχει καταθλιπτική διάθεση.

Ένεκα των πιο πάνω που υπέστη, κρίθηκε κατά 75% ανίκανος προς εργασία από το ιατροσυμβούλιο από το έτος 2011, ενώ διαπιστώνεται από το Δικαστήριο,  ότι είναι πλήρως ανίκανος για εργασία μετά την έκρηξη στο Μαρί.

Σημειώνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποδέχθηκε εξ`ολοκλήρου την ευθύνη για την έκρηξη στο Μαρί και την ευθύνη στην παρούσα υπόθεση ενώπιον του Δικαστηρίου.

Στην απόφαση του, ο δικαστής Ν. Γερολέμου σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «σκοπός των αποζημιώσεων είναι η αποκατάσταση του θύματος η οποία, αφού δεν μπορεί να επέλθει με αντικατάσταση των απωλεσθέντων στη θέση την οποία λογικά θα μπορούσε να αναμένεται ότι θα ευρίσκετο εάν δεν τραυματίζετο, δια μέσου της χρηματικής αποτίμησης».
 
Αναφέρει, επίσης, ότι «οι επιπτώσεις στον ενάγοντα, στη σωματική υγεία του, όπως αναφέρθηκαν στα ευρήματα του Δικαστηρίου και δη στη ψυχική υγεία του ήταν κυριολεκτικά σοβαρές. Ενώ ήταν ένας υγιής άντρας σχεδόν 58 ετών, εξωστρεφής, κοινωνικός, δραστήριος και άτομο που χαιρόταν τη ζωή, κατέστη εσωστρεφής, αντικοινωνικός, ευερέθιστος, με συνεχή φόβο, να έχει αϋπνίες και γενικά να μην απολαμβάνει τη ζωή. Τώρα είναι 67 ετών και δεν έχει βελτιωθεί η ζωή του. Η κατάσταση των ωτών του δεν πρόκειται να βελτιωθεί, ενώ η φαρμακευτική αγωγή που συνεχίζεται εδώ και 9 χρόνια θα συνεχίσει να τη λαμβάνει[…]».

«Τον πόνο, την οδύνη, που συμπεριλαμβάνει και την ψυχική οδύνη που θα έχει μέχρι το τέλος της ζωής του, την ταλαιπωρία, τις σωματικές βλάβες που υπέστη όπως αυτές αναφέρονται ανωτέρω, τα επακόλουθα και τα κατάλοιπα απ` αυτές που υπέστη ο ενάγοντας, τα οποία παράθεσα ανωτέρω, και δεν πρόκειται να τα επαναλάβω, τη σοβαρότητα τους, την έκταση, την ανικανότητά του για εργασία, δεν θα μπορεί να γευθεί τις χαρές που, αν δεν του συνέβαινε αυτό, θα είχε, όπως και κάθε άλλος άντρας της ηλικίας του, τη μειονεκτική θέση που αισθάνεται και βρίσκεται και οτιδήποτε άλλο έχει υποστεί, κρίνω ότι η επιδίκαση του ποσού των €120.000 για πόνο, ταλαιπωρία, οδύνη, σωματική και ψυχική βλάβη και απώλεια της προσωπικής άνεσης, ως γενικές αποζημιώσεις είναι, υπό τις περιστάσεις, δίκαιη και εύλογη», προσθέτει.

Το Δικαστήριο επιδίκασε συγκεκριμένα αποζημιώσεις υπέρ του Ενάγοντα και εναντίον του Εναγομένου ύψους €4.482,30 ως ειδικές αποζημιώσεις με νόμιμο τόκο από 7/4/2013, μέχρι εξόφλησης, €36.000 ως ειδικές αποζημιώσεις για απώλεια εισοδημάτων από 1/1/2012, έως 7/4/2013 με νόμιμο τόκο από 1/1/2012, μέχρι εξόφλησης, €120.000, ως γενικές αποζημιώσεις για πόνο, ταλαιπωρία, οδύνη και απώλεια της προσωπικής άνεσης, με νόμιμο τόκο από την ημέρα δημιουργίας του αγώγιμου δικαιώματος, 11/7/2011, μέχρι εξόφλησης και €86.400 ως απώλεια μελλοντικών απολαβών, με νόμιμο τόκο από την ημέρα έκδοσης της απόφασης, ήτοι 29/5/2020, μέχρι εξόφλησης, πλέον έξοδα.
 
Την υπόθεση ενώπιον του Δικαστηρίου για τον Ενάγοντα χειρίστηκε η κα Ιωάννα Παπαμιλτιάδους του Δικηγορικού γραφείου Χρίστου Μ. Τριανταφυλλίδη.

 

 

Πηγή ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 20:44

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.