Η ΚΔ εφαρμόζει από σήμερα την απόφαση για διελεύσεις από τα οδοφράγματα

Η Κυπριακή Δημοκρατία εφαρμόζει από σήμερα την απόφαση για διάνοιξη των οδοφραγμάτων για Κύπριους πολίτες και πρόσωπα που διαμένουν νόμιμα στην Δημοκρατία.

Η απόφαση λήφθηκε την περασμένη Παρασκευή από την διυπουργική Επιτροπή που συνεδρίασε υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή και της επιστημονικής ομάδας. Για τη συγκεκριμένη απόφαση ενημερώθηκε ήδη η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Με βάση τα όσα ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Εσωτερικών από σήμερα η ΚΔ θα επιτρέπει τη διακίνηση από και προς τις ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας περιοχές, σε όλους τους Κύπριους πολίτες  και σε πρόσωπα που διαμένουν νόμιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Συγκεκριμένα, θα επιτρέπεται η διακίνηση όλων των ομάδων προσώπων που περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών ημερομηνίας 5 Ιουνίου,  νοουμένου ότι θα παρουσιάσουν, μόνο την πρώτη φορά που θα διακινηθούν, αρνητικό πιστοποιητικό μοριακής εξέτασης για την ασθένεια του COVID-19, με ισχύ έως και 72 ώρες προηγουμένως και στη συνέχεια θα διενεργούνται τυχαίοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Οι κατηγορίες προσώπων που θα πρέπει να παρουσιάσουν μόνο την πρώτη φορά αρνητικό πιστοποιητικό μοριακής εξέτασης είναι:
α) Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι, οι οποίοι θα πρέπει να προσκομίζουν βεβαίωση εργασίας από τον εργοδότη τους που να περιλαμβάνει το πλήρες ονοματεπώνυμο και τον αριθμό Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΑΚΑ). Θα γίνονται δεκτά αντίγραφα ή και ηλεκτρονικά μηνύματα των βεβαιώσεων αυτών.

β) Ελληνοκύπριοι εργαζόμενοι που διαμένουν μόνιμα στον Πύργο Τηλλυρίας και εργάζονται στη Λευκωσία. Για τις περιπτώσεις αυτές πρέπει να προσκομίζεται σχετική βεβαίωση από τον εργοδότη τους που να περιλαμβάνει πλήρες ονοματεπώνυμο και αριθμό Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΑΚΑ). Νοείται ότι θα επιτρέπεται επίσης η απρόσκοπτη διέλευση ασθενοφόρων από τον Πύργο Τηλλυρίας στη Λευκωσία.

γ) Τουρκοκύπριοι μαθητές/φοιτητές που φοιτούν σε σχολεία ή ακαδημαϊκά ιδρύματα που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές που ελέγχονται από την ΚΔ οι οποίοι θα διακινούνται μόνο από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας. Η μεταφορά τους θα γίνεται μόνο από μεταφορικά μέσα που θα διαθέσουν τα σχολεία και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα στα οποία φοιτούν.

Η διέλευση με ιδιωτικά οχήματα δεν θα επιτρέπεται. Για τον σκοπό αυτό πρέπει να προσκομίζεται βεβαίωση φοίτησης από το σχολείο ή το ακαδημαϊκό ίδρυμα, στην οποία να περιλαμβάνεται το πλήρες ονοματεπώνυμο. Επιτρέπονται οι μαθητές/φοιτητές όπως επικοινωνήσουν με τα σχολεία / ακαδημαϊκά ιδρύματα στα οποία φοιτούν, για να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες της μεταφοράς τους με μεταφορικά μέσα από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

δ) Εγκλωβισμένοι, όπως και επανεγκατασταθέντες, Ελληνοκύπριοι και Μαρωνίτες που διαμένουν μόνιμα στις κατεχόμενες περιοχές.
 
ε) Κύπριοι πολίτες που διαμένουν στις κατεχόμενες περιοχές και λαμβάνουν φαρμακευτική και ιατρική αγωγή στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής και σε Δημόσια ή Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια στις ελεύθερες περιοχές. Θα πρέπει να προσκομίζεται σχετικό ιατρικό πιστοποιητικό από ιατρό ή νοσηλευτήριο, που θα περιλαμβάνει πλήρες ονοματεπώνυμο.

Όλοι οι Κύπριοι πολίτες που δεν ανήκουν στις πιο πάνω κατηγορίες, όπως και όλα τα νόμιμα διαμένοντα πρόσωπα, θα μπορούν να διακινούνται από και προς τις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση της Δημοκρατίας περιοχές, νοουμένου ότι θα παρουσιάζουν κάθε φορά που θα διακινηθούν αρνητικό πιστοποιητικό μοριακής εξέτασης για την ασθένεια του COVID-19 , με ισχύ έως και 72 ώρες προηγουμένως.

Επίσης θα επιτρέπεται η διέλευση με κατ΄εξαίρεση έγκριση από τον Υπουργό Εσωτερικών για ανθρωπιστικούς λόγους.

Το "υπουργείο υγείας" στα κατεχόμενα ανακοίνωσε ότι δύο μέρες νωρίτερα από την αρχική απόφαση, αρχίζουν οι διελεύσεις συγκεκριμένων κατηγοριών πολιτών προς τα κατεχόμενα.
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η ανακοίνωση του «υπουργείου» αναφέρει ότι όσοι «πολίτες» του ψευδοκράτους εργάζονται στην «ε/κ διοίκηση» - όπως αναφέρεται η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας – όσοι επίσης φοιτούν ή υποβάλλονται σε θεραπεία στην ε/κ πλευρά, όπως αποκαλούνται οι ελεύθερες περιοχές, και οι Τ/κ κάτοικοι της Πύλας, Μαρωνίτες και Ε/κ που διαμένουν στην Καρπασία, μπορούν από τις 20 Ιουνίου, έχοντας αρνητικό τεστ PCR των τελευταίων 72 ωρών κατά την πρώτη τους διέλευση, να εισέλθουν στα κατεχόμενα από «τις πύλες ξηράς» (ΣΣ: τα οδοφράγματα), χωρίς να χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα.
 
Το μέτρο αυτό, προστίθεται, περιλαμβάνει και τους «πολίτες» του ψευδοκράτους που διαμένουν στην ε/κ πλευρά ή έμειναν λόγω εκτάκτων καταστάσεων στον «νότο». Θα μπορούν και αυτοί να επιστρέψουν στα κατεχόμενα χωρίς καραντίνα με τη σημείωση στην ανακοίνωση του «υπουργείου υγείας» ότι δεν έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό από τη «νότια Κύπρο» τις τελευταίες 14 μέρες. Θα πρέπει επίσης, προστίθεται, να δώσουν το αποδεικτικό έγγραφο για το αρνητικό τεστ PCR στον «λειτουργό υγείας» στο σημείο ελέγχου.
 
Η "Γενί Ντουζέν" στην ιστοσελίδα της μετέδωσε ότι σήμερα αναμένεται να αρχίσουν μαζικές διελεύσεις για τους Τ/κ κατοίκους της Πύλας και θα γίνουν στο οδόφραγμα του Περγάμου μαζικές δειγματοληψίες. Μετά τα αποτελέσματα των τεστ θα αρχίσουν οι διελεύσεις.
 
Επίσης χθες στις 23.20 αναμενόταν να αφιχθεί στο παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου η πρώτη δρομολογημένη πτήση των Τουρκικών Αερογραμμών από την Κωνσταντινούπολη.
 
Όπως μεταδίδουν τ/κ ιστοσελίδες, η εταιρεία θα πραγματοποιεί τέσσερις πτήσεις με επιστροφή την εβδομάδα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 20:29

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.