Επίσκεψη-έκπληξη του Τούρκου ΥΠΕΞ στη Λιβύη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου πραγματοποίησε χθες Τετάρτη επίσκεψη που δεν είχε αναγγελθεί στην Τρίπολη, έδρα της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ), ο κυριότερος σύμμαχος της οποίας στη σύγκρουση ανάμεσα στις αντίπαλες παρατάξεις στη Λιβύη είναι η Άγκυρα.

Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη τουρκική αντιπροσωπεία που έχει μεταβεί στην πρωτεύουσα της Λιβύης αφότου άρχισε η έφοδος, τον Απρίλιο του 2019, των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, με σκοπό να καταληφθεί η πόλη.

Η ευρείας κλίμακας επιχείρηση του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) όμως απέτυχε και δυνάμεις που ορκίζονται πίστη στη ΚΕΣ, χάρη στην αυξημένη τουρκική στρατιωτική υποστήριξη, μπόρεσαν να απωθήσουν τους άνδρες του στρατάρχη Χάφταρ από πρακτικά όλη τη βορειοδυτική Λιβύη.

Ο Τσαβούσογλου, που αφίχθη στην Τρίπολη χθες το μεσημέρι, συνοδευόταν από τον υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ και τον αρχηγό της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών Χακάν Φιντάν.

Οι τούρκοι αξιωματούχοι συζήτησαν με τον επικεφαλής της ΚΕΣ, τον πρωθυπουργό Φάγεζ ας Σάρατζ, τις «τελευταίες εξελίξεις στην κρίση» στη Λιβύη και τις «διεθνείς προσπάθειες για να διευθετηθεί», ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η διεθνώς αναγνωρισμένη λιβυκή κυβέρνηση.

Κατά την ίδια πηγή, δόθηκε έμφαση στην συνέχιση «της εφαρμογής του μνημονίου κατανόησης για τη στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια» που υπέγραψαν το 2019 η Τρίπολη και η Άγκυρα.

Δυνάμει αυτής ακριβώς της αμφιλεγόμενης συμφωνίας η Τουρκία αύξησε εκθετικά τη στρατιωτική υποστήριξή της στις δυνάμεις της ΚΕΣ, εξέλιξη που θεωρείται πως έγειρε την πλάστιγγα υπέρ τους και σε βάρος του στρατοπέδου του Χάφταρ, ο οποίος υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία.

Σκοπός της επίσκεψης «ήταν να εκφράσουμε για ακόμη μια φορά με σθένος την υποστήριξή μας στη Λιβύη. Συζητήσαμε τρόπους να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας σε όλα τα πεδία», εξήγησε ο Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την επιστροφή του στην Τουρκία.

«Ανταλλάξαμε επίσης απόψεις για ζητήματα όπως η διαρκής κατάπαυση του πυρός και η πολιτική διαδικασία», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη «εξαιρετικά καρποφόρα».

Με τη Λιβύη να παραμένει σε χαοτική κατάσταση μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η μάχη της Τρίπολης σημαδεύτηκε από την μεγεθυνόμενη εμπλοκή ξένων δυνάμεων.

Τις τελευταίες εβδομάδες ανέβηκε κατακόρυφα η ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και τη Γαλλία, που κατηγορείται, παρ’ όλες τις διαψεύσεις του Παρισιού, πως στοιχηματίζει στον στρατάρχη Χάφταρ, παρά τις πρόσφατες βαριές ήττες των ανδρών του στα μέτωπα.

Το Παρίσι χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την επέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη. Η Άγκυρα από την πλευρά της αντιτείνει ότι η Γαλλία είναι, όπως το θέτει, ένα από τα βασικά «εμπόδια» για την ειρήνη στη Λιβύη.

Στην Τρίπολη, η επίσκεψη του τούρκου ΥΠΕΞ έδωσε επίσης την ευκαιρία να συζητηθεί «η επιστροφή των τουρκικών εταιρειών» στη Λιβύη, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η ΚΕΣ.

Πριν από το 2011, τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες κατείχαν μεγάλο μερίδιο της λιβυκής αγοράς, όμως σχεδόν όλα τα έργα που είχαν αναλάβει εγκαταλείφθηκαν μετά την ανατροπή του Καντάφι.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 20:31

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.