Επίσπευση των λεγόμενων προεδρικών εκλογών ζητά ο Μουσταφά Ακιντζί.

Θέμα επίσπευσης των λεγόμενων «προεδρικών εκλογών» στα κατεχόμενα, ακόμη και εντός Αυγούστου, θα θέσει ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος συγκάλεσε συνάντηση για να συζητήσει το θέμα με τους αρχηγούς των λεγόμενων «κοινοβουλευτικών» κομμάτων την ερχόμενη Παρασκευή.
Μιλώντας την Τετάρτη σε ζωντανή εκπομπή, στον παράνομο «Μπαϊκράκ»,, ο κ. Ακιντζί είπε ότι την σχετική απόφαση πρέπει να την πάρει το «κοινοβούλιο», λέγοντας πως ο πρώτος γύρος των «εκλογών» θα μπορούσε να διεξαχθεί στις 16 Αυγούστου και ο δεύτερος, εφόσον χρειαστεί, στις 23 Αυγούστου.

Εξάλλου, ο κ. Ακιντζί άσκησε κριτική την ψευδο-κυβέρνηση για λανθασμένες αποφάσεις στο θέμα του ανοίγματος των οδοφραγμάτων, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον λεγόμενο «αναπληρωτή πρωθυπουργό» Κουντρέτ Οζερσάι, λέγοντας πως φαίνεται ότι δεν ήθελε να ανοίξουν τα οδοφράγματα κατά την ημερομηνία που ανακοίνωσαν οι ηγέτες.
 
Η ψευδοκυβέρνηση, είπε, προσπάθησε να συνταιριάξει το άνοιγμα των οδοφραγμάτων με το άνοιγμα στην Τουρκία την 1η Ιουλίου «όμως ο αριθμός των κρουσμάτων είναι σήμερα μηδενικός στη νότια Κύπρο ενώ στην Τουρκία αυξάνεται». «Αυτό δεν έχει σχέση με την πολιτική» συνέχισε.
 
Επικριτικός εμφανίστηκε και για το γεγονός ότι δεν ετοιμάστηκε κανονική επιδημιολογική έκθεση με στοιχεία, λέγοντας ότι η τ/κ πλευρά δεν μπόρεσε να δώσει στοιχεία τη στιγμή που παρέλαβε την πρώτη 25σέλιδη έκθεση, καθώς και μια δεύτερη έκθεση από την ε/κ πλευρά .
 
Ερωτηθείς για τη συνάντηση που είχε με τον «πρωθυπουργό» Ερσίν Τατάρ έκανε λόγο για «συνάντηση ρουτίνας» λέγοντας πως συζήτησαν σχετικά με το θέμα των «επενδυτών» που προσγειώθηκαν με ιδιωτικό τζετ στα κατεχόμενα, τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία και το δεύτερο οικονομικό πακέτο μέτρων που ετοιμάζει η «κυβέρνηση».
 
Ανέφερε ακόμη ότι κάλεσε τους ηγέτες των λεγόμενων «κοινοβουλευτικών» κομμάτων σε μια συνάντηση την Παρασκευή. Ανέφερε ότι είχε ήδη χωριστή επικοινωνία με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, με τους οποίους συζήτησε την διεξαγωγή των «προεδρικών εκλογών» το συντομότερο δυνατόν. «Θα βρεθούμε όλοι την Παρασκευή για να αξιολογήσουμε το θέμα» είπε.
 
Πάντως, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι δεν αναμένει να υπάρξει περαιτέρω αναβολή των «εκλογών», ενώ ανέφερε ότι την Παρασκευή θα θέσει το θέμα της διεξαγωγής τους το συντομότερο. Παράλληλα, είπε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο για νέο κύμα πανδημίας το φθινόπωρο «οπότε ίσως θα ήταν καλύτερα στη βάση επιστημονικών δεδομένων να διεξαχθούν οι εκλογές το καλοκαίρι».
 
Αυτό δεν μπορεί να γίνει μετά από δική μου πρόταση, αλλά το «κοινοβούλιο» θα πρέπει να πάρει σχετική απόφαση, είπε. Αν η απόφαση παρθεί στα τέλη Ιουνίου, ο πρώτος γύρος των «εκλογών» μπορεί να γίνει στις 16 Αυγούστου και ο δεύτερος στις 23 Αυγούστου, εφόσον χρειαστεί.


Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ανέφερε ότι η κατηγοριοποίηση των χωρών θα πρέπει να γίνεται στη βάση επιστημονικών δεδομένων, δείχνοντας τον δρόμο για τις πολιτικές αποφάσεις.
 
Όσον αφορά την απόφαση των ηγετών για άνοιγμα των οδοφραγμάτων στις 8 Ιουνίου, είπε ότι αυτή πάρθηκε στη βάση επιστημονικών απόψεων, ενώ και η «επιτροπή» του «υπουργείου υγείας» είχε την ίδια άποψη, ωστόσο η «κυβέρνηση» αποφάσισε διαφορετικά. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για ένα μέρος με παρόμοια επιδημιολογικά δεδομένα με αυτά στην τ/κ πλευρά, συμπλήρωσε.
 
Ανέφερε ότι η επικοινωνία με την Τουρκία είναι πολύ σημαντική, ωστόσο υπάρχει αύξηση στα νέα περιστατικά. Η υγεία της κοινότητας είναι το πιο σημαντικό πράγμα, είπε ο κ. Ακιντζί ενώ ανέφερε ότι η «κυβέρνηση» θα πρέπει να αξιολογήσει την απόφαση για άνοιγμα των αεροδρομίων την 1η Ιουλίου αν ο αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία συνεχίσει να αυξάνεται.
 
Η πανδημία στην Κύπρο δεν θα εκλείψει μέχρι να εκλείψει παγκοσμίως, ανέφερε, συνιστώντας προσοχή στην τήρηση των μέτρων στα λιμάνια. Δεν πρέπει να είμαστε απαισιόδοξοι, αλλά ούτε και υπεραισιόδοξοι, λέγοντας ότι «νικήσαμε την πανδημία». Τα πήγαμε καλά μέχρι τώρα, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα, διαφορετικά θα διαπράξουμε ένα μεγάλο λάθος, συμπλήρωσε.
 
Όσον αφορά το θέμα του ιδιωτικού τζετ, είπε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο «πρωθυπουργός» ζήτησαν από την «αστυνομία» λεπτομερή έκθεση, την οποία δεν έχουν παραλάβει ακόμη. Ο κόσμος ζητά από την «κυβέρνηση» ικανοποιητική εξήγηση, είπε.
 
Τους Τ/κ εργαζόμενους στις ελεύθερες περιοχές τους είπαν να περάσουν και να μην γυρίσουν πίσω, ωστόσο η πανδημία στη «νότια Κύπρο» - όπως χαρακτήρισε τις ελεύθερες περιοχές – είναι υπό έλεγχο, είπε ο κ. Ακιντζί. Την ίδια ώρα, συνέχισε, ο αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία αυξάνεται και ένα ιδιωτικό τζετ με 8-10 άτομα ήρθε για «επενδύσεις», συνέχισε. Ανέφερε πάντως ότι δεν είναι σε θέση να σχολιάσει, μέχρι να παραλάβει την έκθεση.

 

 

Πηγή ΚΥΠΕ
 

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 20:31

Τελευταιες Ειδησεις

15 Ιουνίου
Καμιά συμφωνία με την Τουρκία για τους S-400, λέει Αμερικανός αξιωματούχος
21:45
Υπό δρακόντεια μέτρα η πορεία των υπερεθνικιστών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ
21:32
64 νέα περιστατικά COVID-19 την Τρίτη, κανένας θάνατος
21:17
Τελέστηκε η κηδεία του Αρχιμανδρίτη Αλέξιου Εγκλειστριώτη
21:14
Ποσότητα ναρκωτικών στην κατοχή γυναίκας οδηγού οχήματος χωρίς πινακίδες
21:00
Ο Τζο Μπάιντεν έφθασε στη Γενεύη για μια φορτισμένη σύνοδο με τον Πούτιν
20:45
Το Συμβούλιο των κρατών μελών ενέκρινε σήμερα τη θέση του επί πρότασης Κομισιόν για ενίσχυση του ρόλου του ΕΜΑ
20:20
Η Κομισιόν συγκέντρωσε 20 δισ.ευρώ μέσω 10ετούς ομολόγου για τη χρηματοδότηση του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ
20:10
10 διδάγματα της πανδημίας παρουσιάζει η Κομισιόν - ζητά το διορισμό Ευρωπαίου επικεφαλής επιδημιολόγου
19:53
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ συμφώνησαν σε κοινή δήλωση 7 σελίδων, με αναφορά και στην Ανατολική Μεσόγειο
19:37
Το 45% των Ρώσων αντιμετωπίζει αρνητικά την ΕE, ενώ το 66% θεωρεί τις ΗΠΑ «μη φιλική χώρα»
19:15
Πάνω από 30 εκ. οι πλήρως εμβολιασμένοι κατά Covid στο Ην. Βασίλειο
18:33
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand