Προειδοποιήσεις Οικουμενικού Πατριάρχη για τυχόν μετατροπή Αγ. Σοφιάς σε τζαμί


Η τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανών εναντίον του Ισλάμ, ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο κήρυγμά του στην εκκλησία των Δώδεκα Αποστόλων στο Φερίκιοϊ της Κωνσταντινούπολης όπου χοροστάτησε. 

Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπενθύμισε ότι το 2016 απέστειλε γράμμα στον τότε Διευθυντή Θρησκευτικών Υποθέσεων Μεχμέτ Γκιορμέζ εκφράζοντας τις ανησυχίες του για το ενδεχόμενο αλλαγής του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας. Στην επιστολή, υπενθύμισε,  είχε αναφέρει ακόμη ότι  “θεωρούμε άτοπο και ζημιογόνο στον 20ο αιώνα η Αγία Σοφία η οποία κάνει τους πιστούς των δύο θρησκειών να συναντώνται και να θαυμάζουν τον μεγαλείο της, να γίνει αιτία αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων”. 

“Ο ναός της Αγίας Σοφίας είναι ένας εκ των σπουδαιότερων κλασικών μνημείων του παγκοσμίου πολιτισμού. Δεν ανήκει μόνο σε αυτόν που κατέχει το μνημείο αλλά σε ολόκληρη την ανθρωπότητα”, είπε ο προκαθήμενος της ορθοδοξίας, προσθέτοντας ότι “ο τουρκικός λαός έχει μεγάλη ευθύνη να αναδειχθεί η οικουμενικότητα του υπέροχου αυτού μνημείου”. Σύμφωνα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ως μουσείον “η Αγία Σοφία δύναται να λειτουργεί ως τόπος και σύμβολο συναντήσεων διαλόγου και ειρηνικών συνυπάρξεως λαών και πολιτισμών, αλληλοκατανόησης και αλληλεγγύης χριστιανισμού και ισλάμ”. 

“Η τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφίας εις τέμενος θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανών εις όλον τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ και η Αγία Σοφία η οποία λόγω της ζωτικότητάς της είναι ένα ζωτικό κέντρο το οποίο αγκαλιάζονται η ανατολή με τη δύση θα διασπάσει αυτούς τους κόσμους και μάλιστα σε μια στιγμή κατά την οποία η ανθρωπότητα δοκιμάζεται και ταλαιπωρείται λόγω της θανατηφόρου πανδημίας”, ανέφερε. 

 

 

Πηγή ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 20:19

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
13:00
Έτοιμο το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου
12:56
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα
12:42
Για ενέργειες αντεκδίκησης κάνει λόγο ο Γενικός Ελεγκτής
12:34
Ο Γενικός Εισαγγελέας κατέθεσε αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα Μιχαηλίδη
11:40
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 26/04/24
11:10
Ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης και σήμερα στην ατμόσφαιρα
10:32
Θεσμοθετήθηκε η απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων στη δημοτική εκπαίδευση
09:58
Ονούφριος Κουλλά: "Σοβαρό ατόπημα" η στήριξη σε υποψηφίους του ΕΛΑΜ
09:37
Ολοκληρώθηκε η προθεσμία για υποβολή ενστάσεων
09:20
Στις 21:00 η πρώτη δημοσκόπηση του ΡΙΚ για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου
09:00
Περιοδεία στην Ευρώπη άρχισε η απεσταλμένη Γκουτέρες
06:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.