Εντατικοποίηση συνομιλιών ΕΕ - ΗΒ τον Ιούλιο για σύναψη μελλοντικής σχέσης

Εντατικοποίηση των συνομιλιών ΕΕ - ΗΒ τον Ιούλιο για σύναψη μελλοντικής σχέσης, χωρίς να χρειαστεί παράταση της μεταβατικής περιόδου, συμφώνησαν η ηγεσία ΕΕ και ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, σε τηλεδιάσκεψη που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας.

Στην κοινή γραπτή δήλωση ΕΕ - ΗΒ που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση υψηλού επιπέδου, περιλαμβάνεται ωστόσο  η προειδοποίηση για "έγκαιρη κατανόηση των αρχών στις οποίες βασίζεται οποιαδήποτε συμφωνία".

Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός του ΗΒ Μπόρις Τζόνσον συνομίλησε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την Πρόεδρο της Κομσιιόν Ουρσούλα φον ντερ Λάιεν και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντάβιντ Σασόλι, για να αποτιμήσουν την πρόοδο με στόχο να προχωρήσουν στις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση.

Σύμφωνα με την κοινή δήλωση "τα μέρη σημείωσαν την απόφαση του ΗΒ να μην ζητήσει παράταση της μεταβατικής περιόδου" και "επομένως, η μεταβατική περίοδος θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2020, σύμφωνα με τις διατάξεις της συμφωνίας αποχώρησης".

"Τα μέρη χαιρέτισαν τις εποικοδομητικές συζητήσεις για τη μελλοντική σχέση που πραγματοποιήθηκαν υπό την ηγεσία των επικεφαλής διαπραγματευτών Ντ.Φροστ και Μισέλ Μπαρνιέ, επιτρέποντας και στις δύο πλευρές να αποσαφηνίσουν και να κατανοήσουν περαιτέρω τις θέσεις τους. Σημείωσαν ότι έχουν ολοκληρωθεί τέσσερις γύροι και ανταλλαγή κειμένων παρά τις προκλήσεις που έθεσε η πανδημία COVID-19".

Ωστόσο, τα μέρη συμφώνησαν ότι "απαιτείται νέα δυναμική". "Υποστήριξαν τα σχέδια που συμφωνήθηκαν από τους επικεφαλής διαπραγματευτές για την εντατικοποίηση των συνομιλιών τον Ιούλιο και τη δημιουργία των πιο ευνοϊκών προϋποθέσεων για τη σύναψη και την επικύρωση μιας συμφωνίας πριν το τέλος του 2020. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει, εάν είναι δυνατόν, την έγκαιρη κατανόηση των αρχών στις οποίες βασίζεται οποιαδήποτε συμφωνία".

Τέλος τα μέρη υπογράμμισαν την πρόθεσή τους "να εργαστούν σκληρά για να δημιουργήσουν μια σχέση, η οποία θα λειτουργούσε προς το συμφέρον των πολιτών της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου". Επιβεβαίωσαν επίσης τη δέσμευσή τους "για πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή της Συμφωνίας Αποχώρησης".

 

Πηγή  ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 20:33

Τελευταιες Ειδησεις

20 Ιουνίου
Κύπρος: 61 νέα κρούσματα κορωνοϊού κανένας θάνατος
20:23
Φονική καταιγίδα στην Αλαμπάμα: Εννέα παιδιά νεκρά σε καραμπόλα
19:41
Εκστρατεία συγκέντρωσης εισφορών για το Ταμείο Συνταξιοδότησης και Περίθαλψης των κληρικών και των λαϊκών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής
19:40
Νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Μόσχας ετοιμάζει η Ουάσινγκτον για τον Ναβάλνι
19:36
Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής: Ακυρώνει τα δυναμικά μέτρα
18:42
Απόλλων: Και τυπικά Ρεβάζ Ιντζία
17:53
Χάντμπολ: Πρώτο μετάλλιο για την εθνική ανδρών της Κύπρου
17:51
Ελλάδα : 248 νέα κρούσματα ,14 νεκροί 296 οι διασωληνωμένοι
17:36
Πορτογαλία: Η παραλλαγή Δέλτα πίσω από την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην περιοχή της Λισαβόνας
17:07
Το Ιράν και οι έξι διεθνείς δυνάμεις διέκοψαν τις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης
17:03
Κούβα: Ενθαρρυντικά τα προκαταρκτικά δεδομένα για το εγχώριο εμβόλιο Soberana 2
16:54
Βέλγιο: Το πτώμα ενός άνδρα που βρέθηκε σε δάσος πιστεύεται πως ανήκει στον ακροδεξιό στρατιωτικό Γιούργκεν Κόνινγκς
16:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand