Το Συμβούλιο ανανέωσε για έξι μήνες τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ αποφάσισε να ανανεώσει τις κυρώσεις εναντίον συγκεκριμένων τομέων της οικονομίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας για έξι επιπλέον μήνες, έως τις 31 Ιανουαρίου 2021.

Συγκεκριμένα, η απόφαση ακολουθεί την αξιολόγηση της κατάστασης εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ κατά τη βιντεοδιάσκεψη των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 19ης Ιουνίου 2020. Δεδομένου ότι δεν έχει ακόμη επιτευχθεί πλήρης εφαρμογή (έπρεπε να είχε γίνει στα τέλη του 2015), οι ηγέτες της ΕΕ έλαβαν την πολιτική απόφαση να ανανεώσουν τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Υπενθυμίζεται ότι τα εν λόγω περιοριστικά μέτρα θεσπίστηκαν αρχικά το 2014 λόγω των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και έχουν στο στόχαστρο τους τομείς της χρηματοδότησης, της ενέργειας και της άμυνας καθώς και τον τομέα των αγαθών διπλής χρήσης.

Το Συμβούλιο σημειώνει ότι οι κυρώσεις περιορίζουν την πρόσβαση σε πρωτογενείς και δευτερογενείς κεφαλαιαγορές της ΕΕ για ορισμένες ρωσικές τράπεζες και εταιρείες και απαγορεύουν ορισμένες μορφές οικονομικής ενίσχυσης και μεσιτείας έναντι ρωσικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Τα μέτρα απαγορεύουν επίσης την άμεση ή έμμεση εισαγωγή, εξαγωγή ή μεταφορά όλου του αμυντικού υλικού και θεσπίζουν απαγόρευση για αγαθά διπλής χρήσης που μπορεί να προορίζονται για στρατιωτική χρήση ή για να χρησιμοποιηθούν από στρατιωτικούς τελικούς χρήστες στη Ρωσία.

Τέλος, οι κυρώσεις περιορίζουν περαιτέρω την πρόσβαση της Ρωσίας σε ορισμένες ευαίσθητες τεχνολογίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, για παράδειγμα στην παραγωγή και την εξερεύνηση πετρελαίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 20:19

Τελευταιες Ειδησεις

25 Ιουνίου
Ο Τσιτσιπάς κατέκτησε το Τουρνουά της Μαγιόρκα
20:40
Ολοκλήρωση εργασιών Συνόδου Αρχηγών Κρατών Κοινοπολιτείας στη Ρουάντα - Στο τραπέζι και οι τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο
20:30
Πούτιν σε Λουκασένκο: Η Ρωσία θα προμηθεύσει τη Λευκορωσία με πυραυλικά συστήματα Ισκάντερ
19:45
Θα στηρίξει πρόταση νόμου για να περιληφθεί στο Σύνταγμα το δικαίωμα στην άμβλωση η πρωθυπουργός της Γαλλίας
19:36
Οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής στην Ουκρανία έχουν καταλάβει πλήρως τη στρατηγικής σημασίας πόλη Σεβεροντονέτσκ
19:08
Επίθεση εναντίον της διοίκησης της Ελληνικής Τράπεζας εξαπέλυσε, σήμερα, η ηγεσία της ΕΤΥΚ
18:39
Ευχαριστίες Τατάρ προς Τουρκία για την απόφασή της να αποστείλει δενδρύλλια για αναδάσωση των περιοχών που κάηκαν
17:57
Άνθρωποι και μηχανές δοκιμάζονται στην Κένυα
17:52
Προβληματισμό για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις εκφράζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
17:37
Τουρκία: Προς επιβολή θανατικής ποινής σε όσους προκαλούν δασικές πυρκαγιές
17:03
Επικοινωνία Γ.Στόλτενμπεργκ-Τ.Ερντογάν για το ζήτημα της Φινλανδίας και της Σουηδίας
16:40
Έλληνα πολίτη με όνομα Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα συνέλαβε η ΜΙΤ για κατασκοπεία υπέρ της Ελλάδας - Άρνηση από ελληνικές διπλωματικές πηγές
16:37
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand