Γαλλογερμανική έκκληση για άνοιγμα των ευρωπαϊκών συνόρων

Ο πρόεδρος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και ο ομόλογός του της γερμανικής Μπούντεσταγκ απηύθυναν σήμερα έκκληση για το άνοιγμα το συντομότερο δυνατό των συνόρων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, έπειτα από πολλές εβδομάδες που παραμένουν κλειστά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

“ Η Γαλλία και η Γερμανία πρέπει να εργαστούν υπέρ της άμεσης αποκατάστασης της ελεύθερης μετακίνησης μέσα στον χώρο Σένγκεν μόλις πληρούνται οι προϋποθέσεις”, υπογράμμισαν ο Ρισάρ Φεράν και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην κοινή τους ανακοίνωση η οποία περιήλθε στην κατοχή του AFP.

“ Το κλείσιμο των γαλλογερμανικών συνόρων έχει ήδη σοβαρές επιπτώσεις οι οποίες δεν αφορούν μόνο τη μεθοριακή περιοχή και επηρεάζουν κυρίως την αντίληψη των γαλλογερμανικών σχέσεων”, επεσήμαναν ο Φεράν, που ανήκει στο κόμμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν LREM και ο Σόιμπλε, που ανήκει στη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, ζητώντας “ άμεση δράση”.

Το κείμενο αυτό δημοσιοποιείται δύο ημέρες πριν την συνεδρίαση της Γαλλογερμανικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, ένα νέο φόρουμ που δημιουργήθηκε για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, θέμα της οποίας αυτή τη φορά θα είναι τα μαθήματα που μπορεί να πάρει η Ευρώπη από την πανδημία covid-19.

Προς το παρόν το άνοιγμα των συνόρων μεταξύ των χωρών της ΕΕ είναι προγραμματισμένο για τα μέσα Ιουνίου, όμως μέχρι στιγμής κάθε χώρα προχωρά σε δικές της ανακοινώσεις, παρά την έκκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περισσότερες κοινές πρωτοβουλίες.

Οι πρόεδροι των δύο κοινοβουλευτικών σωμάτων “ χαιρέτισαν” στην ανακοίνωσή τους και εξέφρασαν “ τη στήριξή τους” στην πρόσφατη πρόταση του Μακρόν και της Μέρκελ για το ταμείο ανασυγκρότησης της ΕΕ, το οποίο θα διαθέτει 500 δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου οι ευρωπαϊκές χώρες να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας.

“ Η Γαλλία και η Γερμανία αναλαμβάνουν την κοινή τους ευθύνη προς την ΕΕ” με αυτή την πρόταση που έχει στόχο “ η Ευρώπη να εξέλθει ενισχυμένη έπειτα από την κρίση του κορονοϊού”, αναφέρουν.

Οι δύο αξιωματούχοι κάνουν ένα βήμα ακόμη ζητώντας “ τώρα να ξεκινήσει μια δεκαετία δημόσιων επενδύσεων” στην Ευρώπη στους τομείς της υγείας, της προστασίας του κλίματος και της ασφάλειας.

“ Η πρωτοβουλία των δύο κυβερνήσεών μας θα πρέπει να αποτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα για την εφαρμογή ενός νέου Σχεδίου Σουμάν”, τονίζουν αναφερόμενοι στον ιδρυτικό κείμενο για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 1950, πριν ακριβώς 70 χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 20:54

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.