ΗΠΑ - Ατλάντα: Νέος θάνατος Αφροαμερικανού - Σοβαρός τραυματισμός αστυνομικού

Στο επίκεντρο των ταραχών στις ΗΠΑ φαίνεται να βρίσκεται η Ατλάντα μετά το νέο θάνατο Αφροαμερικανού από πυρά αστυνομικού. Eίχε προηγηθεί επίθεση Αφροαμερικανού σε αστυνομικούς με τετράτροχη μοτοσικλέτα που προκάλεσε το σοβαρό τραυματισμό ενός απ' αυτούς. 

Η παραίτηση και η υπόθεση του θανάτου του Αφροαμερικανού

Την παραίτησή της υπέβαλε το Σάββατο η επικεφαλής της αστυνομίας της Ατλάντα, Έρικα Σιλντς, για το θάνατο του νεαρού μαύρου που αποκοιμήθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του ενώ βρισκόταν στη γραμμή drive-thru εστιατορίου της αλυσίδας Wendy's. Το εστιατόριο κάηκε στο περιθώριο των επεισοδίων. 

Την ανακοίνωση έκανε η δήμαρχος της πόλης Κίσα Λανς Μπότομς, καθώς διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους. Η δήμαρχος Μπότομς διευκρίνισε ότι αποδέχτηκε την παραίτηση της Σιλντς μετά τον θάνατο του Ρεϊσάρντ Μπρους, 27 ετών.

Δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αργά το απόγευμα του Σαββάτου στο σημείο νότια του κέντρου όπου ο νέος έπεσε νεκρός. «Δεν πιστεύω ότι αυτή ήταν δικαιολογημένη χρήση θανατηφόρας βίας και ζητήσαμε να αποταχθεί αμέσως ο αστυνομικός», ξεκαθάρισε η δήμαρχος Μπότομς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η αστυνομία στην Ατλάντα δεν απάντησε αμέσως όταν της ζητήθηκε σχόλιο από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Οι αρχές δεν έχουν μέχρι στιγμής δημοσιοποιήσει τα ονόματα των δύο αστυνομικών που ενεπλάκησαν στο περιστατικό. Είναι και οι δύο λευκοί.

Το Γραφείο Έρευνας της Τζόρτζιας (GBI) ανακοίνωσε ότι διενεργεί έρευνα για το συμβάν.

Η αστυνομία ανέφερε πως ο Μπρουκς πρόβαλε αντίσταση στην προσπάθεια των αστυνομικών να τον συλλάβουν διότι το τεστ στον οποίο τον υπέβαλαν έδειξε ότι δεν ήταν νηφάλιος. Οι διαδηλώσεις αναμένεται να συνεχιστούν.

Ο θάνατος του Ρεϊσάρντ Μπρουκς καταγράφεται έπειτα από εβδομάδες μαζικών κινητοποιήσεων εναντίον του ρατσισμού και υπέρ της φυλετικής ισότητας που πυροδότησε ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς που ερευνούν την υπόθεση, βίντεο που τράβηξε αυτόπτης μάρτυρας βοηθά το έργο τους.

Ο Βικ Ρέινολντς, ο διευθυντής του GBI, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι βίντεο από κάμερες έξω από το εστιατόριο Γουέντις μοιάζει να δείχνει πως ο Μπρουκς απέσπασε τέιζερ, συσκευή που προκαλεί ηλεκτροσόκ, που είχε πάνω του ο ένας από τους αστυνομικούς και προσπάθησε να διαφύγει.

«Σε αυτό το σημείο, ο αστυνομικός (...) βγάζει το όπλο του από τη θήκη του, πυροβολεί, πετυχαίνει τον Μπρουκς στον χώρο στάθμευσης κι εκείνος πέφτει», περιέγραψε ο Ρέινολντς.

Στο βίντεο που τράβηξε ο αυτόπτης μάρτυρας ο Μπρουκς εικονίζεται αρχικά στο έδαφος, έξω από το αυτοκίνητό του, να παλεύει με δύο αστυνομικούς.

Αποσπά το τέιζερ από τον έναν αστυνομικό, που το χρησιμοποιούσε στο πόδι του. Μερικά δευτερόλεπτα αργότερα, ελευθερώνεται κι αρχίζει να τρέχει. Ο ένας αστυνομικός τον καταδιώκει, χρησιμοποιώντας τέιζερ. Οι δύο άνδρες βγαίνουν από το πλάνο. Ακούγονται κατόπιν πυροβολισμοί και η φωνή κάποιου που φωνάζει «τον πέτυχα!». Το βίντεο εικονίζει κατόπιν τον Μπρουκς, πεσμένο στο έδαφος.

Ο εισαγγελέας της κομητείας Φούλτον, ο Πολ Χάουαρντ ο νεότερος, ανέφερε ότι οι υπηρεσίες του ήδη «άρχισαν να διενεργούν εντατική, ανεξάρτητη έρευνα για το συμβάν» όσο εκκρεμεί η δημοσιοποίηση των ευρημάτων του GBI.

Η επίθεση στον αστυνομικό με τετράτροχη μοτοσικλέτα

Όσον αφορτά την επίθεση στον αστυνομικό, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας της Ατλάντα, πρόκειται για τον Μαξιμίλιαν Μπρούερ ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά την Παρασκευή όταν χτυπήθηκε από τετράτροχη μοτοσικλέτα (ATV) που οδήγησε ο 42χρονος Έιβερι Γκόγκανς (η φωτό από τη συλληψή του).  Ο Γκόγκανς αρχικά προσπάθησε να χτυπήσει με το ATV άλλους δύο αστυνομικούς, σε διαφορετικά σημεία, πριν πέσει πάνω στον Μπρούερ. Ο 42χρονος, στο αίμα του οποιού βρέθηκε αλκοόλ πέραν της επιτρεπόμενης ποσότητας και ναρκωτικές ουσίες, μεταφέρθηκε στη φυλακή της κομητείας Φούλτον, ενώ ο αστυνομικός βγήκε από την εντατική απ’ όπου είχε διακομιστεί αρχικά. 

Πηγή: ΑΠΕ

 

 

 

 

Πηγή: https://www.skai.gr/news/world/ipa-paraitithike-i-arxigos-tis-astynomias-tis-atlanta-meta-to-neo-thanato-afroamerikanou
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook | @skaigr on Instagram

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 20:34

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.