Λιβύη: Οι δυνάμεις του Σάρατζ πήραν περιοχές του Χαφτάρ - Πανηγυρισμοί στην Τουρκία

Η κυβέρνηση της Τρίπολης του Φαγέζ αλ Σάρατζ ανακατέλαβε περιοχές στα νότια της Τρίπολης σήμερα από τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA), ο οποίος μετά από 13 μήνες μαχών στα περίχωρα της πρωτεύουσας δέχεται πλέον μεγάλες πιέσεις. Τα τουρκικά ΜΜΕ έχουν υποδεχθεί με ενθουσιασμό τις στρατιωτικές εξελίξεις στη Λιβύη, φιλοξενώντας τις δηλώσεις τουρκικών πολιτικών του κυβερνώντος κόμματος AKP. 


Οι μαχητές της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) υποστηρίζουν ότι προωθήθηκαν σε πολλές συνοικίες και κατέλαβαν ένα στρατόπεδο. Ο LNA ωστόσο λέει ότι είχε ήδη αποσυρθεί από αυτές τις περιοχές, σε μια «ανθρωπιστική χειρονομία» με την ευκαιρία της γιορτής του Ραμαζανιού.

Η GNA, που υποστηρίζεται από την Τουρκία με μισθοφόρους και περίπου 8.000 με 9.000 μισθοφόρους, έχει πετύχει αναπάντεχη πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες, ανακαταλαμβάνοντας μια σειρά κωμοπόλεων και τη στρατηγικής σημασίας αεροπορική βάση Ουατίγια. Κατέστρεψε επίσης πολλά αντιαεροπορικά συστήματα του LNA, ρωσικής κατασκευής.

O LNA απειλεί να απαντήσει με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και την Πέμπτη ο εκπρόσωπός του, ο Άχμεντ Μισμάρι, είπε ότι έχει πλέον στη διάθεσή του τέσσερα αεροσκάφη.

Τα βλέμματα στην Ταρχούνα 

Το νέο επίκεντρο των συγκρούσεων αναμένεται ότι θα είναι η Ταρχούνα, το μεγαλύτερο προπύργιο του LNA στη βορειοδυτική Λιβύη. Μια στρατιωτική πηγή των δυνάμεων του Χάφταρ ανέφερε ότι οι μαχητές της GNA συγκεντρώνονται για να επιτεθούν στην Ταρχούνα και ότι καταρρίφθηκε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην περιοχή.

Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη παρακολουθεί με «μεγάλη ανησυχία» την κινητοποίηση γύρω από την Ταρχούνα, και προειδοποίησε όλες τις πλευρές να μην προβούν σε πράξεις αντιποίνων, με μια ανακοίνωση την οποία στήριξαν και οι ΗΠΑ.

O ΥΠΕΣ του Σάρατζ επικρίνει την ευρωπαϊκή αποστολή «Ειρήνη» - υπεραμύνεται της υποστήριξης της Τουρκίας στη χώρα του

«Θεωρούμε ότι η  ευρωπαϊκή αποστολή «Ειρήνη» (για την παρακολούθηση του διεθνούς εμπάργκο όπλων στη Μεσόγειο) είναι άδικη και ευνοεί τον στρατηγό Χάφταρ. Είναι μη ισορροπημένη. Ναι μεν σταματάνε με αυτήν οι αποστολές όπλων μέσω της θαλασσίας οδού, εκείνες όμως που γίνονται από τα ανατολικά (χερσαία) σύνορα ή από αέρος, απλώς καταγράφονται από δορυφόρους ή από τα ραντάρ. Υπό τις συνθήκες αυτές θα την προτιμούσαμε το αντίστροφο, να σταματήσουν δηλαδή οι αποστολές όπλων στον Χάφταρ και οι άλλες να καταγράφονται», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών του Σάρατζ Φάτι Μπασάγα, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα  "Frankfurter Allgemeine Zeitung". 

Ο Λίβυος υπουργός είπε επίσης: «Εμείς αποδεχτήκαμε και την κατάπαυση του πυρός. Ο Χάφταρ δεν σεβάστηκε ποτέ τη βούληση της διεθνούς κοινότητας και αγνόησε τις προτάσεις της. Και τις προσπάθειες της γερμανίδας καγκελαρίου. Δεν τιμωρήθηκε όμως ποτέ. Φέρει την ευθύνη για εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά δεν κλήθηκε ποτέ να λογοδοτήσει. Προφανώς απολαμβάνει ειδικής μεταχείρισης», υποστήριξε.

Ο Φάτι Μπασάγα απέκλεισε πολιτική λύση στην οποία θα μπορούσε να παίξει ρόλο ο στρατηγός Χάφταρ. «Δεν μπορεί να είναι εταίρος σε μια ειρηνευτική διαδικασία  ή να αναλάβει κάποιο πολιτικό αξίωμα. Κατά την άποψή μας δεν υπάρχει κανένα μέλλον γι αυτόν στην Λιβύη», τόνισε. Υπεραμύνθηκε επίσης  της στρατιωτικής υποστήριξης της κυβέρνησής του από την Τουρκία, διότι «βρισκόμαστε σε μια κατάσταση στην οποία πρέπει να υπερασπίσουμε τον εαυτό μας και το λαό μας. Είμαστε μια νόμιμη, διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση»,  ανέφερε.  

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:05

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.