Ιράκ: Τουρκικές επιδρομές εναντίον θέσεων Κούρδων αυτονομιστών

Αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας εξαπέλυσαν το βράδυ της Κυριακής πλήγματα εναντίον θέσεων κούρδων αυτονομιστών σε διάφορες περιοχές του βόρειου Ιράκ, σε αντίποινα για την αύξηση των επιθέσεων των ανταρτών εναντίον τουρκικών στρατιωτικών βάσεων, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας. «Η επιχείρηση Νύχια του Αετού άρχισε. Τα αεροσκάφη μας πλήττουν σπηλιές, τις κάνουν να καταρρέουν πάνω στα κεφάλια των τρομοκρατών», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας μέσω Twitter.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις βάζουν συχνά στο στόχαστρο μέλη του εκτός νόμου αυτονομιστικού κινήματος Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), τόσο στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας - όπου το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων ανήκει στην κουρδική μειονότητα - όσο και στο βόρειο Ιράκ, όπου η ένοπλη οργάνωση έχει εγκαταστήσει βάσεις μετόπισθεν.

Πηγή προσκείμενη στις δυνάμεις ασφαλείας δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι απογειώθηκαν αεροσκάφη από διάφορες βάσεις στην Τουρκία, ειδικά στο Ντιγιάρμπακιρ και στη Μαλάτια, για να πλήξουν βάσεις του PKK στο Ιράκ, ειδικά στην περιοχή των βουνών Καντίλ, κοντά στα σύνορα Ιράκ-Ιράν.

Το υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι οι βομβαρδισμοί είχαν στόχο θέσεις στα όρη Καντίλ, προσθέτοντας πως επλήγησαν επίσης εγκαταστάσεις των αυτονομιστών στις περιοχές Σίντζαρ, Ζαπ, Αβασίν-Μπασιάν και Χακούρκ.

«Το PKK και άλλα τρομοκρατικά στοιχεία απειλούν την ασφάλεια του λαού μας και των συνόρων μας με επιθέσεις που αυξάνονται καθημερινά στις περιοχές των φυλακίων και των βάσεών μας», τόνισε το υπουργείο Άμυνας. Εξάλλου, η τουρκική κυβέρνηση διαβεβαίωσε πως οι επιδρομές γίνονται «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», ανέφερε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Το PKK, που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις κυβερνήσεις της Τουρκίας, των ΗΠΑ και της ΕΕ, πήρε τα όπλα εναντίον του τουρκικού κράτους το 1984. Στον πόλεμο χαμηλής έντασης που μαίνεται έκτοτε, κυρίως στη νοτιοανατολική Τουρκία, έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 40.000 άνθρωποι.

Πέραν των αεροπορικών επιδρομών τις οποίες εξαπολύει αρκετά συχνά, η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει απειλήσει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια να διεξαγάγει ευρείας κλίμακας χερσαία εκκαθαριστική επιχείρηση εναντίον των βάσεων του PKK στις ορεινές περιοχές Καντίλ και Σίντζαρ.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 20:34

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.