Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ESI) ανέκτησε το 30% της ζημιάς από την πανδημία

Εντατικοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2020, η ανάκαμψη του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος (ESI), ο οποίος άρχισε να ανακάμπτει το Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η DGECFIN, Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν.

Σύμφωνα με τη DGECFIN, καταγράφεται αύξηση από μήνα σε μήνα ρεκόρ στη ζώνη του ευρώ (+8,2 μονάδες στο 75,7) και στην ΕΕ (+8,1 μονάδες στο 74,8), και σε γενικές γραμμές ο δείκτης ESI και στις δύο περιοχές έχει ανακτήσει μέχρι στιγμής το 30% των συνδυασμένων ζημιών Μαρτίου και Απριλίου.

Επίσης, ο Δείκτης Προσδοκιών Απασχόλησης (ΕΕΙ) βελτιώθηκε απότομα για δεύτερο συνεχή μήνα (κατά 12,7 μονάδες στο 82,8 στη ζώνη του ευρώ και κατά 11,9 μονάδες (στο 82,7) στην ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα, στην Κύπρο ο ESI αυξήθηκε σε 79,7 μονάδες τον Ιούνιο από 76,8 τον Μάιο και ο ΕΕΙ σε 98,2 από 96,9.

Στην Ελλάδα το ESI υποχώρησε περαιτέρω σε 87,6 μονάδες τον Ιούνιο από 88,5 τον Μάιο, ενώ ο ΕΕΙ αυξήθηκε σε 97,6 από 94,6

Σύμφωνα με τη DG ECFIN, στη ζώνη του ευρώ, η ανάκαμψη του ESI ενισχύθηκε από σημαντικές αυξήσεις της εμπιστοσύνης σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς που εξετάστηκαν (π.χ. βιομηχανία, υπηρεσίες, λιανικό εμπόριο, κατασκευές) και μεταξύ των καταναλωτών. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον προηγούμενο μήνα, ο οποίος κατέγραψε μόνο βελτίωση της εμπιστοσύνης της βιομηχανίας και των καταναλωτών. Τα μεγαλύτερα κέρδη, αντισταθμίζοντας περίπου το ένα τρίτο των συνδυασμένων ζημιών από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, καταχωρήθηκε στο λιανικό εμπόριο. Ο ESI ανέκαμψε σε όλες τις μεγάλες οικονομίες της ζώνης του ευρώ, δηλαδή στη Γαλλία (+9,4), στις Κάτω Χώρες (+8,3), στην Ισπανία και στην Ιταλία (και οι δύο +8,2), καθώς και στη Γερμανία (+6,6 ).

Επιπλέον η εμπιστοσύνη της βιομηχανίας συνέχισε την ισχυρή ανάκαμψη του περασμένου μήνα (+5,8), που οδήγησε σε μια άλλη μεγάλη βελτίωση στις προσδοκίες παραγωγής, οι οποίες τώρα σχεδόν επιστρέφουν στο επίπεδο του Φεβρουαρίου. Μια απότομη ανάκαμψη στο επίπεδο της προηγούμενης παραγωγής δείχνει ότι η ανάκαμψη του τομέα που προαναγγέλθηκε από τις αυξημένες προσδοκίες παραγωγής του περασμένου μήνα άρχισε να υλοποιείται.

Ωστόσο οι αξιολογήσεις των βιβλίων παραγγελιών εξαγωγώνς συνέχισαν να επιδεινώνονται. Από την άλλη, μετά την πτώση ρεκόρ τους τελευταίους τρεις μήνες, η εμπιστοσύνη των υπηρεσιών ανέκαμψε (+8.0), χάρις στον δεύτερο μήνα με αύξηση των προσδοκιών της ζήτησης, οι οποίες, αυτή τη φορά, σε συνδυασμό με μια συγκριτικά μικρή επιδείνωση της προηγούμενης ζήτησης.

Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών (+4.1) συνέχισε την ανάκαμψη του περασμένου μήνα λόγω των πολύ βελτιωμένων προσδοκιών των νοικοκυριών σε σχέση με την οικονομική τους κατάσταση, τις προθέσεις τους να πραγματοποιήσουν σημαντικές αγορές και, ιδίως, τη γενική οικονομική κατάσταση. Όπως και τον Μάιο, οι εκτιμήσεις των νοικοκυριών σχετικά με την προηγούμενη οικονομική τους κατάσταση επιδεινώθηκαν, αλλά σε πολύ μικρότερη κλίμακα.

Η εμπιστοσύνη του λιανικού εμπορίου ανέκαμψε (+10,4) από το χαμηλότερο σημείο, χάρη στις δραστικά βελτιωμένες επιχειρηματικές προσδοκίες και απόψεις των στελεχών για την επάρκεια του όγκου των αποθεμάτων, καθώς και, σε μικρότερο βαθμό, τις καλύτερες εκτιμήσεις της παρούσας επιχειρηματικής κατάστασης.

Η κατασκευαστική εμπιστοσύνη ανέκαμψε (+4.9), καθώς οι προσδοκίες απασχόλησης των διευθυντικών στελεχών ανέκαμψαν σημαντικά και οι εκτιμήσεις τους για το επίπεδο των βιβλίων παραγγελιών βελτιώθηκαν συγκρατημένα.

Τέλος, η εμπιστοσύνη στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (δεν περιλαμβάνεται στον δείκτη ESI) σημείωσε απότομη αύξηση, αντιστρέφοντας περίπου το 40% της κρίσης εμπιστοσύνης που παρατηρήθηκε μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου. Η άνοδος καθορίστηκε από όλα τα στοιχεία του δείκτη, δηλαδή από εκτιμήσεις της προηγούμενης επιχειρηματικής κατάστασης και της προηγούμενης ζήτησης, καθώς και από τις προσδοκίες ζήτησης των διαχειριστών.

Ο δείκτης προσδοκίας απασχόλησης συνέχισε την απότομη ανάκαμψη του περασμένου μήνα (+12.7), χάρη στα σημαντικά βελτιωμένα σχέδια απασχόλησης σε όλους τους τομείς που ερευνήθηκαν. Τα σχέδια απασχόλησης έχουν μέχρι στιγμής ανακτήσει περίπου το 40 έως 60% των ζημιών που σημειώθηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Τέλος, οι προσδοκίες για τις τιμές πώλησης ανέκαμψαν σημαντικά στη βιομηχανία, τις υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο, ενώ παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες στις κατασκευές. Οι προσδοκίες για τις τιμές των καταναλωτών, αντιθέτως, έπεσαν στο βαθμό που παρατηρήθηκε τελευταία φορά μόνο κατά την προηγούμενη οικονομική κρίση.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 20:20

Τελευταιες Ειδησεις

25 Ιουνίου
Ο Τσιτσιπάς κατέκτησε το Τουρνουά της Μαγιόρκα
20:40
Ολοκλήρωση εργασιών Συνόδου Αρχηγών Κρατών Κοινοπολιτείας στη Ρουάντα - Στο τραπέζι και οι τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο
20:30
Πούτιν σε Λουκασένκο: Η Ρωσία θα προμηθεύσει τη Λευκορωσία με πυραυλικά συστήματα Ισκάντερ
19:45
Θα στηρίξει πρόταση νόμου για να περιληφθεί στο Σύνταγμα το δικαίωμα στην άμβλωση η πρωθυπουργός της Γαλλίας
19:36
Οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής στην Ουκρανία έχουν καταλάβει πλήρως τη στρατηγικής σημασίας πόλη Σεβεροντονέτσκ
19:08
Επίθεση εναντίον της διοίκησης της Ελληνικής Τράπεζας εξαπέλυσε, σήμερα, η ηγεσία της ΕΤΥΚ
18:39
Ευχαριστίες Τατάρ προς Τουρκία για την απόφασή της να αποστείλει δενδρύλλια για αναδάσωση των περιοχών που κάηκαν
17:57
Άνθρωποι και μηχανές δοκιμάζονται στην Κένυα
17:52
Προβληματισμό για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις εκφράζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
17:37
Τουρκία: Προς επιβολή θανατικής ποινής σε όσους προκαλούν δασικές πυρκαγιές
17:03
Επικοινωνία Γ.Στόλτενμπεργκ-Τ.Ερντογάν για το ζήτημα της Φινλανδίας και της Σουηδίας
16:40
Έλληνα πολίτη με όνομα Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα συνέλαβε η ΜΙΤ για κατασκοπεία υπέρ της Ελλάδας - Άρνηση από ελληνικές διπλωματικές πηγές
16:37
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand