H άφθονη ρευστότητα που παρέχει η ΕΚΤ στηρίζει τα ομόλογα

Διατηρείται και σήμερα το θετικό κλίμα στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, με τις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων να διατηρούνται σε χαμηλό επίπεδο.

Η άφθονη φθηνή ρευστότητα που πορσφέρει στις ευρωπαικές τράπεζες η ΕΚΤ, αποτελεί κινητήριο δύναμη για την αγορά ελληνικών και ιταλικών ομολόγων, τα οποία έχουν και τις υψηλότερες αποδόσεις μεταξύ των υπολοίπων στην ευρωζώνη.

Σε έκθεσή της, η Citi υποστηρίζει, ότι τα κεφάλαια από το TLTRO της ΕΚΤ αναμένεται να στηρίξουν τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας. Υπενθυμίζεται ότι, όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα, το ύψος του προγράμματος TLTRO III έφτασε τα 1,308 τρισ. ευρώ και αυτό είναι το πρώτο TLTRO που επιτρέπει στις τράπεζες να δανείζονται έως και 100 μ.β. χαμηλότερα σε σχέση με το επιτόκιο καταθέσεων εάν πληρούν το σημείο αναφοράς δανεισμού, και 50 μ.β χαμηλότερα εάν δεν το κάνουν. Αυτό, όπως τονίζει, θα επιτρέψει στις τράπεζες να δανείζονται κεφάλαια στις -100 μ.β. και να τα επενδύουν σε κρατικά ομόλογα, κάτι που θα είναι ιδιαίτερα υποστηρικτικό για τους τίτλους της περιφέρειας.

Στην εγχώρια αγορά εκδηλώθηκε σήμερα έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον, καθώς στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 187 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 132 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,27%, έναντι 0,44% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,71%.

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται σήμερα το ευρωπαικό νόμισμα έναντι του δολαρίου, καθώς τελούσε υπό διαπραγμάτευση νωρίς το απόγευμα στο 1,1258 δολ. από το επίεπδο του 1,1153 δολ. όπου βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά.

Στήριξη παρέχει στο ευρώ ο περιορισμός του επιτοκιακού πλεονεκτήματος του δολαρίου έναντι του ευρώ. Το ενδιαφέρον της αγοράς εστιάζεται την τρέχουσα εβδομάδα στη δημοσίευση των πρακτικών της σύσκεψης της ΕΚΤ (25/6), καθώς αναμένεται να περιλαμβάνονται τα επιχειρήματα που ζήτησε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αναφορικά με την αναγκαιότητα των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1213 δολ..

 

 

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 20:27

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαΐου
Πρωταθλητής ο Κεραυνός
20:29
Επιχείρηση διάσωσης διενεργήθηκε το απόγευμα στην περιοχή Θαλασσινές Σπηλιές, στην Αγία Νάπα
19:41
Δοκιμαστικές εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα ενόψει της αυριανής «Παρέλασης των Σημαιών» στην Ιερουσαλήμ
19:36
Επίδειξη δύναμης και κλάσης απ’ τον Τσιτσιπά
19:34
Τραγωδία με 31 νεκρούς στη Νιγηρία: Ποδοπατήθηκαν σε διανομή τροφίμων
19:09
Αντιπαράθεση ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ για την ακρίβεια
18:46
Άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία ζήτησαν Μακρόν και Σόλτς
17:43
Έντονη ανησυχία για την βίαιη κατάληψη των δύο ελληνόκτητων δεξαμενοπλοίων στον Περσικό Κόλπο εκφράζει το ΥΠΕΞ
17:09
Πούτιν σε Μακρόν και Σόλτς: Η Μόσχα επιθυμεί να συζητήσει τρόπους εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία
16:27
Τρόπους ώστε να επαναρχίσει η εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία αναζητούν οι G7
15:57
Η ΥΚΑΝ εντόπισε 6.5 κιλά κοκαΐνης σε εμπορευματοκιβώτιο που αφίχθηκε με πλοίο από την Ελλάδα (ηχητικό)
15:17
Διάσωση ποδηλάτη που έπεσε σε χαράδρα στον Μαχαιρά
15:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand