Τρίτο πακέτο μέτρων για στήριξη της απασχόλησης και των επιχειρήσεων

Το τρίτο κατά σειράν πακέτο μέτρων, για στήριξη της απασχόλησης και των επιχειρήσεων, ανακοίνωσε σήμερα η Κυβέρνηση, το οποίο αφορά τους επόμενους τέσσερις μήνες - και καλύπτει την περίοδο ανάκαμψης και επανεκκίνησης της οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ανακοίνωσε ότι τα νέα μέτρα αποτελούνται από πέντε - πιο στοχευμένα σχέδια, τα οποία καταρτίστηκαν κατόπιν διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους και με την προσεκτική μελέτη της αγοράς.
Τα νέα σχέδια θα καλύπτουν τομείς της απασχόλησης που εξακολουθούν να πλήττονται λόγω της πανδημίας. Η εφαρμογή τους θα διέπεται από αυστηρότερο πλαίσιο ελέγχου, προκειμένου όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, να αποφευχθούν φαινόμενα καταχρήσεων.
Παράλληλα, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη συνομολόγηση συμφωνίας εγγύησης - ύψους 38,11 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για συμμετοχή της Κύπρου στο μηχανισμό "Eurosure", που αποσκοπεί στην προστασία των θέσεων εργασίας.
Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως η Κυβέρνηση θα αξιοποιήσει στο βέλτιστο βαθμό όλα τα εργαλεία, τα οποία παρέχονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Τόνισε πως η κυβέρνηση, τα κρατικά ταμεία και τα χρήματα των φορολογουμένων, έχουν στην ουσία σηκώσει ολόκληρο το βάρος λειτουργίας της οικονομίας κατά την περίοδο των περιορισμών, αλλά και την περίοδο της σταδιακής άρσης τους.
Συγκεκριμένα, στηρίχθηκαν 190 χιλιάδες πολίτες της Δημοκρατίας, 26 χιλιάδες επιχειρήσεις και 22 χιλιάδες αυτοεργοδοτούμενοι.
Ο κύριος Πετρίδης τόνισε ότι, μόνο το ύψος της επιδότησης των εισοδημάτων - κατά τις τρεις φάσεις του προγράμματος, ανέρχεται στα 500 εκατομμύρια ευρώ. Τόνισε, παράλληλα, ότι αποφεύχθηκε ο οικονομικός στραγγαλισμός των επιχειρήσεων.
Σημείωσε, επίσης, ότι η συνολική στήριξη από την έναρξη της κρίσης, ανέρχεται στα τρία δισεκατομμύρια ευρώ, και είναι από τα μεγαλύτερα προγράμματα που εφαρμόστηκαν διεθνώς.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως το επόμενο διάστημα επιβάλλεται υγιής δημοσιονομική διαχείριση, βέλτιστη συμμετοχή στα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναθεώρηση του αναπτυξιακού μοντέλου της οικονομίας και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
Εξέφρασε, την πεποίθηση ότι με σεβασμό στον Κύπριο φορολογούμενο, η χώρα μπορεί να πάει μπροστά, και κάλεσε την αντιπολίτευση να στηρίξει την όλη προσπάθεια και να ανταποκριθεί θετικά στους συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς που θα τεθούν ενώπιον της Βουλής.

Σύνταξη: Χρίστος Πάσιος

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 20:32

Τελευταιες Ειδησεις

16 Σεπτεμβρίου
Ισπανία-Covid-19: Τρίτη δόση εμβολίου στους οίκους ευγηρίας
21:38
ΕΕ: 50.000 αιτήσεις ασύλου από Αφγανούς τον Ιούλιο
21:26
Κυπριακό:Πληροφορίες του ΡΙΚ αναφορικά με την τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη
21:03
Πελόζι για Τραμπ: Ο «ακατανόμαστος» θα ηττηθεί και πάλι, αν κατέβει υποψήφιος το 2024
20:46
Την Ευρωπαϊκή Αρχή ετοιμότητας και αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης, ανακοίνωσε η Κομισιόν
20:28
ΠτΔ:Άνοιξε ο δρόμος για μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος
20:18
Νεκρή εντοπίστηκε η 70χρονη που δηλώθηκε ως ελλείπον πρόσωπο
20:01
Ένας θάνατος και 124 νέα περιστατικά κορονοϊού
19:48
Το «πράσινο πάσο» υποχρεωτικό στην Ιταλία από τις 15 Οκτωβρίου για τους εργαζόμενους
19:36
Ο ΠΟΥ ανέστειλε τη διαδικασία έγκρισης του Sputnik-V για μη τήρηση προδιαγραφών σε εργοστάσιο παραγωγής
19:17
Το Ιράν ενέκρινε το αμερικανικό εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά του κορoνοϊού
18:54
Σε νέα ώρα μετάδοσης η εκπομπή «EU4U» ξανά στις οθόνες σας την Τρίτη 28/9
18:42
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand