Μπορέλ:Η Ελλάδα και η Κύπρος δικαίως διαμαρτύρονται για τις γεωτρήσεις της Τουρκίας

Η Ελλάδα και η Κύπρος δικαίως διαμαρτύρονται για τις δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας κοντά στις ακτές τους και η ΕΕ των 27 ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αυξανόμενη κλιμάκωση από την Τουρκία, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά το σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που διοργανώθηκε με τηλεδιάσκεψη, με τη συμμετοχή για μιάμιση ώρα του Yπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Συγκεκριμένα, κατά την εναρκτήρια δήλωσή του ο κ. Μπορέλ δήλωσε ότι "ορισμένα κράτη μέλη έθεσαν επίσης την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου ανησυχούμε όλο και περισσότερο για την αυξανόμενη κλιμάκωση από την Τουρκία. Συμφωνήσαμε για την ανάγκη για αποκλιμάκωση και για να επιστρέψουμε σε μια πραγματική εταιρική σχέση. Υπάρχουν κάποια περιστατικά τις τελευταίες ημέρες και για την επιχείρηση Irini - θα το συζητήσουμε αύριο στο Συμβούλιο Άμυνας".

Επιπλέον, καλούμενος να σχολιάσει την αντίδραση του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ σχετικά με τις εκκλήσεις για αποστολή κοινού διατλαντικού μηνύματος στην Τουρκία για αποκλιμάκωση και να παραθέσει τον μελλοντικό σχεδιασμό της ΕΕ για το θέμα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος δήλωσε τα εξής: "Ναι, το θέμα έχει συζητηθεί, δεν ήταν ένα από τα 3 (κύρια) μπλοκ γύρω από τη συζήτησή μας. Αναφέρθηκε, από εμένα και ορισμένα κράτη μέλη, ο Υπουργός Εξωτερικών (των ΗΠΑ) εξετάζει την κατάσταση στη Μεσόγειο, αλλά επικεντρώνει κυρίως στην κατάσταση στη Λιβύη".

"Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο επιδεινώνεται, η Ελλάδα και η Κύπρος δικαίως διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι υπάρχουν γεωτρήσεις πολύ κοντά στις ακτές τους. Στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα θέσουμε το ζήτημα της σχέσης μας με την Τουρκία, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πτυχές αυτής της περίπλοκης σχέσης", σημείωσε ο κ. Μπορέλ.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα ταξιδέψει το επόμενο διάστημα στην Κύπρο για να προετοιμάσει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της 13ης Ιουλίου.

 

Πηγή ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

05 Μαρτίου
« Μέχρι το τέλος να παλέψουμε για το πρωτάθλημα» : Δηλώσεις Πίττα, Πέδρο και Δημητρίου
14:20
Τί συζήτησαν Αναστασιάδης -Μπορέλ Γραπτή δήλωση κυβερνητικού εκπροσώπου
14:09
Η αύξηση των κρουσμάτων στο επίκεντρο συνάντησης του προέδρου Αναστασιάδη με τους επιδημιολόγους, την Τρίτη
13:33
Παραδόθηκαν το πρωί 3570 δόσεις εμβολίων στους Τουρκοκύπριους
13:30
Π. Προδρόμου: Μεμονωμένες οι περιπτώσεις εκείνων που αντιδρούν στην υποχρεωτική εβδομαδιαία εξέταση (Βίντεο)
13:23
Eurostat: Οι γυναίκες συνέχισαν να υποεκπροσωπούνται σε αριθμό σε διοικητικές θέσεις στην ΕΕ το 2020
13:03
Μπεργκ : «Θα είναι κλειστό ματς, να φθάσουμε κοντά στο καλύτερο μας επίπεδο»
13:01
Έκθεση για ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα
12:58
Γ. Καρούσος: Δεν είναι ριψοκίνδυνη η απόφαση για άνοιγμα στους Βρετανούς που έχουν εμβολιαστεί χωρίς κανένα περιορισμό (Βίντεο)
12:40
Χ. Ακάρ: Το στρατιωτικό ελικόπτερο συνετρίβη εξαιτίας της κακοκαιρίας
12:35
Η Haas αποκάλυψε τα νέα χρώματα για το αυτοκίνητο των Schumacher και Mazepin
12:25
Να επανεξεταστεί το μέτρο του πέναλτι κατά 12% για όσους συνταξιοδοτούνται στο 63ο  έτος ζητά το ΑΚΕΛ
12:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand