Σύνοδος Κορυφής ΕΕ με χώρες Αν. Εταιρικής Σχέσης

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με τις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, με τη συμμετοχή των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και των ηγετών των χωρών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης: Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Δημοκρατία της Μολδαβίας και Ουκρανία, διεξάγεται σήμερα με τηλεδιάσκεψη, υπό τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Θα συμμετάσχουν επίσης η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λέιεν, και ο Ύπατος Εκπρόσωπος, Ζοζέπ Μπορέλ. Οι ηγέτες αναμένεται να επαναλάβουν και θα επιβεβαιώσουν τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (ΑΕΣ) και να τονίσουν επίσης τη σημασία της αλληλεγγύης κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19, και ταυτόχρονα της ουσιαστικής στήριξης της ΕΕ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στην περιοχή της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.

Όπως ανακοινώθηκε, επιπλέον, οι ηγέτες θα συζητήσουν τους μακροπρόθεσμους στόχους πολιτικής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης και την ανάπτυξη των παραδοτέων μετά το 2020 που θα εγκριθούν σε σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί με αυτοπρόσωπη παρουσία στις αρχές του 2021.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο 19 Ιουνίου, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συνεδριάσουν εκ νέου μέσω βιντεοδιάσκεψης και θα συζητήσουν το θέμα του ταμείου ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της κρίσης COVID-19 και του νέου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ, με βάση την πρόταση της 27ης Μαΐου 2020 της Κομισιόν για ένα νέο μέσο ανάκαμψης και για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) 2021-2027.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ εξέδωσε δήλωση σύμφωνα με την οποία η πρόταση αποτελεί σημαντικό βήμα για την παροχή βοήθειας στους τομείς και τις περιφέρειες που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία. Η συζήτηση των ηγετών της ΕΕ θα χρησιμεύσει ως διεξοδική προετοιμασία για τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής σε μεταγενέστερη ημερομηνία με την αυτοπρόσωπη, ει δυνατόν, παρουσία τους.

Ο κ. Μισέλ και η κ. Φον ντερ Λέιεν θα ενημερώσουν τους ηγέτες σχετικά με τις συνομιλίες που είχαν με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον κατά τη συνεδρίαση υψηλού επιπέδου ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου μέσω βιντεοδιάσκεψης στις 15 Ιουνίου 2020.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 20:31

Τελευταιες Ειδησεις

25 Ιουνίου
Ικανοποίηση για το κείμενο συμπερασμάτων για την Τουρκία εξέφρασε ο ΠτΔ
07:44
Οι 27 υιοθέτησαν τα συμπεράσματα της Συνόδου για την Τουρκία
07:22
Αποκλείστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η πιθανότητα συνόδου με τον Πούτιν
06:57
Ρωσία: Συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Αγία Πετρούπολη - Τρεις νεκροί
06:34
Μπουρκίνα Φάσο: Παιδιά στρατιώτες σκότωσαν τουλάχιστον 130 αμάχους
06:15
24 Ιουνίου
Περιορισμένες αλλαγές στη βρετανική πράσινη ταξιδιωτική λίστα - Παραμένει «πορτοκαλί» η Κύπρος
21:42
Έρευνα για παράνομες μεταμοσχεύσεις νεφρών ξεκίνησαν οι αρχές στη Βουλγαρία
21:25
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον νέο νόμο για το κλίμα
21:07
Το Ισραήλ χαλαρώνει περιορισμούς στη Λωρίδα της Γάζας με την εκεχειρία να τηρείται
20:52
Ένας νεκρός και 51 αγνοούμενοι μετά την κατάρρευση 12ώροφου κτιρίου στη νότια Φλόριντα
20:49
Κορωνοϊός: 175 νέα κρούσματα στην Κύπρο
20:33
Νέες βελτιώσεις στο τελευταίο προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία
20:31
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand