Σασόλι: η πρόταση της Κομισιόν θα είναι πιο φιλόδοξη από τη γάλλο -γερμανική

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, David Sassoli, με συνέντευξή του στη βελγική γαλλόφωνη εφημερίδα La Libre
ζητά "μια φιλόδοξη απάντηση στην οικονομική κρίση που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό".

Ο David Sassoli τονίζει: “Θέλουμε να βγούμε από αυτήν την κρίση με μια ισχυρότερη ενιαία αγορά. Με μια ισχυρότερη Ευρώπη". Το Κοινοβούλιο θα λειτουργήσει ως ένα πλήρες θεσμικό όργανο", αναφέρει.  Σχολιάζοντας τη γάλλο-γερμανική πρόταση, ο Πρόεδρος του ΕΚ αναφέρει: "θα θέλαμε να δούμε κάτι πιο φιλόδοξο και γι’ αυτό αναμένουμε την πρόταση της Κομισιόν, η οποία θα παρουσιάσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αύριο. Πιστεύουμε ότι η πρότασή της θα είναι πιο φιλόδοξη από την γαλλογερμανική πρόταση”.

Σε σχέση με το non paper των θέσεων Ολλανδίας, Δανίας, Σουηδίας και Αυστρίας, ο David Sassoli σημειώνει: "Σήμερα δεν υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ μίας ομάδας χωρών που είναι φειδωλές και μίας ομάδας που είναι υπέρ των δαπανών, αλλά μάλλον ένα χάσμα μεταξύ των χωρών που έχουν αντιληφθεί τι συμβαίνει και αυτών που δεν το έχουν καταλάβει, μεταξύ των χωρών που έχουν συνείδηση της βαρύτητας των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε και αυτών που δεν έχουν το συνειδητοποιήσει. Δεν είναι τώρα η ώρα να σκεφτόμαστε με αυστηρούς όρους, αλλά με όρους αναδόμησης, διαφορετικά θα έχουμε μία Ευρώπη που θα προχωράει με διαφορετικές ταχύτητες. Ζητώ από όλους να σταθούν στο ύψος που απαιτούν οι ιστορικές αυτές στιγμές”.
 
Ως προς το είδος της βοήθειας που  θα προσφέρει το ταμείo αναφέρει τα εξής: “Είναι πολύ σημαντικό τα Κ-Μ και κυρίως όσα επλήγησαν πιο βαριά από την πανδημία να έχουν πρόσβαση σε επιδοτήσεις. Αυτό που θέλουμε είναι να δοθεί μία ισχυρή απάντηση ενότητας. Υπάρχουν οικονομίες που πρέπει να στηριχθούν με διαφορετικούς τρόπους. Στηρίζοντας τις οικονομίες ενισχύουμε την ευρωπαϊκή αγορά. Και στηρίζοντας τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο διασφαλίζουμε ότι η ολόκληρη η Ευρώπη θα ανακάμψει από αυτή την κρίση".

Προσθέτει πως "θα ήταν ασύνετο ένα Κ-Μ να προχωρήσει αφήνοντας άλλες χώρες πίσω ή, ακόμα χειρότερα, επιφέροντας ζημία σε αυτές. Αυτό δε θα έχει αποτέλεσμα. Είμαι πεπεισμένος ότι ακόμα και οι χώρες που διατύπωσαν ενστάσεις θα κατανοήσουν τελικά πόσο σημαντικό είναι να βοηθήσουν όσους αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες οικονομικές δυσκολίες. Οι χώρες του Νότου αποτελούν τεράστια αγορά για τις χώρες του Βορρά. Οι πολίτες το γνωρίζουν καλά. Και οι επιχειρήσεις καλύτερα”.
              
Σε σχέση με πρόταση της Ισπανίας για έκδοση κοινού χρέους διευκρινίζει ότι "η ιδέα αυτή ενσωματώθηκε στη γαλλογερμανική πρόταση και μάλιστα προχώρησε ακόμη περισσότερο. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με αυτό. Επαναλαμβάνουμε συνεχώς ότι χρειαζόμαστε ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ για την Ευρώπη. Έχουν περάσει 70 χρόνια από τότε. Κάποιος χρειάστηκε να το πληρώσει αυτό. Σήμερα είμαστε εμείς αυτοί που πρέπει να πληρώσουν τον λογαριασμό”.
 
Σχετικά με το επόμενο ΠΔΠ, σημιώνει ότι “δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να τοποθετηθούμε, επειδή δεν γνωρίζουμε ακόμα καλά για τι νούμερα μιλάμε. Πρέπει να αντιληφθούμε τις επιπτώσεις του Ταμείου Ανάκαμψης επί του ΠΔΠ”. Η Επιτροπή είχε προτείνει παλιότερα ποσοστό 1,1%. Εάν προταθεί κάτι λιγότερο από αυτό, θα μας φέρει σε πολύ δύσκολη θέση. Σε κάθε περίπτωση, το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΠΔΠ θα πρέπει να αξιολογηθούν, όταν κατατεθούν μαζί για να έχουμε μία συνολική εικόνα των αριθμών”.
 
Τέλος, σε σχέση με το ενδεχόμενο αναθεώρησης των Συνθηκών, αναφέρει τα εξής: "Πρέπει να δώσουμε στη δημοκρατία μας μία αίσθηση της σημασίας που έχει. Πρέπει να διαθέτουμε ένα σύστημα που θα μας επιτρέπει να ανταποκρινόμαστε με ταχύτητα στα προβλήματα που προκύπτουν. Τώρα είναι μία καλή στιγμή για την εκκίνηση μεταρρυθμίσεων. Μία από αυτές θα μπορούσε να σχετίζεται με το δικαίωμα αρνησικυρίας (που συνδέεται με την αρχή της ομοφωνίας). Ο μηχανισμός αυτός, όμως, είναι κομμάτι που έχει μείνει από το παρελθόν, αλλά που σήμερα χρησιμοποιείται για να εμποδίσει τη δημοκρατική διαδικασία. Μία τέτοια μεταρρύθμιση θα ήταν χρήσιμη για τους πολίτες, για τις χώρες και για τις επιχειρήσεις μας”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 20:54

Τελευταιες Ειδησεις

14 Μαΐου
ΟΗΕ: Σχεδόν 10.000 Παλαιστίνιοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας
21:58
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δεν έχει αλλάξει η πολιτική μας για τους S-400
21:49
Στους 10 ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό στη Δυτική Όχθη
21:38
Τίθεται σε ισχύ την προσεχή Δευτέρα το νέο Διάταγμα του Υπουργού Υγείας
21:20
Τέσσερεις νεκροί, 171 τα νέα κρούσματα την Παρασκευή
21:16
Δεύτερη ευκαιρία για υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στα Ειδικά Σχέδια του Υπ. Εργασίας
21:00
Μπ. Τζόνσον: Μείωση του χρόνου που μεσολαβεί μεταξύ των δύο δόσεων εμβολίου Covid λόγω της ινδικής παραλλαγής
20:45
ΥΠΕΣ: Δεκάδες αιτήσεις για τα στεγαστικά σχέδια στα ορεινά, ίσως χρειαστεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός
20:25
Νετανιάχου: Οι επιχειρήσεις στη Γάζα δεν θα τερματιστούν σύντομα
20:15
Γερμανία: Λοιμωξιολόγος προειδοποιεί για ενδεχόμενο τέταρτο κύμα κορονοϊού το φθινόπωρο
20:00
Νέα πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα οι εκπαιδευτικοί (Βίντεο)
19:45
Δύο διαδηλωτές τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ
19:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand