Το Συμβούλιο ανανέωσε για έξι μήνες τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ αποφάσισε να ανανεώσει τις κυρώσεις εναντίον συγκεκριμένων τομέων της οικονομίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας για έξι επιπλέον μήνες, έως τις 31 Ιανουαρίου 2021.

Συγκεκριμένα, η απόφαση ακολουθεί την αξιολόγηση της κατάστασης εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ κατά τη βιντεοδιάσκεψη των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 19ης Ιουνίου 2020. Δεδομένου ότι δεν έχει ακόμη επιτευχθεί πλήρης εφαρμογή (έπρεπε να είχε γίνει στα τέλη του 2015), οι ηγέτες της ΕΕ έλαβαν την πολιτική απόφαση να ανανεώσουν τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Υπενθυμίζεται ότι τα εν λόγω περιοριστικά μέτρα θεσπίστηκαν αρχικά το 2014 λόγω των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και έχουν στο στόχαστρο τους τομείς της χρηματοδότησης, της ενέργειας και της άμυνας καθώς και τον τομέα των αγαθών διπλής χρήσης.

Το Συμβούλιο σημειώνει ότι οι κυρώσεις περιορίζουν την πρόσβαση σε πρωτογενείς και δευτερογενείς κεφαλαιαγορές της ΕΕ για ορισμένες ρωσικές τράπεζες και εταιρείες και απαγορεύουν ορισμένες μορφές οικονομικής ενίσχυσης και μεσιτείας έναντι ρωσικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Τα μέτρα απαγορεύουν επίσης την άμεση ή έμμεση εισαγωγή, εξαγωγή ή μεταφορά όλου του αμυντικού υλικού και θεσπίζουν απαγόρευση για αγαθά διπλής χρήσης που μπορεί να προορίζονται για στρατιωτική χρήση ή για να χρησιμοποιηθούν από στρατιωτικούς τελικούς χρήστες στη Ρωσία.

Τέλος, οι κυρώσεις περιορίζουν περαιτέρω την πρόσβαση της Ρωσίας σε ορισμένες ευαίσθητες τεχνολογίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, για παράδειγμα στην παραγωγή και την εξερεύνηση πετρελαίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 20:19

Τελευταιες Ειδησεις

13 Ιουνίου
Κολομβία: Εννέα νεκροί από έκρηξη σε ανθρακωρυχείο
08:33
"Bibi ciao": Στην Ιερουσαλήμ, διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου γιόρτασαν χθες βράδυ τη "νίκη"
08:00
Τυνησία: Νέα επεισόδια έπειτα από διαδήλωση εναντίον της αστυνομικής βαρβαρότητας
07:56
ΥΠΕΞ: Δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή και το απαράδεκτο στάτους κβο
07:17
Πυρκαγιά χθες στα κατεχόμενα εντός της νεκρής ζώνης
06:35
Σύλληψη 65χρονου για μεγάλη ποσότητα αδασμολόγητων προϊόντων καπνού
06:15
12 Ιουνίου
Ένας θάνατος και 42 νέα περιστατικά κορονοϊού
21:32
Επαναρχίζει ο αγώνας Δανία-Φιλανδία
21:12
Σε 79 τα σημεία δειγματοληψίας της Κυριακής για rapid test
21:12
Ουαλία - Ελβετία 1-1
20:55
Η Αίγυπτος θα στείλει στο διάστημα δύο δορυφόρους το 2022
20:53
Δύο συλλήψεις στη Λάρνακα για κατοχή 1 κιλού κοκαΐνης
20:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand