Ο Καναδάς προετοιμάζεται για ένα δεύτερο κύμα επιδημίας, τι επικρατεί διεθνώς

Ο Καναδάς προετοιμάζεται για ένα δεύτερο κύμα επιδημίας του νέου κορωνοϊού, που ενδέχεται να προκύψει το φθινόπωρο, δήλωσε χθες Δευτέρα ο Πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, ζητώντας από τους συμπολίτες τους Καναδούς να παραμείνουν σε επαγρύπνηση.



"Προετοιμαζόμαστε για ένα δεύτερο κύμα, το οποίο μπορεί να πλήξει πολύ έντονα", προειδοποίησε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για επενδύσεις σε προστατευτικούς εξοπλισμούς και τεστ διάγνωσης προκειμένου να "αντιδράσουμε γρήγορα και αποφασιστικά αν υπάρξει ένα ξέσπασμα στις επόμενους μήνες".

"Ακόμα κι αν αυτό υπάρξει, εμείς ανοίγουμε ξανά την οικονομία, θα πρέπει να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα, να φοράμε μάσκες όταν δεν μπορούμε να κρατήσουμε απόσταση δύο μέτρων, να προσέχουμε στις επαφές με άλλους", τόνισε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης τύπου που παραχωρεί σχεδόν καθημερινά από την αρχή της πανδημίας.

"Εάν δεν θέλουμε να διαγράψουμε όλη την πρόοδο που σημειώσαμε τους τελευταίους μήνες, θα πρέπει να συνεχίσουμε να είμαι σε εγρήγορση ακόμη και σε αυτή τη νέα φάση της πανδημίας", συνέχισε.

Ο Καναδάς εξακολουθεί να έχει "κόκκινες ζώνες, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα, ο αριθμός των κρουσμάτων, οι νοσηλείες και οι θάνατοι μειώνονται", είπε.

Στα μέσα Ιουνίου, ο Τριντό ανακοίνωσε την έναρξη μιας εφαρμογής ανίχνευσης επαφών μέσω συσκευών κινητής τηλεφωνίας για την παρακολούθηση της εξάπλωσης της πανδημίας, μια εφαρμογή που θα είναι διαθέσιμη σε εθνικό επίπεδο τις επόμενες εβδομάδες. Η εφαρμογή θα ειδοποιεί τους χρήστες που έχουν έρθει σε επαφή με ένα άτομο που έχει διαγνωστεί θετικός στον ιό.

Επιπλέον, τα σύνορα μεταξύ Καναδά και Ηνωμένων Πολιτειών, της χώρας που πλήττεται περισσότερο από την πανδημία, θα παραμείνουν κλειστά έως τις 21 Ιουλίου για όλες τις μη απαραίτητες μετακινήσεις.

Τα μακρύτερα σύνορα στον κόσμο παραμένουν κλειστά από τις 21 Μαρτίου, εκτός από την μετακίνηση αγαθών και εμπορευμάτων.

Το Κεμπέκ, που έχει πάνω από τις μισές από τις 103.000 μολύνσεις και 8.600 θανάτους στη χώρα, αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα σήμερα Τρίτη την υποχρεωτική χρήση μάσκας στις δημόσιες συγκοινωνίες στη γαλλόφωνη επαρχία, σύμφωνα με το κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο Radio-Canada.

Έκκληση για εμβόλια από κατόχους Νόμπελ και ηθοποιούς

O τιμηθείς με Νόμπελ Ειρήνης Ντέσμοντ Τούτου, οι ηθοποιοί Τζορτζ Κλούνεϊ και Σάρον Στόουν, αλλά και ο επιχειρηματίας Ρίτσαρντ Μπράνσον είναι μεταξύ των 100 και πλέον προσωπικοτήτων που υπέγραψαν γραπτή έκκληση ώστε τα εμβόλια για την COVID-19 να κηρυχθούν παγκόσμιο κοινό αγαθό και να είναι ευρέως διαθέσιμα.

Της όλης πρωτοβουλία ηγείται ο ιδρυτής του κινήματος μικροπιστώσεων Μοχάμεντ Γιούνους, επίσης κάτοχος Νόμπελ Ειρήνης, ο οποίος μίλησε για το ότι ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες ισχυρίζονται πως τα εμβόλια θα δοθούν πρώτα στις πλούσιες χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ.

"Τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο; Είναι σαν ο υπόλοιπος κόσμος να έχει ξεχαστεί", επισήμανε ο ιδρυτής του Yunus Centre, που δημιουργήθηκε πριν από μια δεκαετία και πλέον για να πολεμήσει τη φτώχεια.

"Πρόκειται για ένα εμβόλιο που θα χρειάζονται 8 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Τι θα συμβεί με τους φτωχούς ανθρώπους; Τι θα συμβεί με τις φτωχές χώρες που δεν θα μπορούν να καταβάλουν το τίμημα, που χρεώνουν στις πλούσιες χώρες;", πρόσθεσε ο Μοχάμεντ Γιούνους.

ΗΠΑ

Τουλάχιστον 42.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 καταγράφηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες τις προηγούμενες 24 ώρες, ανακοίνωσε στις 20:30 χθες τοπική ώρα (03:30 σήμερα ώρα Κύπρου) το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Αυτές οι νέες μολύνσεις, η πλειοψηφία των οποίων εντοπίζεται στις νότιες και δυτικές πολιτείες, ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων στην επικράτεια των ΗΠΑ σε σχεδόν 2,6 εκατομμύρια, κατά τα στοιχεία της σχολής ιατρικής της Βαλτιμόρης.

Εξαιτίας της αύξησης μετάδοσης, ορισμένες Πολιτείες αναγκάστηκαν να αναστείλουν την πορεία άρσης των περιορισμών.

Ο αριθμός των νέων θανάτων μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο συνέχισε να μειώνεται, με 355 θανάτους σε 24 ώρες.

Ωστόσο, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι υψηλότερος από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά το ξέσπασμα της επιδημίας και οι νοσηλείες αυξάνονται σε πολλές περιοχές όπως στο Χιούστον (Τέξας) και στο Φοίνιξ (Αριζόνα), και εκφράζονται φόβοι για άνοδο του αριθμού των θυμάτων τις ερχόμενες εβδομάδες.

Εξάλλου, η κομητεία Λος Άντζελες κατέγραψε χθες ένα "ανησυχητικό" ρεκόρ νέων κρουσμάτων μέσα σε 24 ώρες- 2.903 νέες μολύνσεις Covid-19- ανέφεραν αξιωματούχοι δημόσιας υγείας, προειδοποιώντας ότι τα νοσοκομεία μπορεί σύντομα να κατακλυστούν, ενώ αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ αναστέλλουν τα σχέδιά τους για επανέναρξη οικονομικών δραστηριοτήτων τους.

Το Λος Άντζελες και οι γειτονικές κομητείες έχουν γίνει ένα νέο επίκεντρο της πανδημίας, καθώς τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού και οι νοσηλείες αυξάνονται ραγδαία παρά την αυστηρή εντολή του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ την περασμένη εβδομάδα για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους σχεδόν τους δημόσιους χώρους.

"Οι ανησυχητικές αυξήσεις μολύνσεων, τα ποσοστά των θετικών τεστ και οι νοσηλείες σηματοδοτούν ότι, ως κοινότητα, πρέπει να λάβουμε άμεση δράση για να επιβραδύνουμε την εξάπλωση της Covid-19", δήλωσε η δρ Μπάρμπαρα Φέρερ, διευθύντρια Δημόσιας Υγείας στην κομητεία Λος `Αντζελες, ανακοινώνοντας την απότομη άνοδο.

"Σε διαφορετική περίπτωση, κινούμαστε γρήγορα προς μια υπερφόρτωση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και να δούμε ακόμη πιο καταστροφικές ασθένειες και θανάτους", δήλωσε η Φέρερ.

Η κομητεία Λος Άντζελες, με πληθυσμό 10 εκατομμυρίων, έχει καταγράψει συνολικά 100.000 κρούσματα του νέου κορωνοϊού.

Κίνα

Δεκαεννέα επιπλέον επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 εντοπίστηκαν ως χθες τα μεσάνυχτα στην ηπειρωτική Κίνα, μια αύξηση από τα 12 που καταγράφηκαν μια μέρα νωρίτερα, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Από τις 19 νέες μολύνσεις, οι 7 διαγνώστηκαν στο Πεκίνο. Η πρωτεύουσα που αντιμετωπίζει μια νέα έξαρση του ιού, είχε ανακοινώσει την Κυριακή επίσης 7 νέα κρούσματα.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς εξαιτίας της Covid-19, ο αριθμός αυτός παραμένει αμετάβλητος από τα μέσα του Μαΐου, επί συνόλου 83.531 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2.

Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε 473 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 3.805 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα να φθάνει τους 27.121 νεκρούς επί συνόλου 220.657 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης έχουν επισημάνει επανειλημμένα πως ο πραγματικός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί πιθανόν είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν των κρουσμάτων που επιβεβαιώθηκαν με διαγνωστικές εξετάσεις, με δεδομένο ότι γίνονται συγκριτικά λίγα τεστ.

Ιαπωνία

Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως οι περιορισμοί που εφαρμόζονται στα σύνορα της χώρας θα παραμείνουν σε ισχύ, εκτός από τις περιπτώσεις εισόδου για ανθρωπιστικούς λόγους.

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι θα προσθέσει 18 χώρες στην απαγόρευση εισόδου από την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με ανάρτηση της 29ης Ιουνίου στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου των Εξωτερικών.

Η εξέλιξη αυτή, θα αυξήσει το συνολικό αριθμό των χωρών οι πολίτες των οποίων, έχουν υπαχθεί στην απαγόρευση εισόδου στην Ιαπωνία, σε 129.

Βραζιλία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε 692 επιπλέον θανάτους ασθενών εξαιτίας της Covid-19 και 24.052 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη λατινοαμερικάνικη χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων έφθασε τους 58.314 νεκρούς επί συνόλου 1.368.195 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο επίσημο απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στον πλανήτη, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ.

Γερμανία

Δώδεκα ασθενείς υπέκυψαν στην Covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες στη Γερμανία, όπου παράλληλα επιβεβαιώθηκαν 498 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

O απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στην χώρα φθάνει τους 8.973 νεκρούς επί συνόλου 194.259 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Thomson Reuters Foundatio-Reuters/ΔΝ/ΓΧΡ)
 

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 20:19

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Ορέν Ανόλικ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας έχει αρθεί μόνο για την Κύπρο
08:57
Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του στο Ισραήλ με τον ομόλογο του ο υπουργός Ενέργειας
08:50
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
06:27
Ληστεία με κουκουλοφόρους χθες το βράδυ σε οικία στην Ερήμη.
06:03
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.