Σαββίδης: Η Βουλή να ψηφίσει τα διατάγματα αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων

Στο αναθεωρημένο νομοσχέδιο, που αφορά στο θέμα της αύξησης των ποινών και της έκδοσης διαταγμάτων αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων για παραβιάσεις του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου, το οποίο συζητήθηκε το πρωί στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής, αναφέρθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Γιώργος Σαββίδης, στο περιθώριο αποχαιρετιστήριας συνάντησής του με τον απερχόμενο Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Μύρωνα Νικολάτο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σαββίδης ανέφερε πως κατά τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών «έγινε συζήτηση του εμπλουτισμένου νομοσχεδίου, το οποίο υπέβαλα προς τα μέλη της Επιτροπής Νομικών το βράδυ της περασμένη Παρασκευής, μετά από τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στη μέρα», σημειώνοντας ότι «το νομοσχέδιο έτυχε νομοτεχνικού ελέγχου την Δευτέρα και το τροποποιημένο νομοσχέδιο απεστάλη στη Βουλή την Δευτέρα το μεσημέρι».

«Σήμερα αυτό, συζητήθηκε κατ’ άρθρον. Ανταλλάξαμε απόψεις με τους βουλευτές και πιστεύω ότι έχει σχηματιστεί η αναγκαία συναίνεση, ώστε το νομοσχέδιο να μπορέσει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία που απαιτείται για να ψηφιστεί σε Νόμο. Η ενημέρωση που είχα είναι ότι το νομοσχέδιο θα τεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Παρασκευή», είπε.

Επίσης, είπε πως θεωρεί ότι είναι ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, διότι αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα μπορεί αποτελεσματικά η Αστυνομία να ελέγξει την οποιαδήποτε παρανομία βάσει του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμο.

«Όπως ξέρετε», συνέχισε, «οι κίνδυνοι που υπάρχουν από τη λειτουργία επιχειρήσεων χωρίς να τηρούνται οι κανονισμοί και τα πρωτοκολλά είναι τέτοια που χρειάζεται άμεση επέμβαση και πολύ αυστηρές ποινές».

Συνέχισε λέγοντας με βάση τα όσα έχει ακούσει από τη Βουλή σχηματίζεται ικανοποιητική πλειοψηφία, σημειώνοντας ότι «αυτή η εικόνα είχε παρουσιαστεί κι από την προηγούμενη Παρασκευή, εξ ου και προχωρήσαμε με αυτό το νομοσχέδιο».

Εν κατακλείδι, κάλεσε τη Βουλή να το ψηφίσει σε Νόμο το συντομότερο δυνατόν.

Ερωτηθείς για το θέμα των νέων διορισμών στη θέση του Αρχηγού Αστυνομίας και στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα, ο κ. Σαββίδης υπέδειξε ότι με βάση το Σύνταγμα, ο διορισμός των προσώπων στις θέσεις αυτές είναι αποκλειστικό προνόμιο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Είπε ότι ήδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει προβεί στον διορισμό του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με την ανάληψη των καθηκόντων του να γίνεται αύριο σε τελετή.

Σημείωσε δε πως «ο Αρχηγός Αστυνομίας αφυπηρετεί στις 30 Ιουνίου και μέχρι τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανακοινώσει τόσο την επιλογή του για Αρχηγό Αστυνομίας όσο και για τον Υπαρχηγό Αστυνομίας.

Στη συνέχεια, ανέφερε, θα ακολουθηθεί η πορεία για την πλήρωση των τυχόν θέσεων Βοηθών Αρχηγών Αστυνομίας, η οποία εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

Ωστόσο, πρόσθεσε, αυτό θα γίνει αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίσει πρώτα τον Αρχηγό και Υπαρχηγό Αστυνομίας.

 Σε σχέση με τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα, είπε: «Αντιλαμβάνομαι ότι η ημερομηνία αποχώρησής του είναι τέλος Ιουλίου. Είμαι βέβαιος ότι μέχρι τότε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει πάρει τις αποφάσεις του και θα τις ανακοινώσει».

Ερωτηθείς κατά πόσον οι επιχειρήσεις άρχισαν να πειθαρχούν στα πρωτόκολλα, τις οδηγίες και τα διατάγματα του Υπουργείου Υγείας, ο κ. Σαββίδης απάντησε πως βάσει της ενημέρωσης που έλαβε από την Αστυνομία, δεν έχουν παρουσιαστεί ξανά τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

«Σε αυτό, βεβαίως, συνέτειναν τόσο και οι εκτεταμένοι έλεγχοι της Αστυνομίας που διενεργούνται σε συγκεκριμένο πρόγραμμα που προωθήθηκε από τον Αρχηγό Αστυνομίας όσο και το γεγονός ότι περιορίστηκε ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να βρίσκονται στα κέντρα αναψυχής, βάσει της σχετικής οδηγίας του Υπουργείου Υγείας», είπε.

Ανέφερε, επίσης, ότι «με αυτό το μέτρο, σίγουρα δεν μπορούσαμε να ξαναδούμε τις σκηνές που είδαμε», εκφράζοντας την ελπίδα ότι «θα γίνει αυτό που πρέπει να γίνει, δηλαδή να ψηφιστεί σε Νόμο το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που προτείνουμε, το οποίο προβλέπει πέραν από τα αυξημένα πρόστιμα, και το δικαίωμα, μέσω δικαστηρίου, για να εκδοθεί διάταγμα αναστολής λειτουργίας επιχείρησης αλλά και διοικητική δυνατότητα στην Αστυνομία, εάν κριθεί από τον Αρχηγό Αστυνομίας ότι υπάρχει παραβίαση της νομοθεσίας, να προχωρήσει και να αναστείλει τη λειτουργία, με ειδοποίηση, στο συγκεκριμένο κέντρο αναψυχής».

«Αυτό το διοικητικό κλείσιμο», είπε, «θα έχει συγκεκριμένη χρονική περίοδο εντός της οποίας η Αστυνομία, εάν κρίνει ότι πρέπει να συνεχιστεί η αναστολή λειτουργίας επιχείρησης για μεγαλύτερο διάστημα, θα πρέπει να απευθυνθεί στο Δικαστήριο για την έκδοση διατάγματος».

 Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσον υπάρχουν καταγγελίες για παράνομη παρέμβαση σε παραλία από συγκεκριμένο υποστατικό, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ανέφερε ότι υπάρχουν θέματα σε διάφορες κατασκευές στην Κύπρο και είναι θέμα να γίνονται οι σωστοί έλεγχοι από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και να εφαρμόζεται ο νόμος όπως πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις.

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση για την πορεία μεταρρύθμισης των Δικαστηρίων, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι  η συζήτηση των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση έχει συμπληρωθεί την περασμένη Τετάρτη και τώρα απομένει να ακολουθηθούν οι εσωτερικές διαδικασίες που προβλέπονται από τους κανονισμούς της Βουλής.

«Η εκτίμηση που είχα από τα κόμματα με την ολοκλήρωση της συζήτησης των τροποποιημένων νομοσχεδίων, είναι ότι θα οδηγηθούν για ψήφιση στην Ολομέλεια πριν από το τέλος Ιουλίου. Ελπίζω, και με την ευκαιρία αυτή καλώ τα κόμματα να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό ώστε τα νομοσχέδια να ψηφιστούν και να τεθεί σε λειτουργία το μεγαλεπήβολο αυτό έργο, αυτό το μεγάλο στοίχημα που θέλουμε όλοι να κερδίσουμε», είπε ο κ. Σαββίδης.

 

 

Πηγή ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 20:31

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.