Δεύτερο κύμα κρουσμάτων σε Σεούλ και Πεκίνο. Αυστραλία μάχη για περιορισμό εστιών

Δεύτερο κύμα κρουσμάτων αντιμετωπίζει η Νότια Κορέα με επίκεντρο την πρωτεύουσα Σεούλ, αυξήθηκαν στο Πεκίνο τα περιστατικά αν και αναμένεται "απότομη πτώση", ενώ στην Αυστραλία οι αρχές καταβάλλουν προσπάθειες να περιορίσουν τις εστίες. Στο μεταξύ, η Ταϊλάνδη ελπίζει να χαλαρώσει κάποιους από τους περιορισμούς και η Τουρκία βλέπει κρίσιμη την εβδομάδα για τον τουρισμό της.

Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα για πρώτη φορά πως η χώρα βρίσκεται στη μέση ενός "δεύτερου κύματος" κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, που επικεντρώνεται γύρω από την πυκνοκατοικημένη πρωτεύουσά της και οφείλεται σε μια αργία τον Μάιο.

Τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC) είχαν ανακοινώσει προηγουμένως πως το πρώτο κύμα στη Νότια Κορέα ουδέποτε τελείωσε πραγματικά. Ομως σήμερα, ο διευθυντής των KCDC Τζέονγκ λουν-κιεόνγκ δήλωσε πως έχει καταστεί σαφές ότι ένα εορταστικό σαββατοκύριακο στις αρχές Μαΐου σηματοδότησε την αρχή ενός νέου κύματος μολύνσεων που εντοπίζονται κυρίως στη μείζονα περιοχή της Σεούλ, στην οποία υπήρχαν προηγουμένως λίγα κρούσματα.

"Στη μητροπολιτική περιοχή, πιστεύουμε πως το πρώτο κύμα ήταν από τον Μάρτιο ως τον Απρίλιο, καθώς και από τον Φεβρουάριο ως τον Μάρτιο", δήλωσε ο Τζέονγκ στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων. "Στη συνέχεια βλέπουμε πως το δεύτερο κύμα, που προκλήθηκε από την αργία του Μαΐου, συνεχίζεται".

Στο τέλος Φεβρουαρίου, η Νότια Κορέα ανέφερε περισσότερα από 900 κρούσματα την ημέρα, κατά το πρώτο ευρύ ξέσπασμα του κορωνοϊού έξω από την Κίνα. Η εντατική εκστρατεία ιχνηλάτησης και διαγνωστικών τεστ μείωσε τους αριθμούς σε μονοψήφιους στα τέλη Απριλίου. Όμως ακριβώς την ώρα που η χώρα ανακοίνωνε στις αρχές Μαΐου πως θα χαλαρώσει τις οδηγίες κοινωνικής αποστασιοποίησης, τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν, εν μέρει εξαιτίας μολύνσεων μεταξύ νέων ανθρώπων που επισκέφθηκαν νυκτερινά κέντρα και μπαρ στη Σεούλ κατά το εορταστικό σαββατοκύριακο.

"Είχαμε προβλέψει αρχικά πως το δεύτερο κύμα θα ερχόταν το φθινόπωρο ή τον χειμώνα", δήλωσε ο Τζέονγκ. "Η πρόβλεψή μας αποδείχθηκε λάθος. Εφόσον οι άνθρωποι έχουν στενή επαφή με άλλους, πιστεύουμε πως οι μολύνσεις θα συνεχισθούν". Χθες, Κυριακή, τα μεσάνυχτα, η Νότια Κορέα ανέφερε 17 νέα κρούσματα.

Το Πεκίνο θα καταγράψει "απότομη" πτώση στα νέα κρούσματα κορωνοϊού έως τα τέλη αυτή της εβδομάδας, καθώς βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη οι προσπάθειες για τεθεί υπό έλεγχο η εξάπλωση των περιστατικών στην κινεζική πρωτεύουσα, δήλωσε ειδικός στην Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Η πόλη των 20 και πλέον εκατ. κατοίκων ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα που συνδέεται με το κέντρο χονδρικής πώλησης τροφίμων στο νοτιοδυτικό τμήμα του Πεκίνου, σε ένα νέο κύμα περιστατικών, στις 11 Ιουνίου. Εως τώρα, 236 άνθρωποι μολύνθηκαν στο χειρότερο ξέσπασμα στο Πεκίνο από τότε που εντοπίστηκε η COVID-19 σε αγορά θαλασσινών στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας, στα τέλη του περασμένου χρόνου.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε σήμερα εννέα νέα περιστατικά για τις 21 Ιουνίου, συγκριτικά με 22 κρούσματα μία ημέρα νωρίτερα. "Εάν ελέγξεις την πηγή και σπάσεις την αλυσίδα μετάδοσης, ο αριθμός θα καταγράψει απότομη πτώση", δήλωσε ο Γου Χάο, ειδικός στον έλεγχο των λοιμώξεων από την Εθνική Επιτροπή Υγείας, σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση που μεταδόθηκε αργά χθες.

Εκατομμύρια άνθρωποι στο Πεκίνο είδαν την καθημερινότητά τους να ανατρέπεται από την επανεμφάνιση της ασθένειας τις τελευταίες 11 ημέρες, με κάποιους να φοβούνται ότι η κινεζική πρωτεύουσα οδεύει και πάλι προς lockdown. Το Πεκίνο δεν οδεύει προς `σαρωτικό` lockdown, σε αντίθεση με τις πρώτες προσπάθειες που έγιναν στην Ουχάν όταν δεν ήταν γνωστά πολλά πράγματα για τον ιό, δήλωσε ο Γου, προσθέτοντας ότι οι διαδικασίες για το lockdown υπήρξαν πιο στοχευμένες αυτή τη φορά.

Για να τεθεί υπό έλεγχο η εξάπλωση του ιού, το Πεκίνο έχει έως τώρα προσδιορίσει τέσσερις γειτονιές ως περιοχές υψηλού ρίσκου και 37 ως περιοχές μεσαίου ρίσκου. Στις γειτονιές μεσαίου ρίσκου, οι κάτοικοι μπορούν να εξέλθουν και να εισέλθουν σε αυτές, υπό την προϋπόθεση να θερμομετρούνται και να καταγράφονται, αν και τα συγκροτήματα κατοικιών με δύο ή περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι σε απόλυτο αποκλεισμό.

Στις γειτονιές υψηλού ρίσκου, ένα συγκρότημα κατοικιών τίθεται σε lockdown εάν υπάρχει ακόμα και ένα περιστατικό μόλυνσης στην κοινότητα. Προκειμένου να εντοπιστούν οι φορείς, το Πεκίνο διενεργεί τεστ σε αυτούς που θεωρεί ότι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι εργαζόμενοι στα εστιατόρια και οι διανομείς φαγητού και δεμάτων.

Διενεργούνται επίσης τεστ σε κατοίκους ορισμένων περιοχών χαμηλού κινδύνου. Εως τις 20 Ιουνίου, περίπου 2,3 εκατ. άνθρωποι υποβλήθηκαν σε τεστ.

Αυστραλοί αξιωματούχοι στην Πολιτεία Βικτόρια προσπαθούν σήμερα να θέσουν υπό έλεγχο μια νέα εστία της επιδημίας , καλώντας τους κατοίκους των περιοχών της Μελβούρνης όπου έχουν καταγραφεί πολλά κρούσματα να μην βγαίνουν από τις συνοικίες τους.

Η πολιτεία Βικτόρια, της οποίας πρωτεύουσα είναι η Μελβούρνη, έχει καταγράψει διψήφια αύξηση των κρουσμάτων της covid-19 τις τελευταίες ημέρες και συνολικά το 90% των 126 νέων μολύνσεων που εντοπίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα σε όλη τη χώρα.

"Προς το παρόν πρόκειται για απλή σύσταση, μια έντονη σύσταση. Αυτό που θέλουμε είναι οι άνθρωποι από αυτές τις περιοχές μην μετακινούνται σε άλλα μέρη της Βικτόρια ή εκτός Πολιτείας", δήλωσε ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Αυστραλίας Μπράντον Μέρφι.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Βικτόρια έχει ανακοινώσει ότι επαναφέρει πιο αυστηρούς περιορισμούς στις δημόσιες και ιδιωτικές συγκεντρώσεις. Εστίες μόλυνσης στη Μελβούρνη παρατηρήθηκαν στο Stamford Plaza Hotel, όπου διαμένουν όσοι επιστρέφουν από το εξωτερικό και παραμένουν σε καραντίνα, σε ένα κατάστημα H&M και σε πολλές συνοικίες της πόλης.

Η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, της πιο πυκνοκατοικημένης Πολιτείας της χώρας, η Γκλάντις Μπερέτζικλιαν κάλεσε όποιους σκόπευαν να επισκεφθούν τη Μελβούρνη να το αποφύγουν εφόσον δεν είναι απόλυτη ανάγκη. "Ζητάμε από τους πολίτες να επανεξετάσουν τα ταξίδια τους στη Μελβούρνη, καθώς η μετάδοση του ιού στην κοινότητα αυτή τη στιγμή είναι υψηλότερη από αυτή που θα θέλαμε", επεσήμανε.

Παρά την αύξηση των κρουσμάτων στη Βικτόρια ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον κάλεσε τις Πολιτείες να συνεχίσουν να αίρουν τους περιορισμούς, ακόμη και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, ως τα τέλη Ιουλίου. "Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να διαχειριστούμε την οικονομία μας, τις ζωές μας, τις κοινότητές μας παράλληλα με τον ιό", εξήγησε. Στην Αυστραλία έχουν καταγραφεί συνολικά σχεδόν 7.500 κρούσματα covid-19 και 102 θάνατοι.

Η Ταϊλάνδη ελπίζει να χαλαρώσει κάποιους από τους περιορισμούς που έχει επιβάλει στην είσοδο αλλοδαπών στη χώρα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού καθώς έχουν περάσει 28 ημέρες χωρίς να υπάρξει μετάδοση στην κοινότητα, δήλωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος.

Αυτοί που θα επωφεληθούν από τη χαλάρωση θα είναι μεταξύ άλλων στελέχη επιχειρήσεων, εξειδικευμένοι εργάτες και αλλοδαποί που ζουν στην Ταϊλάνδη. "Οι τρεις πρώτες ομάδες θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην Ταϊλάνδη και να παραμείνουν σε καραντίνα 14 ημερών", εξήγησε ο εκπρόσωπος του κέντρου διαχείρισης της covid-19 Ταουσίν Ουισανουγιότιν.

Επιπλέον θα μπορέσουν να επιστρέψουν στη χώρα όσοι πηγαίνουν για ιατρικό τουρισμό. Οι επιχειρηματίες και οι τουρίστες από την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα θα μπορούν να εισέρχονται στην Ταϊλάνδη χωρίς καραντίνα, πρόσθεσε ο ίδιος, εξηγώντας ότι ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι νέοι κανόνες.

Η Ταϊλάνδη, που έχει απαγορεύσει τις διεθνείς πτήσεις ως το τέλος Ιουνίου, έχει καταγράψει 3.151 κρούσματα της covid-19 και 58 θανάτους. Την Παρασκευή οι αρχές της Μιανμάρ ανακοίνωσαν 23 κρούσματα μεταξύ πολιτών της χώρας που εργάζονταν ως μετανάστες στην Ταϊλάνδη και οι οποίοι έχουν απελαθεί, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για το αν μολύνθηκαν στην Ταϊλάνδη.

Κρίσιμη αναμένεται να είναι αυτή η εβδομάδα για τους τουριστικούς προορισμούς της Τουρκίας καθώς η κυβέρνηση πιέζει για άνοιγμα των συνόρων προκειμένου να διασώσει ένα μέρος έστω της τουριστικής σεζόν, που έχει ήδη πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού.

Με τις παραλίες να είναι σε μεγάλο βαθμό άδειες και πολλά ξενοδοχεία να καλούνται να αποφασίσουν εάν τελικά θα λειτουργήσουν, ο υπουργός Τουρισμού Μεχμέτ Ερσόι δήλωσε στο Reuters πως ελπίζει ότι ο έκτος μεγαλύτερος προορισμός στον κόσμο θα μπορέσει να προσελκύσει έως τις μισές από τις 45 εκατ. αφίξεις της περυσινής χρονιάς.

Ωστόσο, πολλά εξαρτώνται από τις συνομιλίες για την έναρξη των πτήσεων από τη Ρωσία, τη Γερμανία και τη Βρετανία, οι οποίες μπορεί να καταλήξουν σε κάποιο αποτέλεσμα έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, δήλωσε ο υπουργός. Το διακύβευμα για την Τουρκία είναι μεγάλο, όπου η εκ νέου αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19 ενίσχυσε τις ανησυχίες σε μια χώρα, στην οποία ο τουρισμός αντιστοιχεί στο 12% της οικονομίας.

Οι ξένες αφίξεις μειώθηκαν κατά δύο τρίτα τους πρώτους πέντε μήνες του έτους. Προκειμένου να πειστούν οι ξένοι και οι κυβερνήσεις τους ότι τα ταξίδια είναι ασφαλή, η Αγκυρα παρουσίασε ένα πρόγραμμα "υγειούς τουρισμού" που περιλαμβάνει υγειονομικούς ελέγχους και πάνω από 600 ξενοδοχεία έχουν υποβάλει αίτηση για πιστοποίηση. Η Αγκυρα ασκεί επίσης πιέσεις σε περίπου 70 χώρες, με το βάρος να δίδεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ωστόσο, οι πτήσεις μόλις που αρχίζουν και πάλι να πραγματοποιούνται, συμπεριλαμβανομένων αυτών από τις ΗΠΑ. Το ιστορικό κέντρο της Αττάλειας, στις ακτές της Μεσογείου, ήταν αυτό το σαββατοκύριακο σχεδόν άδειο, με ελάχιστους τουρίστες στα ξενοδοχεία. Τέτοιου είδους ξενοδοχεία "δεν μπορούν να επιβιώσουν μόνο με Τούρκους τουρίστες", δήλωσε ο Ερσόι, στη συνέντευξή του που δόθηκε την Παρασκευή.

Η Τουρκία ελπίζει ότι η κορυφαία χώρα προέλευσης τουριστών, η Ρωσία --με τον τρίτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού στον κόσμο- θα ξεκινήσει τις πτήσεις στα μέσα Ιουλίου. Η Γερμανία διατηρεί σε ισχύ την ταξιδιωτική οδηγία για τον κορονοϊό έως τα τέλη Αυγούστου αλλά μπορεί να την άρει νωρίτερα.

Περίπου 35 δισεκ. δολάρια τουριστικών εσόδων βοήθησαν πρόσκαιρα την Τουρκία να καταγράψει πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών πέρυσι. Τον Απρίλιο, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 5 δισεκ. δολάρια καθώς τα έσοδα εξαφανίστηκαν και τα άδεια δωμάτια ξενοδοχείων μπορεί να το αυξήσουν ακόμα περισσότερο.

"Ο τουρισμός είναι πιθανόν ο κλάδος που θα υποστεί τη μεγαλύτερη ύφεση" και οι εποχικοί εργαζόμενοί του βρίσκονται αντιμέτωποι με "μια πολύ κακή περίοδο", δήλωσε ο Σεϊφετίν Γκουρσέλ, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο Bahcesehir της Κωνσταντινούπολης.

 

 

Πηγές ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 20:28

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαΐου
Η Παγκόσμια Τράπεζα θα διαθέσει 30 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς ο πόλεμος απειλεί τη διατροφική ασφάλεια στις φτωχότερες χώρες
09:09
Σπάνια κρούσματα «ευλογιάς των πιθήκων» εντοπίστηκαν στη Β. Αμερική και στην Ευρώπη
08:48
Ουκρανοί βομβάρδισαν χωριό στη Ρωσία, κοντά στα σύνορα - Ένας άμαχος νεκρός
08:47
ΕΤΥΚ: Η Ελληνική δεν μπορεί να παραβιάζει συμβάσεις, εργασιακούς θεσμούς, και να αγνοεί το Υπ. Εργασίας
08:28
Άρχισαν οι συλλήψεις για τα επεισόδια στο προεδρικό. Ταυτοποιούνται μέσω βίντεο οι εμπλεκόμενοι στα έκτροπα (ΒΙΝΤΕΟ)
07:54
Η Ρωσία παραδέχεται ότι αντιμετωπίζει «δυσκολίες» αλλά επιμένει ότι η «επιχείρηση» στην Ουκρανία θα συνεχιστεί ως την επίτευξη των στόχων
07:25
Καταγράφηκαν 771.145 κρούσματα και 1.592 θάνατοι από COVID-19 το τελευταίο 24ωρο παγκοσμίως
07:07
Ευθύνες στην Ελληνοκυπριακή πλευρά για τη μη επίλυση του Κυπριακού επιρρίπτει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου
06:43
Πράσινο φως για λήψη απεργιακών μέτρων άναψαν στο συμβούλιο της ΕΤΥΚ οι Τραπεζοϋπάλληλοι
06:22
Ιωάννης Κασουλίδης: Οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού
06:06
Ουκρανία: Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ετοιμάζεται να παρατείνει τον στρατιωτικό νόμο
05:51
18 Μαΐου
Ετοιμος ο Πρόεδρος για διάλογο για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, είπε ο Κυριάκος Κούσιος
21:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand